Timisorenii au sarbatorit Ziua Marinei. Anul viitor vom avea vaporase pe Bega

De A.S.
Reactualizat la:
Timisorenii au sarbatorit Ziua Marinei. Anul viitor vom avea vaporase pe Bega
© TION: Ziua Marinei la Timisoara
Ziua Marinei a fost sărbătorită, vineri, şi la Timişoara. În zona Podului Tinereţii a avut loc un ceremonial, s-a intonat imnul, a cântat fanfara militară şi s-a lansat la apă o ancoră de flori în memoria eroilor marinari, dar timişorenii au putut şi să înveţe să facă noduri marinăreşti şi să viziteze o expoziţie de navomodele. Viceprimarul Dan Diaconu a vorbit cu această ocazie despre vechile planuri ale primăriei de a cumpăra vaporaşe…

Sărbătoarea organizată pe malul Begăi, în zona vaporului D’Arc, a fost o bună ocazie pentru autorităţile locale să vorbească despre planurile pe care le au cu acest canal, odinioară primul canal navigabil din România. Malurile sunt în şantier de luni bune, se lucrează la reabilitarea lor printr-un proiect pe fonduri europene, iar anul viitor ar putea să circule pe Bega şi primele vaporaşe achiziţionate de primărie.

„Proiectul de reamenajare a canalului Bega va fi finalizat în vara anului următor, deja staţiile pentru viitoarele ambarcaţiuni sunt vizibile. Primăria Timişoara lucrează în momentul de faţă la documentaţia de atribuire, la caietele de sarcini pentru achiziţia ambarcaţiunilor, pe care ni le dorim electrice tocmai pentru a avea o zonă verde cu adevărat pe râul Bega. Probabil în primă instanţă vom achiziţiona două ambarcaţiuni. De asemenea, în februarie anul viitor, împreună cu alte municipalităţi din Europa, vom depune un proiect de finanţare pe programul Horizons 2020, prin care avem propuse alte câteva ambarcaţiuni, tot electrice, pentru râul Bega. Noi avem un studiu asupra numărului de pasageri care ar putea să folosească transportul în comun pe Bega. Ar fi nevoie de opt ambarcaţiuni pe Bega pentru a deservi cele nouă staţii de transport pe care le-am realizat până în momentul de faţă, pe teritoriul municipiului Timişoara, desigur”, a declarat, vineri, viceprimarul Dan Diaconu, prezent la manifestările organizate de Ziua Marinei.

Timişorenii au putut asista la un ceremonial militar organizat în zona Podului Tinereţii cu această ocazie. S-a intonat imnul, au vorbit oficialităţile locale, a cântat fanfara militară a Brigăzii 18 Infanterie Banat şi s-a lansat pe Bega o ancoră de flori în memoria eroilor marinari.

De asemenea, au fost organizate expoziţii de navomodele şi de machete de tehnică militară în zona Podului D’Arc, iar copiii şi alţi doritori au putut învăţa să facă noduri marinăreşti. Au fost ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost dezvelită şi o plăcuţă dedicată aniversării a 150 de ani de canotaj pe malurile Begăi, pentru că atunci s-au pus bazele „Societăţii de Luntrişoare”, prima asociaţie de canotaj de pe actualul teritoriu al României.

Alte articole pe aceeași temă:

Vineri se sarbatoreste Ziua Marinei la Timisoara

Timisoara va avea vaporase pe Bega in iulie 2015, cand se va termina reabilitarea malurilor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor