Timisoara ramane magnet pentru romanii veniti din alte zone ale tarii

De Marcel Hoster
21Comentarii
Timisoara ramane magnet pentru romanii veniti din alte zone ale tarii
Timişoara rămâne lider atunci când vine vorba de atragerea de noi locuitori, aproape 10 procente dintre cei care vor să se relocheze alegând capitala Banatului ca şi destinaţie. În general, locuitorii din zonele mai puţin dezvoltate par dornici să vină acolo unde este bogăţia ţării, iar cei din zonele dezvoltate iau în calcul doar o eventuală plecare din ţară.

Capitala Banatului continuă să fie magnet pentru românii care au dor de ducă. Românii sunt tot mai mult dispuşi să îşi caute fericirea în altă parte. Un sondaj realizat de Banca Mondială, intitulat „Oraşe-magnet, Migraţie şi navetism în România”, arată că în jur de două milioane de români se gândesc să se relocheze în unul dintre marile oraşe, iar alte 1,1 milioane să plece din ţară. Desigur, Timişoara este în topul atractivităţii, 9,14% dintre respondenţii din cadrul studiului arătând că sunt dispuşi să se mute aici. Interes mai mare au atras doar localitățile Bucureşti, cu 15,23%, şi Cluj, cu 11,37%. Situaţia este explicabilă, toată lumea vrea unde este mai bine, dinspre zonele sărace, spre cele cele mai bogate. Este greu de crezut că cineva din Timişoara şi-ar propune să se relocheze în… Alexandria. Conform studiului, la nivel teritorial, locuitorii din regiunile cel mai puțin dezvoltate (de exemplu Sud-Muntenia, Nord-Est) sunt mai predispuși să se mute decât cei din regiunile mai dezvoltate (de exemplu Vest, Centru).

Conform sondajului, locuitorii din vestul României se gândesc la posibilitatea de a părăsi ţara, în timp ce cei din zonele mai apropiate de Bucureşti intenţionează să se mute în interiorul ţării. Studiul mai arată că bărbaţii preferă să emigreze, iar femeile să se mute într-unul dintre oraşele ţării.

Zona urbană funcţională Timișoara, care include oraşul şi localităţile limitrofe, s-a situat pe poziția a doua ca număr de migranți atrași în perioada 2001-2011, peste o treime dintre aceștia mutându-se în zonele periurbane. De asemenea, Timișoara se situează pe poziția a doua ca număr de persoane angajate la nivel de zonă, 35% dintre acestea lucrând în zonele periurbane din cadrul zonei urbane funcţionale. Între anii 2001 și 2011, perioada de creștere economică rapidă a României, 65,5% dintre migranți proveneau din zone urbane — mutându-se în principal din localități și orașe mai mici către orașe mari și din orașele mari spre suburbii. În zonele urbane funcționale ale orașelor Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Iași, peste 75% dintre migranți au provenit din zone urbane.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor