tion.ro Web analytics

Adio, Asociație Timișoara 2021 - Capitală Culturală Europeană! Primarul preia controlul proiectului

De Bogdan Marta
Reactualizat la:

Adio, Asociație Timișoara 2021 - Capitală Culturală Europeană! Primarul preia controlul proiectului

Reactualizat la:
Ședință cu scântei a Comitetului director al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană. După ce a fost prezentat noul statut care nu convenea tuturor membrilor boardului de conducere al asociației, primarul Timișoarei a anunțat că proiectul va fi asumat exclusiv de primărie. Potrivit surselor tion.ro, municipalitatea se va retrage din asociație, ceea ce va duce la dizolvarea acesteia și își va înființa o nouă structură aflată în subordinea directă a primarului care să gestioneze programul Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Scris de Bogdan Marta - Ședință cu scântei a Comitetului director al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană. După ce a fost prezentat noul statut care nu convenea tuturor membrilor boardului de conducere al asociației, primarul Timișoarei a anunțat că proiectul va fi asumat exclusiv de primărie. Potrivit surselor tion.ro, municipalitatea se va retrage din asociație, ceea ce va duce la dizolvarea acesteia și își va înființa o nouă structură aflată în subordinea directă a primarului care să gestioneze programul Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Final de poveste pentru Asociația Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană. La trei săptămâni de la precedenta ședință, membrii Comitetului de conducere au fost chemați din nou la Primăria Timișoara pentru a discuta și aproba noul statut. Acestea conținea mai multe prevederi prin care se încerca delimitarea funcțiilor de director executiv și cea de președinte al boardului de conducere, astfel încât conflictele dintre cei doi, care au măcinat în ultima vreme asociația, să înceteze.

De asemenea, noul statut prevedea ca directorul executiv al Asociației TM 2021 Capitală Culturală Europeană să devină de drept membru al Comitetului de conducere.

O altă prevedere stipula că directorul executiv trecea practic în subordinea primarului Timișoarei, acesta din urmă având puterea de a-l demite sau de a-l numi pe funcție fără a da socoteală nimănui.

Mai mulți membri ai Comitetului de conducere, printre care Horațiu Rada – președintele boardului, Adrian Negoiță, reprezentantul CJ Timiș în comitetul de conducere, Mihai Gafencu, reprezentantul scenei culturale independente și Claudiu Ilaș, reprezentantul sectorului cultural instituțional au cerut ca unele puncte din noul statut să fie discutate. În acel moment, primarul a anunțat pe un ton ridicat că Primăria Timișoara își va asuma în întregime proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană.

[relatedArticles]

Din acest moment, proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană va fi asumat de Primăria Timișoara! Eu am o răspundere mult mai mare decât voi! Eu am zecile de mii de voturi, 53 la sută din populația care a votat în 2016, și reprezint acest oraș și legal. Prin urmare nu o să lăsăm acest proiect să eșueze și, prin urmare, va fi asumat de Primăria Timișoara”, a spus primarul Timișoarei.

După ce a explicat că această șansă de a fi Capitală culturală apare o dată în viață, edilul-șef a ieșit din sală, însoțit de viceprimarul Dan Diaconu.

„Este o șansă o dată în viață pentru un oraș să joace rolul de Capitală Europeană a Culturii și această șansă nu poate fi irosită. Dimpotrivă, ea trebuie valorificată la maximum la ce se mai poate în timpul rămas. Ca să fie limpede: nu e vorba nici de politică, nici de interese, nici masonice, nici de diverse grupuri, nici de diverse grupuri private de interese, nici de nimic. E singur interesul Timișoarei cel care contează. Să fie foarte clar, nu contează nimic altceva decât interesul Timișoarei. Am tras linia la final cu fruntea sus, uitându-mă în ochii oricui. Aici îmi dau seama că nu e nicio șansă ca eu să pot rămâne cu fruntea sus. Prin urmare, soluția radicală este cea pe care am spus-o. La revedere tuturor”, și-a luat rămas bun primarul Timișoarei și a părăsit sala.

Primăria își face propria Capitală Culturală Europeană

Practic, potrivit surselor tion.ro, Primăria Timișoara va cere în instanță să nu mai facă parte din Asociația Timișoara 2021 Capitală Culturală Europeană, ceea ce va conduce inevitabil la dizolvarea acesteia, municipalitatea fiind cel mai mare finanțator al asociației de la înființare și până în prezent. Conform surselor citate, mișcarea făcută de primarul Timișoarei este una legală și chiar are precedent.

Pasul următor va fi crearea unei asociații noi sau a unui departament în subordinea Primăriei Timișoara, de genul Casei de Cultură a municipiului, care va gestiona acest proiect. În orice caz, în acest moment proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană este cu un picior în groapă și rămâne de văzut dacă municipalitatea sub conducerea actualului primar sau al altuia care va veni după alegerile locale de peste două luni și jumătate va putea salva ceva.

Articole pe aceeași temă:

Ședință maraton a conducerii Asociației Timișoara Capitală Culturală. S-a decis că se va decide…

Primarul tranșează disputele de la TM2021: „Trebuie să fie sub controlul primăriei”

20 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Miki says:

  Pfuai! O sa o ia de manuta pe dna Neumann si o sa isi faca jucaria lui. Rezolva boss cultura in oras cum a rezolvat si sportul.

 2. Didu says:

  Nu sunteti buni de nimic! Iar s-au aruncat banii pe fereastra. Macar acuma vom avea fântâni muzico-colorate la fiecare intersectie.

 3. Daniel says:

  O sa se organizeze vizite la pasajul Jiul si Popa Sapca?

 4. tibi says:

  cum sa faci rahatul din 100% in 1000% praf, va invata robulake

 5. La Pas says:

  Proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană este cu un picior în groapă, dar doamnei Neumann nici prin cap nu-i trece ca e cazul sa isi dea demisia. Probabil ca asa stie dumneaei ca se procedeaza in Europa. Cu asa un comportament si asa o aroganta ar fi mai nimerita sa conduca o capitala culturala asiatica, africana, cel mult balcanica! De dl Rada ce sa mai discutam? Oricat s-ar stradui, omul n-are nicio treaba cu cultura, dar absolut nicio treaba! Dar de functie se tine bine.

 6. Spectacol pe cinste says:

  Asociația Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană, cu comorbidități. Oficial, moartă de Covid-19. În sfârșit, s-a demonstrat ceea ce era de demonstrat: cultura la Timișoara se limitează la interesele câtorva găști care se autopromovează și se suțin reciproc printr-o masonerie cunoscută, pe plan național și ICR. Pentru un sat atât de mic, provincial, halca a fost prea mare. Ce fain! Totul va trece ca și cum n-ar fi fost. Vom rămâne tot noi între noi. Și vom fi și mai și decât am fost. Ați auzit, văzut, citit vreun telectual de Temeșvar ridicând vocea pe vremea cuvideniei? Canci. Că asta-i cultura-n Cimișoara. Palat cu turnulețe…

 7. Rahan says:

  Se ocups Robu pe persoana fizica. Da un telefon si hop Ilie Stepan, Cargo, Phoenix in a 28-a formula, cu Covaci constant vor face show. Plus un meci de fotbal cu Robu in pantofii lacuiti si gata oferta culturala Ce e asa greu?? :)))

 8. SouldjaBoy says:

  Deci nici nu stiu care e mai penibil aici… Neumann (directoare ca e sotie), Ilas plagiatorul sau fiul de fost primar Buzias & Co sau Lae & Co?

 9. Ciclopul says:

  Băăă Robule, o să faci… nimic. De ce nu pui în Parcul Rozelor acoperiș la scenă? Nu te costă chiria, spațiul este plăcut. Dar tu dai bani ptr montări de scene, la prețuri de “sifonat”! Șmecher ești bă! Cu trotuarele vigiroase îi hipnotizezi pe cetățenii Timișoarei. În pandemie ai pus muncitorii să lucreze mai ceva ca la Canal. Și, ce pavaj pui în centrul Timișoarei, de râsul ciorilor, că oricum porumbeii își fac nevoile pe el și nu are rost să faci ceva frumos. Vezi cu ștrandul și lacul ce vrei să le faci în al 4-lea mandat… , să nu seci Bega și atunci, adio vaporete. Dar poate e mai bine, că acum este pericolul să rămână înțepenite prin bălăriile râului.

 10. Petru says:

  Da-o naibii de capitală culturală europeană. Să curgă banii spre COLTERM și alte proiecte falimentare. Până la alegeri nesimtitul din fruntea primăriei împreună cu acoliții lui fac ce vor.

 11. Ne Bun says:

  Mai există vre-o urmă de îndoială că omu e nebun?

  • ghitza says:

   omul nu este deloc nebun (lucrez in domeniu)…el este doar un jmecher pus pe capatuiala…un psihopat…iar psihopatia nu se trateaza medicamentos ci …la popa sapca

 12. Timisorean says:

  Am si eu o intrebare: semafoarele montate in zona de monumente a timisoarei, devin automat monumente? Ca atunci au suficiente de vizitat “turistii”!
  Capitala culturala este doar un alt mod de a sifona bani marca Robu! O sa vina 1000 de “turisti”, pretul ca suc si cafea in centru va creste cu 50% si asa va ramane, la isho se va organiza expozitia bananei legate cu scotch, la iulius mall se vor pune balonase si asta va fi. Si vor disparea zeci de milioane de euro din buget pentru “organizare”!
  Dar anul asta tot pe Robu sa il votati, ca daca votati pe altul poate chiar se va face ceva si timisorenii trebuie sa arate in continuare ca au ajuns din fruncea tarii, curu tarii!

 13. Robica says:

  Gata, ne-am linistit, ne culturalizeaza Robulache.
  Hai toata lumea: uraaaaaaa, uraaaaaaaaaaa!!!!

 14. poetul cel mic says:

  O ancheta penala nu se face????? Cum au fost platiti oamenii aceia, atatia ani si cu atatea mii de euro, fara sa faca nimic?????/ Alooooo DNA, Curtea de Conturi????? Existati????????

 15. poetul says:

  Trebuie verificat modul in care au fost cheltuiti banii de pomana ………. sa vedem eventual si cativa vinovati, nu asa, vine robulache si salveaza situatia

 16. Mircea says:

  Oooo ,în sfarsit din septembrie Fritz se va ocupa mult mai serios de problema , fara Domnișoara Greblă!…. si Robu

 17. Sorin says:

  Nu pot să cred că se miră cineva
  Așa a procedat in toate cazuril de consilii de administrație a societăților consiliului local precum și AGA acestora și alte instituții cum ar fii teatrul maghiar
  Acum cred ca se lucrează la găsirea soluțiilor de schimbare a membrilor consiliului local și chiar Judetean cu tot cu președinte și vicepreședinți
  Va urez mult noroc bun in alegeri
  Cu drag

 18. Pompiliu Comsa says:

  DREPTATEA LUI ROBU
  Se întâmplă ceva la Asociația Timișoara 2021-Capitală Europeană, iar semnalele de alarmă repetate ale colegilor de la tion.ro sunt mai mult decât binevenite. De aici și intervenția energică a primarului NICOLAE ROBU, în opinia noastră salutară și la timp. Una dintre cele mai mari probleme, rezolvată un pic mai târziu, adică abia după ce consilierii locali au aprobat contractul de funcționare a Asociației, cei care au cerut la debut 20 milioane, iar ulterior în propunerea de buget doar 8 milioane și au primit 6,8, a fost satisfăcută abia în iunie. Principala vinovată este de acum cunoscuta pandemie, cu bunele și relele ei. La o analiză corectă, reprezentanții Primăriei Timișoara au tăiat un milion de lei de la capitolele funcționale, monitorizare, turism și comunicare. Cei de la Asociație afirmă că banii trebuiau folosiți pentru realizarea, în special, unui film de prezentare. Toată lumea vrea bani, mai ales dacă sunt nemunciți. Asta în timp ce unii din personal pleacă sau sunt dați afară, în timp ce se fac în continuare angajări. De aceea primarul vorbește clar ca lumina zilei de boicot și aununță că are un plan B în cestiune. Imediat unii o dau pe politică, doar se apropie campania și subiectul e un cartof fierbinte. Aprobarea noului statut nu a convenit boardului de conducere și cum era normal, proiectul va fi asumat exclusiv de Primărie. Dizolvarea asociației este iminentă, deși va urma clasicul circ din justiție. Probabil atunci, la ceas de seară, directorul executiv și președintele vor da la pace, aspect specific mioritic.
  Una peste alta, proiectul nu trebuie lăsat să eșueze mai ales că șansa ca orașul să joace rolul de Capitală Europeană a Culturii este unică în istoria unei comunități. Mișcarea operativă pe care o va face NICOLAE ROBU este una legală și chiar are precedent. În secunda doi se va crea o asociație nouă sau un Departament special în subordinea Primăriei. Altfel, banii – și nu puțini – se vor arunca pe fereastră. Cei care n-au nici o treabă cu cultura să-și vadă urgent de drum. Cum nu este de acceptat cârpirea programului, ci unul nou, viabil, cu evenimente de rezonanță. În ultimile zece luni, Asociația Timișoara 2021-Capitală Culturală Europeană a cheltuit aproape 5,5 milioane, plus sumele cedate ca drepturi de autor sau pentru cei care au prestat servicii. Pentru liniștirea apelor și spiritelor se cere și ajutorul Consiliului Județean Timiș, Ministerului Culturii sau altor entități . Problemele care țin din toamna anului trecut trebuiesc incizate. Tion.ro a prezentat în amănunțime echipa executivă, iar comentariile suplimentare aparțin timișorenilor. Primarul încearcă să-i liniștească pe cei rămași, deși unii deja sunt pe lista disponibilizaților, nu înainte de a justifica cheltuielile făcute. Ceva e putred acolo. Este și părerea avocatului CRISTI CLIPA, conform surselor noastre. O petiție semnată de zeci de oameni a ajuns deja la președintele KLAUS IOHANNIS, dar și la URSULA von der LEYEN, președinta Comisiei Europene. Ne facem de râs, deși, concluzionând, Timișoara trebuie să fie un oraș cultural, zi de zi, pentru locuitori și turiști.
  Prof. univ. asoc. Pompiliu COMȘA,
  cel mai bun gazetar de provincie conform Radar de Media 2012

 19. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Lucrările la rețeaua de apă din zona C-tin Prezan, reprogramate pentru vineri. Apa va fi întreruptă

  Mapamond

  Rusia transmite că a interceptat trei avioane militare ale Franței deasupra Mării Negre

  România

  VIDEO. Guvernul a aprobat măsurile de relaxare de sărbătorile de iarnă

  Eveniment

  Fost polițist de frontieră, extrădat din Germania. A fost condamnat pentru luare de mită și trafic de influență

  Eveniment

  Pistol cu aer comprimat și droguri, găsite în locuințele a doi bărbați din Timiș

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș vor 11,5 milioane de lei de la guvern

  Ştiri din Timiș

  Costi Bleja, președintele Alianței Pentru Patrie Timiș: Românii au dreptul să fie liberi

  Ştiri din Timiș

  Centura Timișoara Vest. A fost ales traseul, prin Săcălaz și Utvin, cu patru noduri rutiere

  Ştiri din Timiș

  Noul serviciu public de parcare al Primăriei Timișoara, înființat cu circ. Și câteva semne de întrebare

  Sănătate

  Coronavirus, 8 decembrie: 84 de cazuri noi în Timiș, un deces. Incidența se apropie de 2 la Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici