tion.ro Web analytics

Casa de Cultură decide proiectele TM2021, până la noua structură din primărie. Primele măsuri luate de edil

De Roxana Deaconescu

Casa de Cultură decide proiectele TM2021, până la noua structură din primărie. Primele măsuri luate de edil

Reactualizat la:
Un centru de proiecte care va funcționa după modelul Casei de Cultură a orașului va gestiona proiectele TM2021. Primarul Timișoarei a anunțat cine evaluează deocamdată proiectele, dar și când se depun. Iar fostul președinte onorific al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană are un mesaj pentru cei implicați în proiect. A apărut în peisaj și un expert al Comisiei Europene.
Scris de Roxana Deaconescu - Un centru de proiecte care va funcționa după modelul Casei de Cultură a orașului va gestiona proiectele TM2021. Primarul Timișoarei a anunțat cine evaluează deocamdată proiectele, dar și când se depun. Iar fostul președinte onorific al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană are un mesaj pentru cei implicați în proiect. A apărut în peisaj și un expert al Comisiei Europene.

Primarul Timișoarei vorbește despre noua structură care se va ocupa de implementarea proiectului TM2021. Așa cum TION anunța deja, Primăria Timișoara se va retrage din asociație, iar edilul-șef a gândit deja viitorul. Adunarea Generală a Acționarilor TM2021 are loc în 14 iulie, iar pe ordinea de zi se află deja un punct pentru „luare act de retragerile formulate de membri ai asociației”.

Până una alta, consilierii locali se vor întruni marți, 7 iulie, în ședință de consiliu, care nu a fost anunțată oficial. Cel mai probabil atunci se va vota și înființarea unei noi structuri sau, cum îi spune primarul „formula juridică cea mai potrivită să gestioneze implementarea proiectului «Timișoara – Capitală Culturală Europeană”.

Este vorba despre o „structură a administrației publice a orașului, cu personalitate juridică, similară, sub aspectul legislației ce-i stă la bază, Casei de Cultură a Municipiului” (…) Presupunând, prin absurd, că această formulă nu va fi agreată de Comisia Europeană –deși semnalele neoficiale primite până la această oră sunt încurajatoare-, există variante alternative, unele constituite deja în precedente”, a anunțat primarul, pe Facebook.

Potrivit acestuia, în ședința de consiliu va fi decisă și „alocarea unei sume duble față de cea de anul trecut – 3 milioane de lei, în loc de 1,5 milioane de lei – pentru finanțarea nerambursabilă de proiecte culturale reprezentând angajamente din dosarul de candidatură sau consonante cu acestea”. Iar „până când noua structură va fi operațională, implementarea proiectelor culturale angajate prin dosarul de candidatură se va face prin Casa de Cultură a Municipiului”.

Edilul-șef susține că operatorii culturali vor avea cinci zile la dispoziție pentru a depune proiecte, din 27 până în 31 iulie. Jurizarea cererilor de finanțare va fi făcută de o comisie, iar primarul propune ca din aceasta să facă parte „cele două personalități europene deja cu implicare la momentul curent în proiectul «Timișoara – Capitală Culturală Europeană», Ulrich Fuchs (membru în boardul TM2021 – n.r.) și Martin Heller (consultant artistic al Asociației TM2021 – n.r.), directorii instituțiilor culturale emblematice ale orașului –Teatrul Național, Opera Română, Filarmonica Banatul, Teatrul German, Teatrul Maghiar sau reprezentanți desemnați de ei, trei personalități culturale locale și câte un reprezentant al Consiliului Local, Consiliului Județean și Ministerului Culturii”, mai explică acesta.

Sectorul independent nu apare în planurile primarului cu rol de decizie.

Mesajul lui Holender

Până la punerea la punct a noii structuri, fostul președinte onorific al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și cetățean de onoare al Timișoarei, Ioan Holender, a lansat un mesaj tăios pentru cei care au lăsat să se ajungă la scandalul din ultima perioadă.

„«Tot Banatu-i fruncea» s-a înecat în Begheul împuțit. Am fost tare mândru să accept invitația de a prelua președinția onorifică a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană din orașul meu de baștină, al cărui cetățean de onoare sunt. Dar după ce timp de peste un an nu am fost nici informat despre ceea ce se plănuiește și nici nu mi-a fost solicitată părerea în privința a ceea ce cred eu că ar trebui să se întâmple, și neprimind niciun răspuns la întrebările mele adresate persoanei însărcinate cu desfășurarea Programului Cultural TM2021, am părăsit pajiștea pe care încă de la început am fost împiedicat să pășesc (…)

Și astăzi sunt întrebat de ziariștii din Viena, orașul în care trăiesc, despre scandalurile referitoare la titlul de Capitală Europeană a Culturii, acordat anul viitor Timișoarei «mele». Din cauza unor neputincioși, a unor politicieni corupți și incompetenți, cu interese personale, vanitoși și fără scrupule, Timișoara «mea» a ajuns să fie văzută mai rău decât era înainte de a fi candidata aleasă. Sunt trist, decepționat și revoltat”, a transmis Ioan Holender, în a treia scrisoare la adresa celor care gestionează TM2021.

Revenind la planurile primarului și cele două proiecte anunțate de el pentru CL Timișoara, acestea nu apar pe site-ul primăriei. De altfel, ședința de consiliu care ar trebui să aibă loc marți, 7 iulie, nu a fost anunțată oficial.

Viitorul TM2021 rămâne în continuare incert. A apărut în peisaj și Alin Nica, expert al Comisiei Europene, membru al juriului care desemnează și monitorizează capitalele europene ale culturii. Prin intermediul PNL, Nica a anunțat că vorbește pentru prima dată despre TM2021 într-o conferință de presă ce va avea loc luni, 6 iulie. El vrea să atragă atenția asupra „riscurilor ce pot apărea din cauza situației tensionate din cadrul TM2021”. Liberalul candidează pentru președinția Consiliului Județean Timiș.

Articole pe aceeași temă:

Angajări și demisii în lanț, în ultimele zece luni, la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană

Adio, Asociație Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană! Primarul preia controlul proiectului

 

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Timisorean says:

  Mesajele lui Holender sunt prea metaforice si prea subtile ca sa fie intelese de catre robulieni. Iti trebuie un nivel ridicat al inteligentei sa intelegi mesaje deosebite date de un om cu prestigiu, inteligenta pe care robulienii nu o poseda. Pentru creierul lor neted mesajul trebuie sa fie tradus simplu: “Robu e un bou spagar si voi cei care il sustineti la fel”, incheiat traducerea.

 2. Neamțu de Banat says:

  Nu sunr fan ROBU, mai ales la chestiuni culturale, însă hai sa fim obiectivi: dacă s-a ajuns la SITUATIA asta in care să decidă politrucii proiectele de.cultura, este EXCLUSIV din cauza Asociației dezastruos manageriată.
  Altfel nu ajungea în decizia lui Robu !
  Însă dacă s-au înghesuit acolo tot felul de neaveniți, doar de imagine, cu implicare zero, aici s-a ajuns…
  Nici pe Fritz nici pe alții nu i-am văzut sa protesteze incă din iarna, când era ultraevident, că Asociația e pe tobogan…

 3. Dogariu says:

  Sa nu uitam totusi ca suntem la mijlocul anului 2020. Dupa parerea mea în numai cele câteva luni ce au mai ramas pâna la 2021, si în plus sub capacul de plumb al COVID-19, NU se mai poate face NIMIC. Absolut NIMIC caci nici macar organizatia si proiectele nu (mai) exista! Totul va trebui început de la ZERO. Exista doar 2 posibilitati, ambele fiind rusinoase: cea mai buna dintre cele doua “rele” este retragerea oficiala pur si simplu de la aceasta manifestatie (mai ramân înca doua orase care vor salva aparentele: Novi Sad si Elefsina). In acest caz (sub scuza lui COVID-19) poate mai salvam ceva din onorabilitatea orasului. A doua posibilitate, care probabil ca fi aleasa din cauza încapatânarii, îngâmfarii, egocentrismului, etc, va fi CONTINUAREA cu orice pret chiar daca, poate, deja unii stiu ca vom intra în zid cu 200km/h. Poate nu ar fi rau sa se faca un proces public pentru a scoate la iveala incredibilele greseli de organizare si cine este la originea lor.

 4. Sănătate

  Covid-19: Discuții despre eventuala carantină pentru încă trei localități din Timiș. Se caută noi spitale pentru tratarea bolnavilor
  După ce Făgetul a ieșit din carantină, Comitetul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției a solicitat DSP Timiș să facă o analiză privind eventuala carantină zonală în Jebel, Margina și Satchinez, având în vedere creșterea numărului de infectări. Acest lucru a fost pe ordinea de zi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut loc sub conducerea prefectului Liliana Oneț. Se caută și locuri în spitale pentru bolnavii cu SARS-Cov2. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  PSD atacă lista candidaților PNL la CJ Timiș: „Mincinoși, combinatori și penali plantați pe listele PNL”
  „Mincinoși, combinatori și penali” susțin social-democrații că au fost plantați pe lista PNL pentru Consiliul Județean Timiș. 2

  Ştirile judeţului Timiş

  PNL a definitivat lista de candidați pentru CJ Timiș. Nica, Ciprian Bogdan, Popoviciu și Bitea, printre cei pe locuri eligibile
  PNL a definitivat, vineri, lista de candidați pentru funcțiile de consilieri județeni. Pe locurile eligibile sunt, printre alții, Alin Nica, Ciprian Bogdan, Alin Popoviciu sau Nicolae Bitea.

  Eveniment

  UPDATE. Accident cu trei victime încarcerate, la ieșire din Tapia spre Lugoj
  Accident grav de circulație, vineri după-masă, la ieșire din Tapia spre Lugoj. Trei persoane au fost rănite și au rămas încarcerate după ce două autoturisme s-au ciocnit. UPDATE. Accidentul a fost provocat de un șofer care a intrat cu viteză prea mare în curbă și a ajuns pe contrasens, spun polițiștii. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  CJ Timiș vrea să realizeze o nouă conexiune între Aeroportul Traian Vuia și autostrada A1
  Reprezentanții Consiliului Județean Timiș vor să realizeze un nou drum județean, care să lege Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara (sensul giratoriu de la intersecția cu centura Timișoarei) cu autostrada A1, un drum care va însemna o centură a localității Remetea Mare, localitate străbătută de cei care vor să ajungă la autostradă. Proiectul urmează a fi realizat pe bani europeni. 4

  Sănătate

  Tot mai mulți polițiști infectați cu coronavirus, în județul Timiș. DSP se încurcă în numărătoare
  Situație tot mai gravă la IPJ Timiș. Numărul polițiștilor testați pozitiv cu coronavirus a crescut de la 11 la 16 în numai o zi, iar 13 oameni ai legii, contacți direcți ai celor bolnavi, sunt în izolare. DSP Timiș adminte că la IPJ Timiș există un focar, însă s-a pierdut în numărătoare și are în evidență doar 10 cazuri confirmate. 9

  Sănătate

  Timiș: 21 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Au murit 91 de oameni cu SARS-Cov2, de la începutul pandemiei
  Peste 200 de pacienți cu Covid-19 sunt internați în spitalele din Timiș, În terapie intensivă sunt 21 de pacienți. Au murit 91 de persoane infectate cu coronavirus, de la începutul pandemiei.

  Eveniment

  Sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, în Timiș
  Verificări ale autorităților în zonele aglomerate, societăți comerciale și mijloace de transport în comun. Polițiștii, jandarmii și pompierii au verificat peste 100 de societăți comerciale numai în ultimele 24 de ore pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de răspândire a noului tip de coronavirus. Au fost date zeci de amenzi pentru cei care nu au purtat mască.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.