Universitatea de Vest Timisoara combate abandonul studiilor cu ajutorul unui hub educational in valoare de un milion de lei

De Marcel Hoster
Universitatea de Vest Timisoara combate abandonul studiilor cu ajutorul unui hub educational in valoare de un milion de lei
© Foto: arhivă
Universitatea de Vest Timişoara investeşte un milion de lei pentru crearea unui centru de învăţare al cărui scop este reducerea riscului de abandon universitar în primul an de studiu. Instituția a câștigat recent o finanțare de aproape 1 milion de lei pentru implementarea proiectului „Learning Hub UVT”, ca soluție instituțională de abordare a problematicii abandonului universitar.

Proiectul este finanțat prin Romanian Secondary Education Project și își propune crearea centrului de învățare „Learning Hub UVT”. Acesta va avea 10 spații amenajate și dotate, destinate studiului individual sau asistat, dar și lucrului în echipă. De asemenea, se vor dezvolta proceduri de identificare rapidă a cazurilor de studenți în situație de risc de abandon și metodologii specifice, care să permită implementarea măsurilor remediale. În plus, vor avea loc activități educaționale, ședințe de consiliere și coaching, sesiuni de tutoring și peer tutoring, workshop-uri și activități extracurriculare și sociale.

Proiectul „Learning Hub UVT” se adresează studenților de anul I ce prezintă o mare probabilitate de a nu finaliza primul an de studiu. Tinerii vor fi cuprinși în grupul țintă pe baza a două criterii ce țin de factori de risc: provin din familii cu venituri mici; provin din mediul rural; sunt persoane cu dizabilități sau boli cronice; sunt orfani de unul sau de ambii părinți; provin de la centre de plasament, orfelinate, alte instituții similare; sunt de etnie romă.

De asemenea, vor fi identificați la nivelul UVT, prin instrumentele de monitorizare şi alţi posibili factori, de exemplu medie scăzută la Bacalaureat, rezultate slabe în prima sesiune, studenți cu strategii de învățare particulare (de exemplu, studenți care favorizează învățarea de suprafață) etc. UVT îşi propune ca acest centru să fie folosit de 3000 de studenți, din care 1.800 la cel puțin una dintre activitățile remediale, de consiliere și coaching sau activități de învățare. Prin derularea acestor activități se țintește, pentru finalul proiectului, creșterea cu 3% a ratei de succes academic după anul I de studiu.

„Luăm în serios problematica abandonului universitar, una extrem de complexă, cu factorii ce diferă de la o facultate la alta, de la o persoană la alta. Succesul proiectului va depinde în mare măsură de întreaga comunitate a UVT, de specialiștii din celelalte structuri care au ca scop consilierea, dezvoltarea academică și orientarea în carieră. Era nevoie de un asemenea proiect, care vine să completeze celelalte eforturi ale instituției noastre. Nu suntem un simplu furnizor de educație. Responsabilitatea Universității trece dincolo de școlarizarea studenților săi. Suntem datori să le oferim cele mai bune șanse la un viitor sigur”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !