Tot nu e stabilit cati arbori vor fi plantati in Piata Libertatii. Problema lui Robu? S-ar putea usca!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
24Comentarii
Tot nu e stabilit cati arbori vor fi plantati in Piata Libertatii. Problema lui Robu? S-ar putea usca!
© TION - Tot nu e stabilit cati arbori vor fi plantati in Piata Libertatii
Lucrurile se schimbă de la o zi la alta atunci când vine vorba despre copacii care ar urma să fie plantaţi în Piaţa Libertăţii în cadrul proiectului de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei, după ce piaţa a rămas cam ”cheală” din acest punct de vedere… Dacă zilele trecute oficialii primăriei spuneau că în Libertăţii vor fi 50 de arbori, iar aceasta este varianta finală a proiectului pe bani europeni, marţi primarul Nicolae Robu a afirmat că nu este încă stabilit. Mai mult, Robu a dat de înţeles că nu vor fi plantaţi alţi pomi… pentru că s-ar putea usca!


Întrebaţi ce plantări vor avea loc în cele din urmă în Piaţa Libertăţii, după ce copacii din această zonă au fost tăiaţi rând pe rând odată cu reabilitarea şi de la câteva zeci s-a ajuns la trei, reprezentanţii Primăriei Timişoara ne-au declarat la finele săptămânii trecute că vor fi aproximativ 50 de arbori.

Proiectul privind reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al municipiului Timişoara este în curs de implementare şi a fost revizuită documentaţia tehnică, proiectul final pentru Piaţa Libertăţii cuprinzând 51 de arbori, precum şi arbuşti şi alte tipuri de vegetaţie. Revizuirea proiectului se datorează necesităţii de punere în valoare a vestigiilor, dar şi faptului că o serie de conducte au fost repoziţionate. În plus, Piaţa Libertăţii este străbătută şi de multiductul pentru cablurile reţelelor de transmitere date/voce. Toate acestea determină alegerea tipului de vegetaţie şi poziţionarea ei, astfel încât rădăcinile să nu afecteze conductele sau vestigiile”, spuneau oficialii primăriei.

Autorităţile locale afirmau şi că se vor scoate pietrele şi cărămida pentru plantarea lor, pentru că piaţa este în mare parte pavată şi au fost prevăzute doar câteva spaţii pentru arbori. La fel ar urma să se procedeze şi cu sistemele de iluminat public.

Tehnic este posibilă amplasarea stâlpilor şi plantarea pomilor şi după pavare, prin scoaterea unor pavele”, explicau reprezentanţii municipalităţii.

Întors recent din SUA, de la Washington, unde spune că i-a plăcut şi pentru că sunt foarte mulţi copaci plantaţi cu logică, primarul Nicolae Robu a declarat, marţi, că lucrurile nu sunt totuşi bătute în cuie în privinţa arborilor din Piaţa Libertăţii.

Mai mult, oricâte critici ar primi din partea peisagiştilor nemulţumiţi de cum se prezintă Piaţa Libertăţii în noua ei înfăţişare, Robu a dat de înţeles… că nu prea vor fi plantări în zonă. Mai exact, edilul şi-a exprimat temerile că dacă s-ar planta alţi copaci… s-ar putea usca.

Problema asta a copacilor nu este aşa de simplă, aşa cum o tratează unii. Acei peisagişti nu vin niciodată la o discuţie (…) În majoritatea covârşitoare a pieţelor, inclusiv în Piaţa Unirii din Timişoara, nu există niciun copac, pentru că piaţa îşi are o anumită definiţie şi există un anumit concept arhitectural. Este foarte simplu să plantezi copaci pe care să îi vezi uscaţi apoi… Pe un teren care are densitate foarte ridicată, din anumite materiale făcute special ca să suporte bine pavajul, copacii nu sunt bine hrăniţi şi nu rezistă… În plus, când le cresc rădăcinile se produc denivelări pe o arie largă în jurul lor. Şi toate aceste aspecte vi le spun eu, care am plantat 3.900 de copaci (…), că mie chiar îmi plac copacii şi nu fac din asta o temă politică. O să vedem concret cum vom face cu Piaţa Libertăţii ca ea să fie şi frumoasă, şi funcţională în acelaşi timp. Nu îi punem să avem după aceea o temă eternă, uscarea copacilor”, a declarat Robu.

Dacă totuşi se vor face plantări, primarul a admis că, desigur, va fi scos pavajul pentru că… nu e mare lucru să scoţi nişte pietre. Bineînţeles, nu ar fi exclus nici să apară arbori în ghiveci…

Primarul Nicolae Robu şi-a propus totuși să planteze 10.000 de copaci în oraş până îşi termină mandatul.

Articole pe aceeași temă:

Varianta finala: in Piata Libertatii vor fi 50 de arbori. Se va scoate pavajul pentru plantari!24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor