Vox Mundi – festivalul international de la Timisoara care readuce muzica corala la statutul de brand cultural al Banatului

De Adrian Panduru
Vox Mundi – festivalul international de la Timisoara care readuce muzica corala la statutul de brand cultural al Banatului
La Timișoara se desfășoară Festivalul coral internațional de muzică modernă și contemporană pentru copii și tineret – Vox Mundi. Pe scenă au urcat și vor concerta în continuare formații corale renumite, printre care Les Choristes – corul de copii din Franţa, Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, dar și Corul de copii „Cantanti”. Vă prezentăm programul festivalului.

Vox Mundi îi aduce la Timișoara pe Les Choristes – corul de copii din Franţa, care, în 2005, a făcut faima filmului cu același nume, câștigător al Premiului César și nominalizat la Oscar. Duminică, 26 mai, îi puteți vedea la Domul din Piața Unirii.

Festivalul a fost deschis de două formații corale: Corul de fete al Colegiului Național „Ion Vidu” din Timișoara și Corul de fete „Pro Musica” (Ungaria), care au interpretat și cântece religioase.

„Acest festival vine să aducă o continuitate pe acest tărâm cultural al muzicii corale bănățene, pentru că aici, în Banat, au fost compozitori celebri, ca Ion Vidu, Sabin Drăgoi, Tiberiu Brediceanu, care au arătat că muzica corală are o importnță deosebită în viața bisericii și a comunității. Așadar, prin festivalul de astăzi se continuă o frumoasă și veche tradiție care vorbește de frumusețea Banatului, dar și despre această dimensiune culturală a locului, greu întâlnită în alte părți ale țării”, a spue preotul Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Festivalul, organizat în perioada 25 – 28 mai, de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima, cu sprijinul Primăriei Timişoarei și al Administrației Fondului Cultural Național, are ca obiectiv readucerea muzicii corale de calitate la statutul de „brand cultural” al Banatului.

Pe lângă concerte, la Timișoara are loc și Adunarea Generală a Asociației Naționale Corale. Tot aici are loc un masterclass coral și workshopuri de management coral, coordonate de dirijoarea Christie Anderson (Young Adelaide Voices, Australia) și de Marc Moreno (Director Relații Internaționale, Fundația INTERKULTUR).

Programul, în continuare, al festivalului:

Sâmbătă, 27 mai 2017, ora 12.00, CNA „Ion Vidu”
Corala bărbătească „Epifania” (Timișoara)
Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române

Sâmbătă, 27 mai 2017, ora 19.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, va avea loc Gala Vox Mundi.

Duminică, 28 mai 2017, la ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană va concerta Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române (în cadrul Sfintei Liturghii)

Duminică, 28 mai 2017, ora 11.30, la Domul din Piața Unirii vă vor încânta
LES CHORISTES (în cadrul Sfintei Liturghii).

Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !