Studiu: 11% dintre adolescentii din Timis au consumat cel putin o data in viata droguri

De Adrian Panduru
13Comentarii
Studiu: 11% dintre adolescentii din Timis au consumat cel putin o data in viata droguri
© Foto: arhivă
Agenția Națională Antidrog (ANA) a realizat un studiu privind consumul de alcool, tutun și droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceal și profesional din județul Timiș. Conform acestui studiu, consumul de droguri în rândul adolescenților din Timiș se situează la 11,1 la sută.

Colectarea datelor pentru acest studiu a avut loc în perioada 10 mai-10 iunie 2016, pe un eșantion de 764 de subiecți, conform ANA. În urma acestui studiu a reieșit faptul că prevalența consumului de droguri ilicite și/sau de noi substanţe psihoactive (NSP) la nivelul județului Timiș este de 11,1%.

Concluziile studiului arată că majoritatea adolescenţilor din Timiș (83%) a consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar 50% au fumat cel puţin o dată în viaţă. De asemenea, 36% dintre ei au consumat alcool în exces, ajungând la starea de ebrietate, iar 11% dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite și/sau NSP și/ sau tranchilizante/sedative fără prescripție medicală și/sau inhalanți și/sau steroizi anabolizanți. Doar unu la sută dintre adolescenți au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool cu medicamente.

„Datele cercetării sugerează un consum axat pe «drogurile clasice/ tradiționale», iar după tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis/hașiș – 11%”, transmit reprezentanții ANA.

Conform acestui document, în rândul elevilor din Timiș cel mai consumat drog este canabisul (11,5 la sută). Mult în urmă vine ecstasy (0,8 la sută), cocaina situându-se la 0,3 la sută, iar drogurile injectabile la un procent de 0,1 la sută.

Dacă este să vorbim despre tutun, acesta a fost consumat de peste 50 la sută dintre elevii de liceu sau din școala profesională din Timiș, mai precis 50,4 la sută.

Procentul consumului de alcool în rândul adolescenților din Timiș sare de 80 la sută, ajungând la 82,7 la sută. Consumul excesiv de alcool se manifestă în cazul a 36 la sută din liceenii din Timiș.

Dacă facem o comparație pe sexe, se înregistrează valori semnificativ statistic mai mari în cazul băieților pentru consum de alcool, ebrietate și consum de droguri ilicite (inclusiv canabis) și valori similare pentru ambele sexe pentru fumat, consum de alcool cu medicamente și pentru consum de NSP.

În ce privește consumul de tutun și de alcool, cele mai mari valori se înregistrează în cazul elevilor din clasa a XII-a, iar consumul de droguri ilicite (inclusiv canabis) înregistrează valori similare în rândul elevilor din clasele X -XII.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor