Sistemul de invatamant dual, promovat in scolile din Timis

De M. Hoster
Reactualizat la:
Sistemul de invatamant dual, promovat in scolile din Timis
© TION - Sistemul de invatamant dual, promovat in scolile din Timis
Firmele implicate în programul şcolii duale, prin care se promovează învăţământul profesional, au pornit o caravană care a atras atenția asupra acestui sistem de educaţie alternativă. Caravana a ajuns și în mai multe școli din județul Timiș.


Firmele din cadrul cluburilor economice de limbă germană au inițiat campania națională de promovare a învățământului profesional dual sub denumirea „Caravana meseriilor” pentru a atrage elevii din clasele a opta. În zona de interes a acestei caravane s-au aflat, recent, mai multe școli din județul Timiș.

Scopul nu a fost doar cel al unei informări cu pliante sau afișe. În mașina care însoțea caravana se aflau obiecte și aparate care reprezentau centrul de greutate în desfășurarea viitoarei meserii: aparate de sudură, bancuri de lucru, dotări pentru birotică.

Caravana meseriilor a vizitat patru locații, dintre care două în Timișoara ( Școala generală Nr. 21 și Școala Generală Nr. 7 ), Școala Generală din orașul Recaș și cea din comuna Giarmata. Aproape 350 de elevi din clasele a VIII-a au primit informațiile necesare abordării învățământului dual.

Instituțiile abilitate au devenit între timp partenerii cluburilor economice, iar interesul din partea elevilor și acceptul părinților este tot mai mare tocmai prin faptul că primii absolvenți ai acestui model de pregătire sunt integrați și apreciați la locurile de muncă. În acest an au început alți 80 de elevi, în trei clase, școală profesională duală în Timișoara – două clase cu profil tehnic la Liceul „Regele Ferdinand I” și una la „Liceul Ion C. Brătianu” cu pregătire în domeniul administrativ.

Astfel se caută tineri, viitori elevi ai învățământului profesional dual, care în decurs de trei ani vor fi pregătiți ca specialiști care să completeze necesarul forței de muncă calificate în întreprinderi.

„Scopul este să atragem și să convingem tinerii să înveţe o meserie, deoarece trebuie schimbată mentalitatea. Locurile de muncă necalificate în străinătate nu sunt o alternativă. Pe piață muncii este nevoie de meseriași, de aceea trebuie învățată o meserie de viitor”, menționează organizatorii caravanei, care a parcurs mai multe localități transilvănene și, ulterior, a poposit și în județul Timiș.

Cluburile economice au menirea de a coordona proiectul în regiune; firmele locale expun în școli locurile de muncă și produsele lor; ambasada Germaniei la București promovează și susține financiar acțiunea; inspectoratele școlare promovează învățământul dual și pregătește cadrul legal, iar instituțiile locale au rolul de promovare pe plan local și susținere logistică.

M. Hoster0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor