Se dublează prețul parcării pe două artere importante din centrul Timișoarei

De Bogdan Marta
11Comentarii
Se dublează prețul parcării pe două artere importante din centrul Timișoarei
© foto: arhivă
Conducerea Primăriei Timișoara consideră că transportul în comun în zona centrală este „la un nivel destul de ridicat”, așa că a decis să le ofere șoferilor un motiv excelent să își lase mașinile acasă: dublează costul parcării pe două artere foarte folosite. Altele vor intra pentru prima dată în sistemul Timpark. De asemenea, la cinci ani de la finalizarea lucrărilor în zona centrală, străzile devenite pietonale vor fi scoase și din sistemul Timpark.

Nicio parcare publică de mari dimensiuni nu a fost construită în zona centrală a Timișoarei în timpul actualei administrații. Ultima, construită în parteneriat public privat a fost cea subterană de la Finanțe, inaugurată în iunie 2012, chiar înaintea alegerilor locale și în prezent este sub administrație privată. Ca să mai degreveze de mașini arterele din centrul orașului, conducerea Primăriei Timișoara a venit cu o idee nouă. Un proiect de hotărâre de consiliu local, ce va fi dezbătut în următoarea ședință de plen prevede „eliminarea din zona tarifară I (roșie) și trecerea în cadrul zonei tarifare 0 (verde) a următoarelor locații: Bd. I.C. Brătianu și str. Carol Telbisz”.

Practic, pe cele două artere se va dubla tariful de parcare pe oră plătită prin voucher, de la 1,5 lei la 3 lei/oră. Prin SMS, tariful va fi de 0,75 euro + TVA / oră, față de 0,50 euro + TVA / oră. Vă reamintim că în zona verde se aflau până acum doar fostele parcări cu barieră din centrul Timișoarei. Abonamentele Timpark nu sunt valabile în această zonă.

Referatul care însoțește proiectul de hotărâre este semnat de Culiță Chiș, șeful Direcției Generale de Drumuri, care și motivează schimbarea.

„Parcarea este un element important pentru desfăşurarea cu succes a activităților în zona centrală a orașului. Deşi sunt asigurate servicii de transport public la un nivel destul de ridicat, numărul de vehicule care vizitează această zonă este foarte mare şi în continuă creştere. Drept urmare, se impune luarea de măsuri pentru descurajarea parcării pe termen lung în zona centrală a municipiului Timişoara şi implementarea unui regim strict care să asigure un grad cât mai mare de rotaţie a utilizatorilor”, se arată în referat.

Recent, SDM a lărgit arterele din centru, printre care și strada Brătianu, spre încântarea primarului Nicolae Robu. Trotuarele sparte în timpul șantierelor încă sunt „în lucru” și nu se știe când vor fi finalizate.

Același proiect mai prevede și introducerea sistemului Timpark pe unele artere foarte circulate. Este prevăzută „completarea listei străzilor pe care se aplică sistemul TimPark cu Bd. Dr. Iosif Bulbuca – zona tarifară III (albastră), Bd. V. Pârvan nr. 5 și nr. 5A – zona tarifară II (galbenă), Bd. C. Coposu nr. 1, str. Pestalozzi și Bd. Eroilor de la Tisa – zona tarifară II (galbenă)”.

Motivul din referat? „În condiţiile aglomerării traficului staţionar din zona Bd. Dr. Iosif Bulbuca, Parcarea Baza Sportivă Electrica, Parcarea Ştrand Termal, str. Pestalozzi şi Bd. Eroilor de la Tisa, considerăm că se impune luarea unor măsuri care să ducă la descurajarea parcărilor pe termen lung”.

Vă reamintim că, în vara anului 2017, sistemul Timpark a funcționat doar pentru o zi pe strada Pestalozzi, plăcuțele montate atunci fiind date jos după doar 24 de ore.

Tot prin acest proiect vor fi scoase din sistemul Timpark și străzile din zona centrală a Timișoarei care au devenit pietonale în urmă cu… cinci ani.

Articole pe aceeași temă:

Se închide iar traficul în centru. Interzis pe Bd. Brătianu și pe lângă primărie

TimPark se extinde, la Timisoara. Soferii vor plati parcarea pe inca 21 de strazi

 
11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor