UVT se apara si spune ca propunerea de dezbatere intre candidatii la prezidentiale a fost una apolitica

De M. Hoster
Reactualizat la:
3Comentarii
UVT se apara si spune ca propunerea de dezbatere intre candidatii la prezidentiale a fost una apolitica
© TION: Universitatea de Vest Timisoara se apara si spune ca dezbaterea intre candidatii la prezidentiale a fost una apolitica
Devenită vedetă în mediul politic românesc după ce a lansat celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte al României, Klaus Johannis şi Victor Ponta, prima propunere la o dezbatere într-un mediu neutru, la sediul instituţiei, Universitatea de Vest a devenit ţinta diferitelor discuţii politice. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, precizează, într-un anunţ public, că instituţia pe care o conduce nu a dorit să se implice politic şi atunci când a lansat propunerea dezbaterii în Aula Magna s-a inspirat din sistemul american.


Propunerea UVT de a organiza la Timişoara o dezbatere între cei doi candidaţi a fost interpretată în diferite feluri de mediul politic şi civic. Unii au apreciat propunerea, alţii au considerat-o părtinitoare, fiind cunoscută propunerea lansată rectorului Marilen Pirtea de către PSD pentru a candida pentru un post de deputat în Colegiul 3 Timișoara, lucru care nu s-a mai întâmplat.

De cealaltă parte, Marilen Pirtea spune că asemenea interpretări nu îşi au locul şi că atunci când a decis să lanseze propunerea, a făcut-o exclusiv bazându-se pe experienţa americană, acolo unde de ani buni asemenea dezbateri au loc în cadrul universităţilor. Mai mult, acolo asemenea dispute sunt reglementate de o comisie de specialitate. Cert este că Johannis a acceptat un asemenea dialog, dar Ponta a declinat invitaţia.

„Acesta este contextul în care ne-am exprimat disponibilitatea ca, în perioada electorală premergătoare alegerilor prezidențiale, să găzduim o dezbatere între candidații la funcția de Președinte al României. Evident, dezbaterea de la Timișoara nu presupunea că alte întâlniri nu pot fi organizate în alte locuri din țară. Am avut în minte când am adresat această invitație, seria de trei întâlniri dintre cei doi candidați la funcția de Președinte al Statelor Unite ale Americii în 2012.

Formatul întâlnirilor a fost asigurat de o instituție independentă, Commission on Presidential Debates, care încă din 1988 este implicată în organizarea unor astfel de întâlniri în toate alegerile prezidențiale din SUA, dar și pe alte continente, oferind expertiză și un cadru independent și obiectiv de dezbatere. Cele trei întâlniri din 2012 au fost găzduite de trei universități acoperind zone geografice diferite din SUA: University of Denver (Denver, Colorado), Hofstra University (Hempstead, New York), Lynn University (Boca Raton, Florida).

Modul în care gestul nostru a fost ulterior interpretat de anumiți actori politici și apoi de unele instituții de presă este regretabil și riscă să denatureze bunele noastre intenții. Universitatea noastră a fost și va rămâne o gazdă echidistantă pentru orice dezbatere de idei, inclusiv pentru dezbaterile între proiecte politice diferite, în spiritul pluralismului democratic și al argumentației civilizate”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea.

„Rolul unei universități nu se limitează însă strict la activitatea didactică și de cercetare, orice universitate are în același timp și misiunea de a interacționa cu societatea în ansamblul sau, de a se pune în slujba valorilor împărtășite de societatea din care face parte integrantă. Rămânând fidelă ideii de nepartizanat politic, Universitatea de Vest din Timișoara este un spațiu al dialogului deschis pentru găsirea de soluții la diferitele probleme ale lumii contemporane, a mai anunţat Universitatea de Vest.

Anunţul oficial al UVT mai vorbeşte despre dezbaterile de acest fel organizate şi anterior la sediul insitiţiei: „În acest sens, în ultimii ani, Universitatea de Vest din Timișoara a oferit cadrul de dezbatere apolitică pentru instituțiile cu responsabilități în diverse sectoare ale societății și s-a constituit ca o platformă pentru dezvoltarea de politici publice care să vină în întâmpinarea nevoilor societății. Mai mult, în timpul campaniilor electorale, UVT a organizat în Aula Magna a Universității, prin Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, o serie de dezbateri între candidații în alegerile locale, parlamentare și europarlamentare”.

Alte articole pe aceeași temă:

Klaus Iohannis si Victor Ponta sunt chemati la dezbatere la Timisoara3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor