Taranii care gatesc produse traditionale le vor putea vinde doar in cadrul Punctelor Gastronomice Locale

De Marcel Hoster
2Comentarii
Taranii care gatesc produse traditionale le vor putea vinde doar in cadrul Punctelor Gastronomice Locale
© Foto: arhiva
Produsele gastronomice tradiţionale, din diferite zone geografice, vor putea fi consumate în condiţii de siguranţă sporită odată cu modificarea condiţiilor sanitar-veterinare. În perioada următoare va fi necesară înfiinţarea aşa numitor Puncte Gastronomice locale.

Produsele culinare specifice unei zone, preparate după reţete tradiţionale şi servite în gospodării se vor putea comercializa doar în anumite condiţii. Mai precis, servirea acestora se va putea face doar în incinte autorizate, în aşa numitele Puncte Gastronomice Autorizate. Este vorba despre unităţi publice de tip familial, care vor fi operate doar în anumite condiţii. Aceste puncte nu sunt restaurante, el vor putea oferi doar două sortimente de mâncare, este vorba de produse tradiţionale, produse în gospodărie, am aflat de la Adrian Popa, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Timiş. În această perioadă se desfăşoară o campanie de promovare a acestui tip de unitate familială, oamenii care doresc să ofere asemenea produse vor fi nevoiţi să facă un dosar, care să cuprindă o serie de documente. Cei de la DSV spun că aceste puncte gastronomice vor ajuta la promovarea afacerii lor.

„Deschiderea unor asemenea obiective va ajuta la dezvoltarea micilor producători, din mediu rural, mai ales. Campania de informare ANSVSA are ca scop popularizarea acestor puncte gastronomice locale, acestea sunt unităţi de alimentaţie publică, familiale. Sunt organizate de persoane care au o asociaţie famamilială, o societate comercială, persoană fizică autorizată. Cei interesaţi să deschidă un asemenea punct trebuie să se adreseze DSVSA Timiş pentru informaţii. Meniul oferit de acestea diferă de cel de la restaurante, se vor putea prepara maxim 2 sortimente zilnic, două tipuri de ciorbe, două tipuri de desert, etc, cu consum doar în acea zi. Vor fi folosite metode tradiţionale de preparare şi vor fi produse de membrii familiei. Locaţia va trebui să aibă o serie de norme de igienă îndeplinite, există norme europene de igienă. Oamenii noştri merg pe teren să evalueze, sunt o serie de parametri minimali, suprafeţe lavabile, protecţie la insecte sau rozătoare, apă potabilă. Se face un dosar cu o schiţă şi se depune spre avizare”, am aflat de la Adrian Popa.

O primă estimare neoficială arată că autorizarea va costa în jur de 20 de lei.



2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor