Specialistii din imobiliare solicita eliminarea pragului de pret pentru achizitia de locuinte noi cu valoare redusa de TVA

De Marcel Hoster
5Comentarii
Specialistii din imobiliare solicita eliminarea pragului de pret pentru achizitia de locuinte noi cu valoare redusa de TVA
© Foto: arhivă
Statul vrea să menţină o cotă redusă de TVA pentru achiziţia locuinţelor noi, dar impune anumite limitări până la care pragul de 5% este aplicat. Profesioniştii din domeniul imobiliar consideră că măsura nu este corectă şi spun că aceasta va duce la scăderea calităţii locuinţelor noi.

Cel mult 120 de metri pătraţi şi preţ de până la 450.000 de lei, adică aproximativ 100.000 de euro. Aceasta este valoarea maximă până la care, conform noului Cod Fiscal, se va aplica o valoare redusă de TVA, de 5%, la achiziţia unei noi locuinţe în România. Pentru apartamentele care depăşesc aceste limite se va plăti cota standard de TVA de 19%.

Limitarea nu este primită prea bine de cei care activează în domeniul comercial imobiliar. Din cauza acestei limitări, cei care doresc o locuinţă nouă se uită în proporţie covârşitoare spre apartamentele aflate sub acest prag de preţ, deci fac compromisuri pentru că dezvoltatorii imobiliari încearcă să realizeze unităţi locative sub acest prag.

„O consecință directă și evidentă a impunerii unui prag financiar pentru aplicabilitatea unei TVA de 5% este aceea că cea mai mare parte a cererii de locuințe noi din marile orașe ale țării este orientată în momentul de față spre proprietățile de până la 100.000 de euro – este vorba despre o pondere de 71% din totalul căutărilor de locuințe noi, potrivit datelor Imobiliare.ro.

Faptul că circa 61% din oferta pe acest segment din aceleași centre regionale (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara) se încadrează în pragul de preț mai sus menționat ilustrează încercarea dezvoltatorilor de a se adapta acestei limitări a cererii, aspect care însă duce la compromisuri privind calitatea locuirii și dezavantajează cumpărătorii de 3 și 4 camere”, apreciază Adrian Erimescu, conducătorul portalului de anunţuri imobiliare.

Ponderea locuințelor noi cu o suprafață utilă de până la 120 de metri pătrați este sensibil mai mare în majoritatea orașelor analizate, ajungând la 84% din total, potrivit ofertelor listate pe portal. Acest fapt arată că există un segment important de piață – apartamentele noi cu trei și patru camere, mai exact, care are de suferit din pricina impunerii unui prag financiar pentru TVA de 5%.

Antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, dezvoltatorul complexului ISHO din Timișoara, este de părere că, prin eliminarea pragului de 450.000 de lei pentru aplicarea unei TVA de 5%, guvernul are ocazia să ia o măsură politică cu caracter social, care va avea ca beneficiu facilitarea accesului la o locuire decentă, încurajând, în mod indirect, atât natalitatea, cât și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru tinerele familii.

„A avea acces la un apartament cu trei-patru camere pentru o familie cu copii nu este un lux, ci o normalitate. Limita actuală de preț nu corespunde realităților din piață. Apartamentele cu trei și patru camere, cu o poziționare bună în orașele dezvoltate, nu se încadrează în acest preț din cauza creșterii costurilor de construcție, a materialelor, a forței de muncă. Unii dezvoltatori apelează astfel la diverse artificii fiscale pentru a încerca să se încadreze, iar familiile din orașele mari sunt astfel defavorizate. Prevederile actuale, deși bine intenționate, nu li se adresează. Bineînțeles, pentru că este o prevedere fundamental socială, nu trebuie încurajată achiziția luxului, iar acest lucru se poate limita ușor prin suprafață”, subliniază Ovidiu Șandor.

Un alt aspect important, cu implicații sociale majore, este accesul tinerelor familii la a doua locuință nouă. Un scenariu tot mai des întâlnit pe piața rezidențială autohtonă este cel al unui cuplu tânăr care achiziționează în primă instanță o garsonieră sau un apartament cu două camere, dar care, peste câțiva ani, ajunge, atunci când apar copiii, să aibă nevoie de un spațiu locativ mai mare. Având în vedere că taxa pe valoare adăugată redusă poate fi aplicată doar pentru achiziţia unei singure prime locuinţe noi, apar probleme, mai spun cei din domeniu.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor