Viceprimarul Stoia, la un an de mandat: timisorenii isi vor recupera o parte din averea furata

De A. Strugariu
Reactualizat la:
6Comentarii
Viceprimarul Stoia, la un an de mandat: timisorenii isi vor recupera o parte din averea furata
© TION - Traian Stoia si Nicolae Robu
La un an de mandat, viceprimarul Timişoarei Traian Stoia crede că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună în primărie, chiar dacă mai trebuie lucrat pe anumite segmente. Edilul consideră că cel mai bun lucru care s-a întâmplat în acest an este faptul că lucrurile au început să se mişte în privinţa retrocedărilor cu cântec ce au avut loc în trecut şi a clădirilor pierdute în mod suspect de administraţia oraşului.

Traian Stoia a devenit oficial viceprimar al Timişoarei în 31 ianuarie 2013, după ce un alt social-democrat, Sorin Grindeanu, a lăsat vacant acest post fiind ales deputat. Joi s-a împlinit un an de mandat, iar edilul ar fi trebuit să susţină vineri de la ora 11.00 o conferinţă pe presă, dar a anulat-o după ce primarul Nicolae Robu a hotărât să organizeze un briefing de presă înainte sa, de la ora 10.40, pentru a anunţa o nouă victorie obţinută în instanţă de municipalitate: faptul că imobilul de pe Bulevardul C.D. Loga în care funcţionează Clinica de Balneofizioterapie a Spitalului Municipal, pentru care s-a depus cerere de revendicare, nu va fi restituit în natură, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pronunţându-se în acest sens.

„N-aveam cum să mai ţin conferinţa pentru că nu ştiam cât ţine briefingul ală. Mi-am rezolvat treaba şi am plecat…”, a afirmat Stoia.

Spunem o nouă victorie în instanţă, pentru că Robu şi Stoia au anunţat o victorie a primăriei – separat – şi săptămâna trecută. Atunci Stoia i-a luat-o înainte primarului şi a anunţat demolarea unui palat din zona Fabric, în urma unui alt proces câştigat de municipalitate.

Relaţiile dintre primar şi viceprimar au fost marcate de tensiuni – Robu a cerut PSD, la finele anului trecut, să-i retragă sprijinul politic lui Stoia, motivând că nu mai poate lucra cu el pentru că îşi depăşeşte atribuţiile – dar cei doi au făcut pace până la urmă, acest lucru fiind stabilit la nivelul USL. Cei doi au încetat să se mai atace public aşa cum au făcut-o pe final de 2013, când şi-a aruncat vorbe dure. Viceprimarul consideră acum că are „o relaţie cât se poate de corectă” cu primarul.

Revenind la Stoia, edilul consideră că cel mai important lucru care s-a întâmplat în acest prim an de mandat ţine de dezgroparea unor dosare din trecut – cazuri de retrocedări dubioase, clădiri pierdute de primărie în mod suspect în timpul administraţiei Ciuhandu, lucrări fără autorizaţie executate la diferite imobile etc.

„O realizare importantă, nu ştiu dacă cea mai importantă, este faptul că lumea a început să înţeleagă ce s-a întâmplat anterior acestui mandat, că oameni care au făcut anumite lucruri la limita legii sau dincolo de limitele legii au început să fie întrebaţi despre aceste lucruri sau au fost chiar trimişi în judecată (n.r. – unul dintre cei trimişi în judecată într-un dosar privind retrocedările ilegale este fostul şef al Direcţiei Patrimoniu a Primăriei Timişoara, Nicuşor Miuţ, alături de alţi doi angajaţi ai instituţiei). Lucrurile au început să se mişte spre normalitate, o serie de clădiri vor reintra în posesia primăriei, şi sunt convins că dacă exista o mai mare preocupare, de la bun început, în acest sens ar fi fost mult mai bine. O nerealizare, dacă se poate numi aşa, este că s-a făcut mult mai puţin decât se putea face, dar cred că în continuare se poate recupera. Sunt convins că timişorenii îşi vor recupera o parte din averea furată. Poate n-am reuşit să comunic suficient de bine ceea ce doresc, am încercat să fac publice nişte chestii, dar nu se putea face altfel, iar lucrurile au evoluat”, a declarat, pentru www.tion.ro, viceprimarul Traian Stoia.

Edilul consideră că lucrurile au început să se mişte într-o direcţie bună în Primăria Timişoara, chiar dacă mai trebuie lucrat pe anumite segmente.

„În primărie, cel puţin în zona de care răspund eu, dar şi în altele, cum ar fi zona juridică, lucrurile au început să se mişte. Nu mai tremură ăştia de frica de a semna o hârtie. Avem în primărie oameni competenţi, dar sunt puţini şi trebuiesc stimulaţi. Cum? Nu ştiu, poate se schimbă puţin legislaţia… Inclusiv financiar ar putea fi stimulaţi. E adevărat, şefii au rămas aceiaşi, dar sunt subalterni pricepuţi. De cealaltă parte, noi avem în primărie oameni care produc o pagubă de un milion şi ceva de euro, de exemplu la cimitire. Mă refer la cei care ar fi trebuit să recupereze banii ăştia, cei care ar fi trebuit să urmărească încasarea veniturilor. Datoria există, iar ei au luat stimulente pentru că lucrează în domeniul recuperării veniturilor. Acum s-au reorganizat treburile, dar indivizii care au gestionat ca şefi treaba asta sunt tot acolo”, a mai afirmat vicele PSD.

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor