Se pregatesc noi taieri de arbori in Piata Libertatii

De A.S.
Reactualizat la:
18Comentarii
Se pregatesc noi taieri de arbori in Piata Libertatii
© TION - Se pregatesc noi taieri de arbori in Piata Libertatii
Pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Libertăţii din Timişoara, obiectiv cuprins în proiectul de refacere a zonei Cetate pe fonduri europene, urmează să mai fie tăiaţi câţiva arbori din zonă în perioada următoare. Reprezentanţii primăriei spun că arheologii nu îşi pot face treaba din cauza acelor copaci şi că arborii reprezintă un pericol, pentru că nu au rădăcinile bine ancorate în pământ şi pot oricând să se prăbuşească.

Viceprimarul Dan Diaconu afirmă că arborii respectivi nu pot rămâne în Piaţa Libertăţii pentru că au crescut peste vestigiile arheologice din zonă.

„Sunt cinci arbori pentru care au făcut cerere arheologii. Au practic rădăcinile suspendate peste descoperirile arheologice. Urmează să fie evaluaţi de către Direcţia de Mediu a primăriei şi vor fi tăiaţi. Nu au cum să rămână în condiţiile în care rădăcinile sunt suspendate peste descoperirile arheologice. Nu sunt dintre arborii seculari, sunt arbori care sunt crescut spontan, specia este oţetar. Chiar nu au cum să rămână în condiţiile în care rădăcinile sunt în aer, nici nu au cum să supravieţuiască…”, crede Diaconu.

Reprezentanţii Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara spun că au fost la faţa locului pentru a vedea cum se prezintă situaţia şi că arborii trebuie într-adevăr să fie tăiaţi pentru că reprezintă un pericol.

„Arborii respectivi sunt exact lângă staţia de monitorizare a calităţii aerului, pe care sper să o mutăm în zilele următoare, de jur împrejur. Nu sunt arbori de valoare. Oţetarii sunt arbori care cresc spontan, din seminţele aduse de aer sau de păsări. Nu mai au stabilitate, reprezintă un pericol. Am fost la faţa locului, i-am inventariat şi am constatat, în urma săpăturilor, că sunt afectate rădăcinile şi riscăm să se întâmple un accident. Nu aveam cum să ştim că rădăcinile lor afectează nişte vestigii, asta s-a descoperit când s-au făcut săpăturile. Oricum, vă asigur că se vor planta mult mai mulţi decât cei care au fost tăiaţi. Vom pune alţii, specii de valoare”, afirmă şeful Direcţiei de Mediu, Adrian Bere.

Tăierea arborilor din Piaţa Libertăţii, din Piaţa Bălcescu şi din cartierul Soarelui, odată cu demararea lucrărilor de reabilitare sau reamenajare a acestor zone, a generat un adevărat scandal la sfârşitul anului trecut, unii dintre locuitorii oraşului acuzând administraţia locală că a pornit o adevărată campanie de defrişare.

În proiectul de reabilitare a Pieţei Libertăţii era prevăzută tăierea unui număr de 16 copaci dintr-un total de 58, anunţau, atunci când au început lucrările, oficialii municipalităţii.18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor