Tramvaie noi de 50 milioane de euro, la Timisoara. Primaria a pornit licitatia pentru 16 garnituri

De Roxana Deaconescu
50Comentarii
Tramvaie noi de 50 milioane de euro, la Timisoara. Primaria a pornit licitatia pentru 16 garnituri
© Tramvai in Viena foto: wien.at
Timișoara va avea 16 tramvaie noi, într-o primă fază. Municipalitatea a pornit licitația pentru achiziția garniturilor articulate. Contractul este estimat la puțin peste 47 milioane de euro, iar planul este să se mai cumpere alte 42 de mijloace de transport pe șine.

Primăria Timișoara a pornit zilele acestea licitația pentru „furnizare tramvaie noi aferent proiectului «Înnoirea flotei de tramvaie». Valoarea totală a contractului este de 220.031.000 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 47,1 milioane de euro.

Vor fi cumpărate „16 bucăți tramvaie noi articulate cu podea coborâtă acționate prin invertoare și motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la rețea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (montată în tramvai), cu post de conducere la un singur capăt și uși de acces pe partea dreaptă față de direcția de mers înainte”.

„Întrucât vârsta medie a parcului de tramvaie utilizat în prezent de STPT este de 41,5 ani, tramvaiele fiind produse între anii 1962-1973, începând cu anul 2010 acestea îndeplinesc condițiile legale de casare, fiind dificil de operat și necesită mentenanță preventivă costisitoare, pentru îmbunătățirea operării flotei și reducerea costurilor de mentenanță este necesară înlocuirea strategică a vehiculelor, conform unor standarde înalte de accesibilitate și deplasare”, se arată în anunțul de participare trimis către SEAP.

Reprezentanții PMT mai spun că municipalitatea poate să mai cumpere alte 24 de tramvaie, asemănătoare cu cele care vor fi furnizate în baza contractului sau chiar mai noi, la același preț unitar.

„Ca atare, autoritatea contractantă, în baza prezentului contract în perioada de derulare a acestuia (4 ani), poate achiziționa suplimentar 24 buc. tramvaie noi articulate cu aceleași caracteristici tehnice cu cele ofertate sau superioare celor ofertate în cazul în care furnizorul de tramvaie a lansat în această perioadă (4 ani) produse de ultimă generație superioare celor ofertate, la același preț unitar cu cele ofertate. Cantitățile achiziționate suplimentar se vor realiza direct prin aplicarea clauzelor contractuale”, mai transmit oficialii primăriei.

Firmele interesate să le aducă tramvaie noi timișorenilor pot depune oferte până în 19 noiembrie 2018, la ora 15, ofertele urmând să fie deschise tot atunci, în SEAP.

Va câștiga societate care depune o ofertă cu cel mai bun raport calitate-preț, prețul ofertei contând în proporție de 70%. Achiziția, mai scrie în anunțul de participare, nu se referă la un proiect și/sau program finanțat din fonduri europene, tipul de finanțare trecut fiind „fonduri bugetare”.

Vă reamintim, angajații Primăriei Timișoara lucrează la un proiect pe fonduri europene pentru achiziția de tramvaie noi. Odată ce acesta este aprobat, garniturile vor fi cumpărate cu bani de la UE. Documentația primăriei era făcută inițial pentru 40 de mijloace de transport pe șine, dar a fost respinsă de trei ori, așa că s-a decis că vor fi cumpărate doar 16.

„Autoritatea de management nu agreează contractele cadru, spunând că ofertanții trebuie să aibă certitudine că se vor comanda acele lucruri care fac obiectul licitației. Ne-am mirat și noi că ni s-a respins. S-au aprobat contracte cadru prin alte părți, ne-am mirat, dar în fine, am renunțat tocmai ca să nu riscăm să nu ne încadrăm în termene și mergem pe o asumare a achiziției de 16 tramvaie. Este o cifră fixă. Nu știm dacă ne încadrăm. Dacă e cu trei milioane de euro un tramvai, nu ne încadrăm, că sunt și altele de făcut”, explica primarul Nicolae Robu în 20 septembrie.

Tion.ro a scos la iveală însă faptul că problema proiectului nu a fost numai cu numărul de tramvaie, ci a fost nevoie de mai multe modificări, pe care le puteți găsi AICI!

Proiectul trebuie depus pe Axa 4 a POR până în 31 decembrie 2018. Timișoara are disponibili aproape 56 de milioane de euro pe Axa prioritară 4.

Articole pe aceeași temă:

Primăria Timișoara nu mai cumpără 40 de tramvaie noi pentru oraș, ci doar 16! Nu pentru că nu ne-ar trebui, ci pentru că nu poate obține fonduri europene pentru atât de multe tramvaie, documentația fiind respinsă de trei ori, potrivit primarului Nicolae Robu. PMT vrea garnituri „multi-articulate lun...
S-au schimbat planurile! Primăria nu poate depune un proiect pe fonduri europene pentru cumpărarea a 40 de tramvaie, după ce documentația a fost respinsă deja de trei ori. Specialiștii PMT au decis că în primă fază vor fi cumpărate doar 16 tramvaie cu bani de la Uniunea Europeană. Până acum nu au de...
Planuri mari pentru cele aproape 56 de milioane de euro pe care Timișoara le primește de la Uniunea Europeană pe Axa 4 a POR 2014-2020. Pe lângă reabilitarea liniilor de tramvai și amenajarea unei rețele regionale de piste de biciclete ori urbanizarea cartierului Kuncz, Administrația Robu vrea 40 de...50Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor