Vicariatul Sarbesc din Piata Unirii a intrat in reabilitare, urmeaza Liceul Lenau

De A.S.
Gheorghe Ciuhandu la Vicariatul Sarbesc
Gheorghe Ciuhandu la Vicariatul Sarbesc
Au început lucrările de reabilitare la o nouă clădire istorică din Piaţa Unirii, un imobil reprezentativ pentru oraşul Timişoara. Este vorba de Vicariatul Sârbesc din Piaţa Unirii nr. 4, care va fi refăcut printr-un parteneriat public privat. Şi clădirea Liceului „Nikolaus Lenau” de pe Gheorghe Lazăr va intra în reabilitare, cu sprijin german.

Reabilitarea clădirii din Piaţa Unirii nr. 4 este rezultatul unui contract de asociere încheiat între Consiliul Local Timişoara şi Ursus Breweries, care s-a angajat ca pe o perioadă de cinci ani să aloce 500.000 de dolari pentru restaurarea faţadelor unor clădiri istorice din oraş. Proprietarul imobilului este Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, care asigură cofinanţarea lucrărilor.

„Dacă reuşim ca într-un an şi jumătate să terminăm lucrarea atunci Palatul Sârbesc va arăta cu totul altfel, mult mai apropiat de cum a arătat altădată”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu, care a făcut apel şi la ceilalţi „oameni cu bani” din oraş să se implice în astfel de activităţi, urmând exemplul fabricii de bere. Edilul a afirmat că lucrările de reabilitare a imobilelor istorice ale urbei merg greu din cauză că sunt costisitoare, iar meseriaşii care se pricep la acestea tot mai rari. Şefa Direcţiei de Dezvoltare a primăriei, Aurelia Junie, spune că restaurarea clădirilor de patrimoniu ale urbei nu merge în ritmul dorit din cauza faptului că proprietarii nu se implică şi aşteaptă sprijinul autorităţilor, fără să aibă ei iniţiativă.

„Obligativitatea reabilitării clădirilor este în principal a proprietarilor. Cred că ar trebui să puneţi accent şi pe asta”, a afirmat Junie. Ea a precizat că, din cele aproximativ 14.000 de clădiri istorice din Timişoara, circa 1.000 au nevoie de lucrări urgente de reabilitare, iar celelalte sunt „în stare medie”.

Revenind la imobilul din Piaţa Unirii nr. 4, în opinia arhitectului Mihai Opriş acesta reflectă practic spiritul Timişoarei. „Este o clădire reprezentativă pentru Timişoara. Szekely Laszlo a proiectat această casă încercând să îi dea un caracter tipic sârbesc. (…) Asta e Timişoara. Un arhitect ungur get-beget le-a proiectat o clădire sârbilor. Acesta este spiritul oraşului Timişoara”, a declarat Opriş.

Valoarea totală estimată a lucrărilor de intervenţie este de aproximativ 2.144.000 de lei. Autorităţile locale şi partenerul privat se ocupă de partea de clădire adiacentă Pieţei Unirii, iar Episcopia Ortodoxă Sârbă de restul.

Primarul a anunţat că anul viitor va începe şi reabilitarea imobilului în care funcţionează Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, cu sprijin din partea Guvernului german, iar pe lista de aşteptare se mai află şi Colegiul Naţional C.D. Loga şi Liceul Jean Louis Calderon.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor