Vineri se sarbatoreste Ziua Marinei la Timisoara

De A.S.
2Comentarii
Vineri se sarbatoreste Ziua Marinei la Timisoara
© TION: Vineri se sarbatoreste Ziua Marinei la Timisoara
Prin expoziţii de navomodele, de cărţi poştale şi de machete de tehnică militară, ateliere de făcut noduri marinăreşti şi un ceremonial militar – aşa va fi sărbătorită, în 15 august, Ziua Marinei Române, la Timişoara. Manifestările vor avea loc în zona Podului Tinereţii.

Vineri, 15 august, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită, pentru cel de-al cincilea an, şi la Timişoara, pe malul Begăi, primul canal navigabil din România.

„În premieră, Forţele Navale Române participă la Ziua Marinei de la Timişoara, militarii reprezentanţi aducând spiritul marinăresc al acestei sărbători, prin ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj. Ziua Marinei la Timişoara este organizată de Club D’Arc şi Primăria Municipiului Timişoara şi îşi deschide oficial porţile la ora 10.00 pe malul Begăi, în zona vaporului D’Arc, sub Podul Tinereţii, cu un ceremonial militar la care vor fi prezente Garda de Onoare şi Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie Banat. Vom asista în cadrul acestui moment la: prezentarea onorului, salutarea Drapelului de luptă, intonarea imnului de stat al României, citirea ordinului emis cu acest prilej de către reprezentantul Statului Major al Forţelor Navale şi lansarea la apă a ancorei de flori, în memoria eroilor marinari”, anunţă reprezentanţii municipalităţii.

Ceremonialul se va încheia cu un concert de muzică de fanfară, pregătit de reprezentanţii Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.

În cadrul evenimentului va avea loc şi dezvelirea unei plăcuţe dedicate aniversării a 150 de ani de canotaj pe malurile Begăi, când s-au pus bazele „Societăţii de Luntrişoare”, prima asociaţie de canotaj de pe actualul teritoriu al României.

Timişorenii vor avea parte de mai multe expoziţii pe parcursul zilei de vineri. De exemplu, o expoziţie de navomodele cu piese care au participat la concursuri naţionale şi internaţionale, de la Palatul Copiilor şi Clubul Sportiv Municipal. Navomodeliştii conduşi de antrenorul Lucian Dan vor veni şi anul acesta cu noi exponate, cu ambarcaţiuni de mare valoare.

Cei care vor să-şi amintească de Timişoara de odinioară vor putea admira o expoziţie de cărţi poştale din colecţia lui Octavian Leşcu.

De asemenea, va fi prezentată o expoziţie de machete de tehnică militară din colecţia Garnizoanei Timişoara.

„În premieră, la Ziua Marinei Timişoara vor avea loc expoziţii şi ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj – toţi cei prezenţi pot astfel pătrunde în <<apa>> misterioasă a patronărilor (tehnici de înfășurare a capătului unei parâme cu ață de vele), a înfăşurărilor, a matiselilor (tehnici de îmbinare a capetelor a două parâme sau a două cabluri, prin împletirea șuvițelor din care sunt făcute) şi prezentarea diverselor modele de împletituri”, mai anunţă organizatorii.

Programul cuprinde şi proiecţii de film.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor