Sute de artisti, la Gala UNITER. Teatrul National din Timisoara a primit trei distinctii

De Dariana Bratu
Reactualizat la:
Sute de artisti, la Gala UNITER. Teatrul National din Timisoara a primit trei distinctii
© TION: Sute de artisti, la Gala UNITER. Teatrul National din Timisoara a primit trei distinctii
Sute de figuri importante ale teatrului românesc au poposit luni, la Timișoara, pentru a lua parte la cea de-a 25-a ediție a Galei Premiilor UNITER. Printre cei care au primit distincții se numără și Teatrul Național din Timișoara.

Evenimentul s-a desfășurat pe 8 mai, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, instituție care a primit „Premiul special pentru proiecte inedite și realizări remarcabile”. Distincția a fost acordată pentru un important proiect românesc de infrastructură din ultimii 25 de ani, respectiv realizarea Sălii 2.

„Acest spațiu a marcat definitiv destinul Naționalului timișorean în conștiința publicului său. Din 2016, la opt ani după transformarea fostului manej imperial într-o modernă sală de teatru, Teatrul Național a făcut un al doilea pas istoric, transformând Sala 2 în primul său spațiu exclusiv, prin trecerea sa în patrimoniul Ministerului Culturii și administrarea teatrului”, au transmis reprezentanții teatrului.

Premiul i-a fost înmânat Adei Lupu Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara, de către primarul Nicolae Robu.

„Felicit pentru acest premiu publicul, care a dovedit de șapte ani de când am renovat Sala 2, că este un loc important, în care se poate crea fascinant. Felicit echipa Teatrului Național din Timișoara, care în toți acești șapte ani a lucrat aici. Și nu în ultimul rând, felicit toate autoritățile care înțeleg și vor înțelege cât de important este să finanțezi cultura”, a declarat Ada Lupu.

Un alt premiu special acordat de Senatul UNITER a fost oferit actriței Irene Flamann Catalina „pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional din Timişoara”.

„Premiul i-a fost înmânat de actorul Ion Rizea, care în cuvântul său, a amintit «credința fermă a unei artiste în destinul ei, în imposibilitatea de a se concepe pe sine însăși în afara teatrului», ca și de importanța actriței în istoria teatrului căruia i-a dedicat întreaga sa carieră și pasiune. De asemenea, Irene Flamann Catalina a mulțumit celor două familii ale ei – căci teatrul i-a fost mereu la fel de apropiat”, au transmis reprezentanții TNTm Timișoara.

Nu în ultimul rând, Naționalul timișorean a primit și Premiul pentru întreaga activitate – Critică și istorie teatrală. În alocuțiunea sa, actorul Victor Manovici a vorbit despre cariera Marianei Voicu, autoarea Istoriei Teatrului Național „Mihai Eminescu” – 1945-2005.

Mai multe detalii despre Premiile UNITER găsiți aici.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !