Timisorenii, somati sa se apuce de reparatii la cladirile istorice. Robu l-a blocat pe Stoia

De A.S.
Reactualizat la:
2Comentarii
Timisorenii, somati sa se apuce de reparatii la cladirile istorice. Robu l-a blocat pe Stoia
 Lipsă de comunicare, din nou, la vârful Primăriei Timişoara. La iniţiativa viceprimarului Traian Stoia, mai mulţi proprietari de clădiri istorice au primit notificări prin care au fost somaţi ca în două săptămâni să înceapă demersurile pentru a repara faţadele imobilelor în care locuiesc. Primarul Nicolae Robu spune că termenul este prea scurt, iar unii s-ar fi apucat de lucrări fără autorizaţie de teama amenzilor, aşa că a oprit transmiterea notificărilor şi a schimbat textul: a impus un termen de patru luni pentru începerea intervenţiilor.

Primarul a afirmat că nu a ştiut despre respectivele somaţii şi că a intervenit după ce a primit mai multe sesizări de la timişoreni pe această temă.

„Timişoara are o arie protejată de monumente istorice care cuprinde peste 14.000 de clădiri. Nu toate cele 14.000 de clădiri chiar au valoare de monument, dar ele sunt amplasate în vecinătatea unor clădiri cu valoare de monument şi prin urmare trebuie să aibă un regim special. Noi am declanşat deja, de mult, o campanie prin care arătăm că purtăm de grijă oraşului în ansamblul său, dar şi o campanie mai ţintită pe clădirile cu statut de monument (…) Am fost sesizat zilele trecute de către cetăţeni că au primit notificări că dacă nu-şi repară faţadele clădirilor în două săptămâni vor fi amendaţi. Eu n-am ştiut despre textul acelor notificări. În momentul în care mi-a fost adus la cunoştinţă, am sistat transmiterea notificărilor cu textul respectiv şi am cerut înlocuirea lui cu un altul mai potrivit. Da, se spunea că lucrările trebuie să se demareze, dar nu este în regulă. Ce efect colateral, efect pervers, dacă vreţi, a apărut? Unii cetăţeni, la disperare, s-au apucat să-şi facă reparaţii făcând un lucru foarte grav, făcând intervenţii fără autorizaţie. În urma notificărilor făcute în cazul clădirilor monument. Sunt cazuri, nu vi le pot spune concret acum, că nu toată lumea ştie legea şi o înţelege în sensul ei”, a afirmat Robu.

Edilul-şef a oprit transmiterea somaţiilor şi a dispus schimbarea conţinutului, motivând că nu se pot iniţia demersuri pentru astfel de lucrări într-un timp atât de scurt.

„Sigur că acţiunea în sine este una necesară şi una care trebuie salutată, numai că au fost scăpate din vedere aceste aspecte mai de detaliu, care o pot compromite.

Ce am cerut eu în textul care se va transmite – şi nu se va mai transmite nicio notificare fără să fiu informat -, se va stabili un termen de 3 luni de zile pentru depunerea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei de intervenţie şi apoi un termen de o lună pentru începerea intervenţiei efective, din momentul eliberării autorizaţiei de către primărie. Acestea sunt termene realiste şi evident că noi, primăria, ne angajăm să eliberăm cu celeritate autorizaţiile. Trebuie să avem în vedere că o autorizaţie presupune ca la dosar să existe o mulţime de avize, iar obţinerea lor ia timp. Fiind forba aici de monumente, respectiv clădiri din zone protejate, e nevoie de avize şi de la Direcţia de cultură şi monumente”, a adăugat Robu.

Primarul i-a asigurat pe proprietarii care au primit astfel de notificări nu vor fi amendaţi dacă nu se apucă de lucrări în două săptămână, dar i-a avertizat că după ce trec cele trei luni vor fi sancţionaţi în cazul în care nu au iniţiat demersurile necesare.

„Vreau să fiu corect recepţionat, să-i liniştesc pe cetăţeni că n-o să-i amendeze nimeni dacă nu vor interveni în două săptămâni, să le cer să nu cumva să facă intervenţii fără autorizaţie, dar să le atrag atenţia că, dacă în trei luni nu depun documentaţiile pentru obţinerea autorizaţiei, vom trece la amendarea lor”, a conchis edilul.

Robu a afirmat că somaţiile au fost transmise de Poliţia Locală „pe filiera” viceprimarului Traian Stoia, chiar dacă de clădirile proprietate privată ar trebui să se ocupe, conform atribuţiilor, city-managerul Sorin Drăgoi. Primarul a comparat cele întâmplate cu un episod din perioada comunistă, când din exces de zel la însămânţări se depăşeau frontierele ţării, afirmând că… şi în primărie se mai depăşesc prerogativele.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor