Se intampla la Timisoara. Persoane cu dizabilitati mentale grave au putut vota la alegerile prezidentiale

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
12Comentarii
Se intampla la Timisoara. Persoane cu dizabilitati mentale grave au putut vota la alegerile prezidentiale
© TION: Se intampla la Timisoara. Persoane cu dizabilitati mentale grave au putut vota la alegerile prezidentiale
Surpriză pentru reprezentanții Fundației Pentru Voi. Aceștia au verificat listele electorale și au constatat că 61 de persoane aflate în evidența organizației și care au interdicție de a vota, se regăseau pe aceste liste și prin urmare au putut să își exprime votul la alegerile prezidențiale de duminică.

Fundația pentru Voi se ocupă de persoane cu dizabilități mentale grave. Printre beneficiarii acestei organizații se află și 68 de persoane care au interdicția de a vota. Cele mai multe dintre acestea însă se regăsesc pe listele electorale.

„Luni am verificat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente 68 de persoane din lista noastră de beneficiari puşi sub interdicţie. Din cei 68, 61 se găsesc pe listele electorale. Dacă în Timişoara se întâmplă acest lucru, mă îndoiesc că în alte comune sunt operate aceste liste electorale. Am încercat şi pentru trei persoane decedate şi ni s-a dat eroare. Persoanele puse sub interdicţie nu sunt scoase de pe listele electorale”, spune Laila Onu, director executiv al Fundaţiei Pentru Voi.

Aceste persoane, puse sub intedicţie, cu dizabilităţi intelectuale grave, nu au dreptul la vot, iar exercitarea votului constituie infracţiune.

„Misiunea noastră este să apărăm drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Fiind pe listă, poate să se găsească un primar zelos care să spună – du-te şi votează – aceasta este infracţiune. Cei responsabili sunt autorităţile tutelare şi serviciile de evidenţă a populaţiei. Din cei 61, pentru 7 suntem tutori. Nu poţi să-i legi, dacă se duce prin oraş, se duce, votează. Credem noi că autoriăţile statului ar trebui să-şi facă treaba. Noi vom trimite o scrisoare părinţilor, care sunt tutori, prin care le vom spune acest lucru – autorităţile ar trebui să-şi facă treaba şi să actualizeze listele. Dacă ar ajunge la vot ar fi infracţiune”, spune Laila Onu.

Reprezentanţii Fundaţiei Pentru Voi din Timişoara trimis o sesizare către Autoritatea Electorală Permanentă, dar nu au primit răspuns. Vor trimite o scrisoare şi tutorilor celor 68 de persoane prin care îi vor anunța că beneficiarii aflaţi sub oblăduirea lor nu au dreptul să voteze . Punerea sub interdicţie se face doar printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru persoanele care nu au discernământ.

Multe dintre persoanele cu probleme psihice sau dizabilitate intelectuală pot merge la vot, în schimb persoanele puse sub interdicţie nu au dreptul să voteze.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor