Tinerii absolventi de liceu sau de facultate pot beneficia de somaj imediat la finalizarea studiilor

De Marcel Hoster
5Comentarii
Tinerii absolventi de liceu sau de facultate pot beneficia de somaj imediat la finalizarea studiilor
© foto: arhiva
Absolvenții de liceu, dar și cei de facultate, care termină școala în acest an pot beneficia de sprijin specializat în vederea găsirii unui loc de muncă, dar și de ajutorul de șomaj până vor găsi slujba visată. Ei trebuie să se adreseze Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș.

Ați terminat liceul și nu doriți să continuați cu învățătura la facultate, puteți primi ajutor financiar de la buget. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș oferă acestei categorii de tineri servicii de specialitate. Aceștia trebuie să se înregistreze în termen de 60 de zile de la absolvire, la agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă, din raza de domiciliu, în vederea medierii pentru încadrarea în muncă. Absolvenții de liceu promoția 2018 se pot prezenta pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, ca etapă prealabilă și obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj, în intervalul 26 mai 2018 – 25 iulie 2018. În cazul absolvenților de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 26 mai, aceasta deoarece cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018. Dacă absolvenții nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (26 mai – 24 iulie 2018), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizație de șomaj, beneficiind de servicii de informare și consiliere profesională, mediere, formare profesională.

Instituțiile de învățământ au obligația de a elibera certificate de studii în termen de 15 zile de la data absolvirii (finalizării studiilor), ori până la acea dată rezultatele examenului de bacalaureat încă nu sunt cunoscute. În cazul absolvenților de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la agențiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licență (dacă persoana promovează examenul de licență în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).

„Având în vedere că nimeni nu are siguranța promovării examenului de licență, sugerăm tuturor absolvenților de studii superioare cu domiciliul în județul Timiș să solicite adeverința de absolvire (chiar și fără examenul de licență) imediat ce au finalizat cursurile și să se înregistreze la sediul agențiilor de ocupare cele mai apropiate (Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Deta, Jimbolia, Făget, Buziaș) în interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor. Dacă examenul de licență nu este promovat în termen de 12 luni, iar absolventul nu s-a înregistrat în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana în cauză nu va mai avea dreptul la indemnizație de șomaj, dar în schimb va putea să beneficieze de serviciile de stimulare a ocupării forței de muncă și de formare profesională gratuite dacă se înregistrează în evidență”, anunță cei de la A.J.O.F.M. Timiș.

Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și in acest termen se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării (indicatorul social de referință este de 500 de lei). Plata se efectuează în doua tranșe: prima după încadrare și a doua după cele 12 luni.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor