tion.ro Web analytics

Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii vine cu vești noi

De A.M.A

Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii vine cu vești noi

Reactualizat la:
Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii a anunțat semnarea contractului cu Casa de Cultură a Muncipiului Timișoara și demararea programelor culturale din această toamnă.
Scris de A.M.A - Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii a anunțat semnarea contractului cu Casa de Cultură a Muncipiului Timișoara și demararea programelor culturale din această toamnă.

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a anunțat obținerea finanțării pentru Programul cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii din partea Primăriei Muncipiului Timișoara prin Hotărârea Consiliului Local nr. 382/8.09.2020 și demarează proiectele culturale din acest an.

Contractul este în valoare de 3 milioane de lei și a fost încheiat joi, 24 septembrie 2020, între Casa de Cultură a Muncipiului și Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii. Contractul presupune finanțarea a 15 proiecte culturale și de voluntariat, îngloband peste 100 evenimente și activități care vor avea continuitate și în următorii ani.

Proiectele care vor avea loc în ce a mai rămas din acest an sunt realizate alături de partenerii din dosarul de candidatură și sunt concentrate pe tematicile cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Acestea vor fi prezentate publicului în forme artistice variate precum: picturi murale (Memoriile Cetății, aflat la a III-a ediție), expoziții fizice sau digitale (Cămine în Mișcare – a III-a ediție, Teatrul ca Rezistență, Patrimoniul sub reflectoare – a II-a ediție).

De asemenea, programul din acest an cuprinde și o serie de proiecte dedicate artelor vizuale și noile media, tehnologia sunetului și a luminii: expozițiile Contur și Contextul artei din Estul Europei în anii ’60 -’70, precum și instalațiile de lumină și new media grupate sub titlul Light Up! și Lumini captivante, ce urmează a fi selectate prin apeluri publice.

În plus, pe agenda Capitalei Europene a Culturii vor reveni festivalul de gastronomie sustenabilă La Pas, Luna istoriei LGBTQ+ și va fi demarat un amplu program de voluntariat cultural. În acest context, cei de TM2021 ne îndeamnă să avem în vedere faptul că rolul Capitalei Europene a Culturi este, înainte de toate, acela de a conștientiza și consolida valori europene precum diversitatea, cetățenia activă ori dezvoltarea sustenabilă.

Detalii privind proiectele și bugetele aferente acestora puteți găsi pe web site-ul Timișoara 2021, la secțiunea Despre noi – TRANSPARENȚĂ.

Primele evenimente vor avea loc în luna octombrie, deși inițial au fost programate pentru lunile mai-iunie, însă au fost amânate de mai multe ori din cauza lipsei finanțării.

„A fost o perioadă extrem de dificilă, din toate punctele de vedere, însă în acest moment Timișoara Capitală Europeană a Culturii se află într-o perioadă de reorganizare și resetare. În primul rând, criza sanitară a oprit desfășurarea evenimentelor culturale începând cu primele luni ale acestui an. Tot în acest an, asociația s-a confruntat cu diferite frământări interne, la nivelul organizației, care au fost depășite. Lipsa finanțării ne-a oprit să organizăm programele culturale mai devreme, iar acum, odată cu semnarea contractului cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, vom demara proiectele care ar fi trebuit să fie începute din primăvară. Este important ca aceste proiecte culturale să aibă o continuitate, deoarece ele mențin memoria colectivă, promovează arta și noile tehnologii, precum și valorile europene și împreună reprezintă esența Timișoarei – capitală europeană a culturii”, explică Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Epidemia de coronavirus a generat și decalarea calendarului capitalelor culturale din 2020 și 2021 cu unul sau doi ani. Comisia Europeană a prezentat Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene propunerea de amânare conform căreia, în 2022 vor exista trei capitale europene: Kaunas (Lituania), Esch sur Alzette (Luxemburg) și Novi Sad (Serbia), iar în 2023: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) și Timișoara (România).

 

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ioi, Banatule, măi says:

  Citez: „…pe agenda Capitalei Europene a Culturii vor reveni festivalul de gastronomie sustenabilă La Pas, Luna istoriei LGBTQ+ și va fi demarat un amplu program de voluntariat cultural. În acest context, cei de TM2021 ne îndeamnă să avem în vedere faptul că rolul Capitalei Europene a Culturi este, înainte de toate, acela de a conștientiza și consolida valori europene precum diversitatea, cetățenia activă ori dezvoltarea sustenabilă.” Biata Șari neni, ar fi încântată de valorile astea iuropene ale Cimișoarei. Se zvonește prin cartiere cum că se vor pune pubele speciale pentru prezervativele folosite, care vor fi reciclate. Ba, mai mult, se zice cum că Primăria Cimișoarei va lansa, după alegeri, concursul „Capitala Iuropeană a Felinarului Roșu cu Prezervativ”. Exclusiv pe bază de voluntariat, căci aici partidele au concurență. Tăt Bănatu-i fruncea!

 2. Vasi says:

  Bravo, doamne ajuta, in sfarsit cultura adevarata 🙂

 3. Ramy says:

  gastronomie sustenabilă…dezvoltarea sustenabilă..Eu cred, în mod serios, ca ati înebunit! In mod “sustentabil”, desigur.

 4. Ştirile judeţului Timiş

  Primăria pierde în instanță în fața Direcției de Cultură. Podul Mihai Viteazu nu poate fi modificat
  Podul Episcopal – Mihai Viteazu nu poate fi modificat, au decis magistrații Tribunalului Timiș.

  Sănătate

  În Timișoara, rata de infectare cu Covid-19 este aproape de 3 la mia de locuitori! Localitățile din Timiș cu indicele de infectare peste 1,5
  Timișoara este aproape de un indice de infectare cu Covid-19 de 3 la mia de locuitori, în timp ce alte localități din Timiș chiar l-au depășit. Sunt mai multe măsuri care se aplică din momentul depășirii anumitor indici de infectare. Când sunt peste 3 la mia de locuitori, se închid școlile, iar elevii învață exclusiv online. 3

  Eveniment

  Bărbat rănit grav după ce a traversat drumul Timișoara-Șag prin loc nepermis. A primit primul ajutor de la un pompier aflat pe drumul spre serviciu
  Accident de circulație, marți dimineață, pe drumul ce leagă Timișoara de Șag. Un bărbat în vârstă de 66 de ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a traversat șoseaua prin loc nepermis, fără să se asigure și a fost lovit de mașină. Victima a primit primul ajutor de la un pompier aflat în timpul liber care a și securizat locul accidentului, împreună cu soția și cumnatul, până la sosirea forțelor de intervenție. 3

  Sănătate

  Cinci focare de Covid-19 au fost stinse, în Timiș. Au mai rămas 12 focare active
  În ultimele 24 de ore, cinci focare de Covid-19 din Timiș au fost stinse, conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP). Au mai rămas 12 focare active. 2

  Sănătate

  Timiș, Covid-19, ultimele 24 de ore: localitățile unde au apărut cazuri noi. A crescut numărul pacienților de la ATI
  În ultimele 24 de ore, în Timiș au fost depistate 147 de cazuri noi de Covid-19. Numărul pacienților cu SARS-Cov2 aflați pe patul de spital a crescut, de la o zi la alta, în Timiș cu peste 20. A crescut și numărul pacienților cu SARS-Cov2 internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI)

  Sănătate

  România, înaintea pragului de 6.000 de decese ale persoanelor cu Covid-19. Timiș: 147 cazuri noi de coronavirus
  România este pe cale să atingă pragul de 6.000 de decese ale persoanelor infectate cu Covid-19. În Timiș s-au înregistrat până marți, 20 octombrie, 199 decese ale persoanelor cu SARS-Cov2. Sunt 3.400 de cazuri noi de coronavirus în România, din care 147 în Timiș.

  Ştirile judeţului Timiş

  COLECTAȚI SEPARAT ȘI DEPOZITAȚI CORECT DEȘEURILE!
  ADVERTORIAL. În 2020 nu mai avem dreptul la poluare. Indiferența față de depozitarea deșeurilor de orice fel oriunde nu mai este demult o alternativă de bună practică. În 2020 să arunci deșeurile într-o pubelă oarecare este ușor, dar să le depozitezi separat este...la fel de ușor.

  Sănătate

  Timișoara: 48 de paturi sunt pregătite la o clinică din zona centrală a orașului pentru pacienții cu Covid-19
  Conform unui Ordin al ministrului Sănătății Nelu Tătaru, Secția Clinică de Recuperare Cardiovasculară devine secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara. Aici vor fi internați pacienți cu Covid-19, în limita a 48 de paturi. 3

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.