Timisoara are 11 nominalizari la primele Oscaruri ale Operelor Nationale din Romania

De S.P.D.
1Comentariu
Spectacolul Faust
Spectacolul Faust
Opera Națională Română Timișoara a primit partea leului pe lista nominalizărilor  primei Gale a Premiilor de Operă din România. Cu excepția secțiunii de balet și a celei dedicate creației românești, scena lirică timișoreană este  propusă pentru premiere la toate categoriile anunțate. Pentru prima dată, evenimentul este organizat  de Opera Națională Română Iași.

În premieră în România, capitala Moldovei găzduiește sâmbătă, 8 iunie 2013, de la ora 21.00, în Sala Mare a Teatrului Național “Vasile Alecsandri” Iași, Gala Premiilor Operelor Naționale,  un eveniment cultural  ce va fi preluat și transmis în direct de TVR 1, TVR HD și Radio România Cultural.

Opera  ”Faust” de Charles Gounod, producție a Operei Naţionale Române Timişoara, este nominalizată la Premiul pentru cel mai bun spectacol, alături de ”Indiile galante” de Jean-Phillipe Rameau, regia Andrei Şerban – Opera Naţională Română Iaşi, și de ”Báthory Erzsebét” de Szomor György, regia Bertálan Bágo – Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Pentru lucrul la același spectacol timișorean, Mario de Carlo (Italia) are șanse la Premiul pentru cel mai bun regizor (concurând cu Bertalan Bagó și Andrei Şerban), la Premiul pentru concepţia decorurilor (unde nominalizați mai sunt Valentin Codoiu pentru decorul spectacolului Ana Lugojana – Opera Naţională Română Cluj-Napoca și Laszlo Szekely pentru decorul spectacolului Aida – Opera Naţională Română Iaşi) și la Premiul pentru concepţia costumelor (avându-i rivali pe Andrei Şchiopu pentru costumele din spectacolul D’ale carnavalului – Opera Naţională Română Cluj-Napoca și Doina Levintza pentru costumele din spectacolul Troienele – Opera Naţională Română Iaşi).

Tot ”Faust” îi aduce  și lui Răzvan Mazilu nominalizarea la Premiul pentru cel mai bun coregraf (la concurență cu Vasile Solomon pentru coregrafia spectacolului Spărgătorul de nuci – Opera Naţională Română Cluj-Napoca și Ioan Tugearu pentru coregrafia spectacolului D’ale carnavalului – Opera Naţională Română Iaşi).

Un alt spectacol al Operei din Timișoara,  ”Scripcarul pe acoperiş” de Jerry Bock, regia György Korcsmáros  are putea fi desemnat drept  Cel mai bun musical, premiu la care mai concurează ”Sunetul muzicii” de Richard Rodgers, regia Mihaela Bogdan – Opera Naţională Română Iaşi, și ”D’ale carnavalului” de Hary Bela, regia Dan Lupea – Opera Naţională Română Cluj-Napoca.

”Steaua de sticlă” de Dan Ardelean, regizat în premieră absolută de  Marina Emandi Tiron,  ar putea aduce la Timișoara Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii, secțiune la care au mai fost nominalizate ”Sunetul muzicii” de Richard Rodgers, regia Mihaela Bogdan – Opera Naţională Română Iaşi, și ”Undeva, în Europa” de László Dés, regia László Béres – Opera Maghiară Cluj-Napoca.

David Crescenzi a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun dirijor (titlu pentru care rivalizează cu Gheorghe Stanciu – Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa și Gabriel Bebeşelea – Opera Naţională Română Iaşi).  Doi artiști timișoreni sunt nominalizați la Premiile pentru cei mai buni soliști: basul Octavian Vlaicu (care îi are contracandidați la titlu pe tenorul Cristian Mogoşan – Opera Naţională Română Cluj-Napoca și pe baritonul Jean Kristoff Bouton – Opera Naţională Română Iaşi) și soprana Narcisa Brumar (rivalizată de  Iulia Merca – Opera Naţională Română Cluj-Napoca și Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată – Opera Naţională Română Iaşi). Și tenorul  Bogdan Zaharia  de la Opera Naţională Română Timişoara a fost nominalizat la Premiul pentru debut (alături de baritonul Marius Eftimie – Teatrul Naţional de Operă şi Balet Constanţa și soprana Ana Maria Donose – Opera Naţională Română Iaşi).

În cadrul evenimentului, pe lângă  premiile acordate  la 14 categorii de nominalizări (cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai bună solistă, cel mai bun solist de balet, cea mai bună solistă de balet, cel mai bun spectacol din creația românească, premiul pentru concepția decorului, premiul pentru concepția costumelor, premiul pentru debut, cel mai bun spectacol pentru copii, cel mai bun coregraf, cel mai bun musical) vor fi decernate  unor mari artiști premii de excelență și pentru întreaga activitate, dar și premii speciale ale juriului.

Juriul Galei Premiilor Operelor Naționale este format din criticii muzicali Anca Florea și Costin Popa, criticul de balet Vivia Săndulescu, muzicologul Luminița Arvunescu, dirijorul Cornel Țăranu.

Foto (c) fotosen.ro

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor