Timisorenii sunt invitati la o expozitie de monede si podoabe din vremea dacilor la Deva

De M. Hoster
Reactualizat la:
Timisorenii sunt invitati la o expozitie de monede si podoabe din vremea dacilor la Deva
© TION - Timisorenii sunt invitati la o expozitie de monde si podoabe din vremea dacilor la Deva
Un sistem extrem de performant de protecţie, cu camere de luat vederi, cu scanere de metale şi oameni de pază veghează la una dintre cele mai interesante expoziţii la care timişorenii au acces, o expoziţie de podoabe şi monede dacice – cosoni din aur, unde greutatea totală a pieselor depăşeşte jumătate de kilogram. Nu este la Timişoara, ci la Muzeul Culturii Dacice din Deva, dar evenimentul merită deplasarea.


În cadrul unei conferințe de presă organizate la Timișoara, Liliana Țolas, şefa Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, a lansat o invitație tuturor timișorenilor pentru a vizita această expoziție. Ei vor putea admira zeci de monede dacice, cosoni, extrem de rare, care cântăresc aproape jumătate de kilogram, plus șapte dintre cele 15 plăcuțe din aur descoperite la Germisara, unice în Imperiul Roman. În total sunt expuse 385 de obiecte de tezaur extrem de valoroase.

Chiar dacă aceasta înseamnă o scurtă deplasare până la Deva, expoziţia merită tot efortul. Biletul de intrare este numai 2 lei pentru copii, respectiv 10 lei pentru adulţi. Dar, odată plătit biletul, vizitatorii nu vor scăpa de atenţia celor de la muzeu.

„Avem un sistem de supraveghere excepțional. Există un post de pază creat special pentru această expoziție, agentul de pază este dotat și cu un detector de metale. Se face o verificare a vizitatorilor poate mai consistentă decât la un aeroport, pentru că expoziția este foarte valoroasă. Sunt mai multe sisteme de supraveghere pe metrul pătrat decât în orice alt muzeu din România”, a explicat Liliana Țolas.

De asemenea, numele tuturor celor care trec pragul expoziției precum și imagini cu aceștia vor fi păstrate într-o bază de date.

Din păcate, expoziţia dacică este destul de puţin probabil să ajungă la Timişoara. Aceasta tocmai din cauza măsurilor drastice de securitate. Instituţiile unde ar putea fi expuse aceste piese de muzeu nu pot oferi un asemenea grad de protecţie, în plus există problema transportului.

Şefa muzeului devean a asigurat totuşi timişorenii că va încerca să aducă aici o expoziţie extrem de frumoasă de arme din acea perioadă.

Expoziția din Deva poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor