Timișoara – în a doua parte a clasamentului în topul creșterii prețurilor la apartamente

De Adrian Panduru
7Comentarii
Timișoara – în a doua parte a clasamentului în topul creșterii prețurilor la apartamente
© foto: arhivă
Ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a accelerat în cel de-al treilea trimestru din 2019, această tendință fiind alimentată în primul rând de piața din București, relevă o analiză a pieței imobiliare. Timișoara este la mijlocul clasamentului, cu o majorare de 1,1%, până la 1.230 euro pe metru pătrat, în trimestrul trei al anului 2019.

Prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au majorat, în medie, cu 3,2% față de trimestrul anterior. Deși nu unul substanțial, acest avans este sensibil mai mare decât mediile de creștere consemnate în primele două pătrare ale anului – 0,8% și, respectiv, 0,4%, relevă cel mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro, în baza datelor oferite de platforma Analize Imobiliare. Timișoara este la mijlocul clasamentului, cu o majorare de 1,1%, până la 1.230 euro pe metru pătrat, în trimestrul trei al anului 2019.

Accelerarea ritmului de creștere a prețurilor nu a fost resimțită în mod uniform la nivelul întregii țări. Cea mai importantă contribuție la avansul general al valorilor de listare au avut-o, în mod specific, apartamentele noi din București. Unitățile locative de acest tip sunt, astfel, cu 9,1% mai scumpe decât în perioada similară a anului precedent. Spre comparație, pe segmentul apartamentelor vechi din capitală avem de-a face cu un plus de 4% la 12 luni.

Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, aceleași șapte centre regionale au, în momentul de față, prețuri medii solicitate de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare. Dintre acestea, toate au consemnat, trimestrul trecut, majorări ale valorilor de listare. Sub influența segmentului rezidențial nou, pe primul loc în clasamentul creșterilor de preț se situează Bucureștiul, cu un avans trimestrial de 5,5% (până la 1.380 euro pe metru pătrat). Capitala este urmată de Cluj-Napoca (+2,7%, până la 1.610 euro pe metru pătrat util), Constanța (+2,2%, până la 1.160 de euro pe metru pătrat), Brașov (1,3%, până la 1.130 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,1%, până la 1.230 euro pe metru pătrat), Iași (+1,1%, până la 1.010 euro pe metru pătrat) și, respectiv, Craiova (+0,2%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat).

Și raportat la perioada similară a anului precedent evoluția prețurilor a fost una ascendentă în majoritatea marilor orașe analizate; excepție face, de data aceasta, doar Craiova, unde apartamentele s-au ieftinit cu 1,4%. Urmare a evoluției de trimestrul trecut, cea mai mare marjă anuală de creștere, respectiv 7,2%, poate fi observată acum în București, Capitala fiind urmată de Brașov (+6,7%), Cluj-Napoca (+6,2%), Timișoara (+3,8%), Iași (+2,8%) și Constanța (+2,6%).

Oferta din cele șase mari centre regionale ale țării a fost mult mai apropiată de nivelul consemnat în urmă cu un an, în contextul unei creșteri de doar 1,8%. O evoluție ascendentă la acest capitol a avut loc doar în patru dintre cele șase orașe supuse analizei, anume Iași (+10%), Cluj-Napoca (+6,3%), Timișoara (+2,1%) și București (+0,5%). Pe de altă parte, scăderi ale numărului de proprietăți disponibile spre vânzare au fost resimțite în Constanța (-4,6%) și în Brașov (-1,6%).

În condițiile acestei discrepanțe între evoluția cererii și cea a ofertei, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că în trimestrul al treilea al acestui an au avut loc, pe plan național, 141.413 vânzări de imobile. Acest nivel marchează, pe de o parte, o creștere de aproape 13% față de trimestrul anterior (când erau consemnate 125.474 de tranzacții), și, pe de altă parte, un avans de circa 11% față de perioada similară din 2018 (când erau înregistrate 127.528 de asemenea operațiuni).

Numărul contractelor încheiate pe plan național s-a cifrat la 382.996 în perioada ianuarie-septembrie, cifră ce marchează un declin de 10,5% față de perioada similară a anului 2018 (când erau tranzacționate aproape 428.000 de imobile).

În marile orașe sunt disponibile peste 500 de ansambluri rezidențiale la vânzare.

„Trimestrul trecut existau 536 de ansambluri rezidențiale cu unități locative disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării, împreună cu județul Ilfov. Mai bine de jumătate dintre aceste proiecte, mai exact 316 din total, se aflau în curs de construcție, restul de 220 fiind finalizate. Cele mai multe dintre ansamblurile analizate, a câte peste 20 de locuințe fiecare, se găseau, în mod firesc, în București – este vorba despre un total de 256 de proiecte, față de 93 în județul Ilfov, 53 în Brașov, 43 în Iași, 33 în Cluj-Napoca, 30 în Timișoara și 28 în Constanța. În fiecare dintre aceste orașe, numărul proiectelor aflate în construcție îl depășește pe al celor deja finalizate”, transmit cei care au realizat această analiză.

Din punct de vedere al numărului de unități locative scoase la vânzare,Bucureștiul ocupă primul loc în clasament, cu 10.200 de locuințe. Spre comparație, toate celelalte centre regionale ale țării aveau, trimestrul trecut, mai puțin de 2.000 de locuințe disponibile: Timișoara – 1.700, Brașovul – 1.600, Clujul – 1.100, Iașiul – 1.100, iar Constanța – 600.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor