Sute de minori neglijati de familii in Timis

De Adrian Panduru
Sute de minori neglijati de familii in Timis
Din păcate, abuzurile asupra copiilor se petrec zi de zi, lângă noi. Sunt sute de cazuri de copii neglijați, abuzați sau părăsiți de părinți. Și doar o parte din acestea se cunosc, o parte se sting în tăcere, lăsând loc traumelor care îi marchează apoi toată viața pe copiii abuzați. Sute de abuzuri s-au petrecut în județul Timiș în anul ce a trecut.

Un caz de neglijare severă este cel al unor copii între 5 și 14 ani – șase frați dintr-o localitate din Timiș, care locuiau într-o colibă improvizată. Copiii erau neșcolarizați, neigienizați, iar mama a sesizat Direcția de Asistență Socială și a solicitat instituirea unei măsuri la cei șase frați. Copiii se află acum într-un centru rezidențial. Copiii nu aveau deprinderi elementare de viață independentă. Conform celor de la DGASPDC Timiș, copiii nu știau ce să facă cu… oul fiert de la micul dejun.

„Copiii au fost înscriși la școală, sunt veseli. Foarte mult se ajută între ei”, spune Emilia Milutinovici, director DGASPDC Timiș.

În primul trimestru al acestui an, primele trei luni ale lui 2016, numărul de neglijări în Timiș este de 138, s-au înregistrat 11 cazuri de abuzuri fizice și 9 cazuri de abuz sexual asupra minorilor. Toate cazurile au fost trimise organelor de cercetare penală și s-au instituit măsuri de protecție a copilului acolo unde era necesar. Unii copii au fost lăsați în familie, acolo unde au fost îndepărtați cei care i-au abuzat. De regulă sunt persoane apropiate familiei cele care comit abuzurile, transmit reprezentanții DGASPC Timiș.

S-au înregistrat și cazuri de abandon a copiilor ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate.

„Am primit o sesizare pentru doi copii, doi frați, cel mic de un an, cel mare de doi ani. Sesizarea a fost făcută de soțul bunicii materne, la telefonul de urgență 112. Colegii au intervenit și au luat copiii pentru că atât mama cât și bunica au plecat în străinătate și au spus clar că nu se mai întorc. Acum se află în plasament la asistenții maternali”, spune Emilia Milutinovici.

În această vară, DGASPDC Timiș va porni o campanie care se numește „Violența ucide”, care vizează prevenirea abuzului asupra copilului, care dorește să facă cunoscută modalitatea prin care poate fi sesizată instituția. Un instrument care este folosit din ce în ce mai des în ultimul timp este telefonul copilului.

Numărul de abuzuri care au avut loc în județul Timiș în 2015 a fost de 682. În 2015 au fost 30 de abuzuri fizice confirmate asupra copiilor, în Timiș, conform datelor furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului (DGASPDC). S-au înregistrat, de asemenea, 29 de abuzuri emoționale, 608 cazuri de neglijare și 15 cazuri de abuz sexual asupra minorilor. Abuzurile sunt semnalate la telefonul copilului – 0256 983 sau la 112.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor