USR si RO100 ii propun lui Robu sa instaleze automate de bilete in statiile STPT

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
15Comentarii
USR si RO100 ii propun lui Robu sa instaleze automate de bilete in statiile STPT
© foto: arhiva
Filialele USR și RO100 Timișoara îi propun primarului Nicolae Robu mai multe soluții pentru îmbunătățirea sistemului de taxare a călătoriilor cu mijloacele de transport în comun, printre care și instalarea de automate de bilete în stațiile STPT.

„Transportul public din Timișoara a regresat considerabil în ultimii ani. Îmbunătățirea masivă trâmbițată anul trecut rămâne doar o promisiune. Concret, am avut o scumpire a biletelor în acest an, urmată totuși de posibilitatea de a plăti călătoriile cu telefonul, o idee bună, ce riscă să fie compromisă de noile vești ce vin dinspre Primărie, prin vocea domnului Robu: «în curând, NUMAI așa vom putea plăti (călătoriile) […] Deci, adaptați-vă vremurilor!»”, au transmis, joi dimineața, cei de la USR și RO100 Timișoara.

În opinia lor, primarul ignoră o cerință de bază a sistemului de taxare, și anume ca acesta să fie accesibil tuturor.

„Domnul primar Robu ignoră o funcție de bază a sistemului de taxare: el trebuie să fie accesibil oricărui călător, fie rezident, turist sau aflat în trecere. Dumnealui îi ignoră pe toți acei oameni care nu au telefoane inteligente, fie ei oameni lipsiți de abilități tehnice sau de posibilități materiale. Cum își va plăti călătoria omul în vârstă de la țară ce își vizitează o rudă la spital? Cum își vor lua bilete turiștii ce ar trebui să ne viziteze în 2021? STPT ar trebui să facă sustenabil transportul public, iar un sistem de taxare simplu și modern îi va face pe cetățenii onești să plătească. Din păcate, STPT a fost forțată să ofere gratuități și nimeni nu s-a preocupat de încasări, devreme ce subvențiile de la bugetul local au tot crescut în ultimii ani”, mai spus cei de la USR și RO100.

Ei au și trei propuneri pentru îmbunătățirea acestui sistem, printre care și instalarea de automate de bilete în stații.

„Cardurile actuale de călătorie sunt o idee bună. Problema principală este că ele nu pot fi încărcate decât la cele 17 puncte de vânzare ale STPT din oraș. Cu două excepții, aceste puncte funcționează doar în timpul săptămânii. Cum ar proceda un oraș civilizat pentru a-i mulțumi atât pe utilizatorii frecvenți cât și pe cei ocazionali: călătorii intră pe o pagină web, iar din contul lor online cumpără abonamente sau își încarcă portofelul electronic; călătorii au și o aplicație de smartphone, de unde cumpără online abonamente sau își încarcă portofelul electronic; călătorii au la dispoziție și automate fixe, de unde își încarcă portofelul electronic, cumpără abonamente sau titluri de călătorie”, mai transmis aceștia.

În concluzie, aceștia consideră că soluțiile sunt simple, totul depinde doar de voința edilului-șef.

„Așadar nu, domnule Robu, automatele nu sunt pentru iresponsabili! Ele trebuie folosite pentru ca rezidenții să-și facă abonamente și să-și pună bani în portofelul electronic. În același timp, toți acei oameni aflați în trecere prin oraș își pot cumpăra bilete. Simplu și comod. 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Am putea plăti cash sau cu cardul. Online și offline. Din fața calculatorului, de pe telefon sau de la automat. Aplicația 24Pay este deținută de o entitate privată, ea nu este a societății de transport. Ar fi o anomalie să lăsăm tot sistemul de taxare pentru transportul public din oraș exclusiv în slujba unui terț. USR Timișoara și Comunitatea locală RO100 Timișoara propun soluții simple și moderne pentru îmbunătățirea sistemului de taxare din oraș. Soluții existente deja în orașele europene și care ar face din Timișoara cu adevărat un smart city. Soluții adaptate vremurilor și mai ales oamenilor. Sperăm ca noua conducere a STPT să aibă mai multă deschidere spre colaborare. Ar fi în beneficiul timișorenilor”, concluzionează reprezentanții USR și RO100 Timișoara.

UPDATE: Directorul STPT, Sorin Supuran, promite mai multe sisteme de taxare a călătoriilor

Directorul STPT, Sorin Supuran, susține că, într-adevăr, sistemele actuale de plată a călătoriilor cu mijloace de transport în comun sunt insuficiente și dorește ca plata biletului, pentru timișoreni, dar și pentru turiști, să fie cât mai accesibilă. El spune că tocmai miercuri a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Telekom, tocmai pentru găsirea și implementarea mai multor sisteme de taxare. La nivelul societății a fost constituit un grup de lucru care va lucra la acest proiect ce ar putea include inclusiv automate în stații, dar și posibilitatea achitării călătoriei cu cardul bancar.

„Noi vom pune publicului mai multe sisteme de taxare, începând inclusiv de la cititoare de carduri bancare, pentru a crește volumul de încasări”, a declarat Supuran.

De altfel, STPT are nevoie urgentă de o creștere a veniturilor, având în vedere problemele financiare cu care se confruntă.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor