USR cere demisia directorului interimar al Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan

De Bogdan Marta
16Comentarii
USR cere demisia directorului interimar al Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan
© Foto: captură video Facebook/USR Timiș
Reprezentanții Uniunii Salvați România, sancționați recent prin avertisment de polițiștii locali la cererea primarului Nicolae Robu, cer demisia directorului interimar al Poliției Locale Timișoara, Dorel Cojan.

Vă reamintim că, recent, în timp ce se aflau pe strada Alba Iulia încercând să strângă semnături pentru campania Fără penali în funcții publice, reprezentanții USR Timiș l-au abordat și pe primarul Nicolae Robu. Nervos că aceștia nu ar respecta un memoriu dat de el în 2016 și asumat de Comisia de ordine publică, care interzice partidelor politice să strângă semnături în zona „de promenadă” a Timișoarei, primarul a chemat un polițist local și i-a ordonat să îi sancționeze pe cei de la USR cu avertisment.

Reprezentanții USR afirmă, însă, că polițiștii locali au căutat zeci de minute o bază legală pentru a îndeplini ordinele primarului Nicolae Robu, iar apoi i-au sancționat pe baza Legii adunărilor publice, pentru faptul că erau mai mult de cinci persoane adunate într-un singur loc.

Nicolae Robu și-a arătat revolta și pe Facebook, unde a postat un text despre această întâmplare, doar ca să primească sute de comentarii negative la adresa sa. Ulterior, în timpul nopții de duminică spre luni, primarul a șters postarea inițială, însă în ciuda tentativelor sale de a bloca unii comentatori, a primit din nou sute de comentarii negative.

Nici cei de la USR Timiș nu s-au lăsat mai prejos și au afirmat că vor contesta în instanță avertismentul primit. De asemenea, ei cer acum demiterea lui Dorel Cojan, cel care ocupă interimar funcția de șef al Poliției Locale Timișoara.

Foto: arhivă Foto: arhivă ©

„USR Timișoara consideră că atitudinea obedientă manifestată, duminică, de Poliţia Locală în fața primarului Nicolae Robu face inutilă prezența în fruntea acestei instituții a domnului Dorel Cojan.

Cum domnul Robu nu manifestă nicio reținere în a se prezenta pe sine drept șef peste Poliția Locală, solicităm – pentru preîntâmpinarea unor abuzuri similare și pentru a evita transformarea Poliției Locale într-un instrument aflat total la discreția edilului Nicolae Robu – organizarea cu celeritate, într-o manieră corectă și transparentă, a unui concurs pentru ocuparea postului de șef al Poliției Locale Timișoara.

Felul în care edilul Timișoarei ține blocate de mai bine de 4 ani de zile mai multe posturi de conducere din Primăria Timișoara, recurgând la varianta prelungirii perpetue a unui interimat, este inacceptabil. Acest mod de a acționa, devenit deja obișnuință pentru domnul Robu, reprezintă o modalitate de plasare a acestor poziții sub un evident control politic, situație care îi permite edilului-șef să exercite presiuni situate la limita legalității”, au transmis, marți, cei de la USR Timiș.

Cei de la USR amintesc că au avut o inițiativă legislativă pentru a limita prelungirea la nesfârșit a interimatelor.

„Prin ordinul dat polițiștilor locali de a-i sancționa pe voluntarii care strângeau semnături în cadrul campaniei «Fără penali în funcții publice», primarul Nicolae Robu a dovedit că nesocotește drepturi cetățenești elementare, garantate de Constituție. Inventând reguli și instrumente de reglementare bazate pe restricții decise subiectiv și impuse unor comisii din subordine, domnul Robu multiplică la nivel local un comportament de tip Liviu Dragnea.

Niciunul dintre polițiștii locali chemați la fața locului și care au primit sarcina să îi sancționeze pe voluntari nu a îndrăznit să conteste dispoziția dată de domnul primar. Și asta în condițiile în care este limpede pentru toată lumea că au fost puși în dificultatea de a găsi o încadrare juridică plauzibilă și care să se susțină temeinic.

Felul în care agenții de poliție și consilierul juridic au fost constrânși să acționeze, la comandă, fără a crâcni măcar în fața dispozițiilor primarului, a dovedit toxicitatea acestor mecanisme perfide de subordonare politică.

Uniunea Salvați România consideră că astfel de practici de exercitare abuzivă a controlului politic, inclusiv cu scopul de intimidare a funcționarilor publici, trebuie să înceteze imediat.

De altfel, USR a încercat recent, printr-o propunere legislativă inițiată chiar de subsemnatul, să modifice Statutul funcționarilor publici astfel încât să nu mai fie posibilă această perpetuare la infinit a interimatelor în ocuparea funcțiilor publice.

Respingerea acestei propuneri de către actuala majoritate politică PSD-ALDE a lăsat deschisă exact acea portiță legislativă de care se dovedește că au imperioasă nevoie anumiți edili pentru a-și exercita mai bine mecanismele de control politic asupra funcționarilor publici”, mai transmit cei de la USR.

În final, ei cer demiterea lui Cojan și organizarea unui concurs pentru acest post.

„USR Timișoara îi solicită primarului Nicolae Robu să îl demită de urgență pe șeful Poliției Locale Timișoara, Dorel Cojan, și să organizeze cu celeritate, corect și transparent, concursuri pentru ocuparea postului de șef al Poliției Locale Timișoara, precum și pentru celelalte posturi interimare de conducere din administrația locală.

Poliția Locală și agenții care lucrează în cadrul acestei instituții merită un management performant, capabil să-i garanteze independența față de factorul politic și care să protejeze timișorenii față de abuzurile aleșilor locali”, au concluzionat cei de la USR Timiș.

Însă, în condițiile în care aceștia se află în conflict deschis cu primarul Nicolae Robu și nici nu au vreun reprezentant în Consiliul Local Timișoara, cel mai probabil cererea lor va fi ignorată.

Articole pe aceeași temă

FILMUL incredibil al discutiei lui Robu cu cei din USR: Sunt seful Politiei Locale, printre altele. Da, eu dau ordin!16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor