Vom avea rețea urbană de piste de biciclete, la Timișoara. Primăria caută proiectant, dă 150.000 de euro

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
27Comentarii
Vom avea rețea urbană de piste de biciclete, la Timișoara. Primăria caută proiectant, dă 150.000 de euro
© Tion: Vom avea rețea urbană de pistă de biciclete, la Timișoara
Până la autostrada de biciclete, Primăria Timișoara alocă pentru prima dată bani pentru dezvoltarea unei rețele urbane de piste. Pune la bătaie peste 150.000 de euro doar pentru proiectare. Vorbim despre 68 de km de trasee speciale pentru bicicliști.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au lansat recent licitația pentru „servicii de proiectare aferente obiectivului de investiții «SF+PT M16a. Amenajarea rețelei urbane de piste de biciclete – etapa a II-a»”. Caută, de fapt, un proiectant care să deseneze trasee speciale pentru bicicliști pe 55 de străzi, aproximativ 68 de kilometri. Mai întâi se face un studiu de fezabilitate, iar apoi se trece la proiectul tehnic pentru dezvoltarea rețelei de piste din Timișoara. Proiectul apare, de fapt, în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al orașului, iar specialiștii care l-au întocmit au considerat că actuala infrastructură pentru biciclete reprezintă etapa I.

„Se solicită servicii de proiectare pentru rețeaua strategică de ciclism a municipiului Timișoara, parte a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. Vor fi proiectate piste de biciclete pe 55 de străzi, însumând aproape 68 de kilometri. Rețeaua a fost conturată prin interviuri și o pagina dedicată în timpul construcției planului de mobilitate. Au fost peste 3.000 de răspunsuri cu privire la traseele folosite în oraș”, a explicat, pentru TION, viceprimarul Dan Diaconu.

Totodată, prin proiect se dorește și dublarea numărului de stații VeloTM.

Pe unde se vor face exact pistele și dacă vor fi amenajate pe carosabil sau vor fi tot „piste” desenate pe trotuare vom afla doar de la proiectant. Aparent, la baza documentației va sta un ghid realizat de MDRAP în colaborare cu OPTAR – Organizația pentru promovarea transportului alternativ în România.

„Proiectantul va veni cu soluția. Se vor folosi standardele în vigoare, dar și Ghidul metodologic pentru proiectare, execuție, utilizare și mentenanță pentru pistele de biciclete, realizat de MDRAP în colaborare cu Asociația Optar”, a mai precizat Diaconu.

Ofertele pot fi depuse până în 10 decembrie, la ora 15, iar primăria pune la bătaie 714.000 lei cu tot cu TVA, puțin peste 150.000 de euro. Durata contractului va fi de 180 de zile.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a fost aprobat de ceva ani de consiliul local. El cuprinde o rețea strategică de ciclism care combină legăturile solicitate de cei care se deplasează cu vehiculele pe două roți printr-un sondaj făcut în 2015. Acestea conectează puncte de interes importante din oraș și includ infrastructura existentă. Viceprimarul Timișoarei spune că au fost identificate trei axe principale utilizate intens de bicicliști, care traversează orașul și sunt menite să reprezinte structura magistrală a rețelei.

Mai târziu, rețeaua de piste de biciclete din oraș va fi legată de o rețea regională de ciclism care va conecta Timișoara de comunele învecinate și de atracțiile turistice din jur.

Vă reamintim, în bugetul Timișoarei pe anul 2019 apar fonduri (100.000 de lei – n.r.) și pentru un studiu de prefezabilitate pentru o „autostradă pentru biciclete”, pe relația E-V, respectiv pe relația N-S, despre care primarul Nicolae Robu a spus că va fi una spectaculoasă.

PMUD poate fi consultat AICI!

Articole pe aceeași temă:

Timișorenii, cam dezinteresați de bugetul Timișoarei. Robu: Avem 317 poziții pe lista de investiții, autostrada de biciclete va fi spectaculoasă27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor