Ziua Nationala fara Tutun – actiuni de prevenire a fumatului in scolile din Timis

De Valentin Rusu
Ziua Nationala fara Tutun – actiuni de prevenire a fumatului in scolile din Timis
© TION - Ziua Nationala fara Tutun – actiuni de prevenire a fumatului in scolile din Timis
Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, prin iniţiative menite să atragă atenţia cu privire la impactul pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.


Având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş cadrul informării şi sensibilizării elevilor cu privire la riscurile la care se supun prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” – alături de încurajarea acestora din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Timiş, va derula, în perioada 19-21 noiembrie 2014, activităţi interactive de prevenire a fumatului în unităţile de învăţământ din judeţul Timiş, la Centrul Educativ Buziaş, precum şi la Librăria Cărtureşti.

Astfel, CPECA Timiş, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi Palatul Copiilor Timişoara, vor atrage atenţia şi asupra efectelor dăunătoare ale fumatului secundar asupra sănătăţii, în special în ceea ce îi privește pe elevii care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor, de nefumători, este cel mai bun mijloc pentru a-şi convinge copiii să nu fumeze.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie.

Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv.

Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 800.00 de decese sunt ca urmare a fumatului pasiv.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !