Stradivari si Guarnieri, pentru prima data fata in fata, la Timisoara

De S.P.D.
Stradivari si Guarnieri, pentru prima data fata in fata, la Timisoara
La Timişoara, Duelul viorilor a avut sute de martori, iar cei pe care sala Capitol nu i-a mai cuprins au stat pe scenă la recitalul cu adevărat extraordinar susţinut, marţi seara, de violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, cu pianistul Horia Mihail. Vreme de aproape de aproape trei ore, timişorenii au avut prilejul, unic poate, de a auzi împreună sunetul Stradivarius şi Guarnieri.

Nu un duel, ci un duet, tango pasional al sunetului cald, brun, tandru şi învăluitor al viorii Guarnieri cu cel sclipitor, înalt, electrizant al „limuzinei cu coarde” Stradivari. Instrumente perfecte în mâinile a doi artişti sublimi, cuceritori, îndrăgostiţi nebuneşte de muzică şi de propriile viori.

Programul a cuprins lucrări menite să strunească, fără greş, coarda sensibilă a unui public larg : Gabriel Croitoru a interpretat compoziţii de H. Provost, Sarasate şi Kreisler, iar Liviu Prunaru a cântat piese celebre de Ceaikovski,  Brahms – Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. În partea a doua a serii, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru şi Horia Mihail au cântat Grand Duo pentru două viori, de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr şi Cinci piese pentru două viori şi pian de Şostakovici.

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, nu a fost folosită aproape 50 de ani, până la întâlnirea, reciproc norocoasă, cu Gabriel Croitoru. Preţiosul instrument, construit în 1731 de lutierul cremonez Giuseppe Antonio Guarneri (del Gesu), i-a aparţinut lui George Enescu. care, înainte de a muri, la Paris, l-a dăruit, împreună cu alte viori, lui Menuhin. După un an acesta a returnat viorile, cu excepţia unui Stradivari. Soţia compozitorului, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român Palatul Cantacuzino şi multe dintre obiectele care au aparţinut marelui artist, între care cinci viori. Astfel, de la moartea lui George Enescu, « Catedrala » Guarnieri a rămas în tăcere până în 2008, când muzeul care poartă numele compozitorului i-a atribuit în folosinţă vioara lui Gabriel Croitoru.

Răsfăţat să aleagă dintre multe instrumente create de lutieri celebri, Liviu Prunaru se declară îndrăgostit de Vioara Stradivari pe care cântă de 3 ani. Instrumentul i-a fost oferit violonistului român de Orchestra din Amsterdam. “Construcţia instrumentului a avut loc în 1694, era perioada “lungă” a lui Stradivari, adică cea în care făcea instrumente puţin mai lungi decât cele obişnuite, ceea ce adaugă un grad de dificultate interpretării… », explică artistul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor