Scandal la validarea membrilor Consiliului de Administratie al SDM. Toti pesedistii, scosi pe tusa

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
15Comentarii
Scandal la validarea membrilor Consiliului de Administratie al SDM. Toti pesedistii, scosi pe tusa
© foto: arhiva
Scandal monstru la validarea membrilor Consiliului de Administrație al Societății Drumuri Municipale. Ședința Adunării Generale a Acționarilor, formată din membrii Consiliului Local Timișoara, s-a finalizat cu scoaterea pe tușă a tuturor social-democraților care au susținut concurs pentru a deveni membri ai Consiliului de Administrație al SDM. În schimb, au fost validați doar cinci dintr-un total de nouă membri: patru liberali și un membru UDMR.

Tot scandalul a început de la presupusele probleme de incompatibilitate ale lui Adam Crăciunescu (PSD), cel care a și obținut cel mai mare punctaj la concursul organizat de Primăria Timișoara pentru ocuparea celor nouă posturi de membri ai Consiliului de Administrație al SDM. Vă reamintim că Adam Crăciunescu, a fost revocat în 13 ianuarie 2016 din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor și a fost trimis în judecată într-un dosar privind retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure, cu un prejudiciu estimat de 303 milioane de euro.

Cu toate acestea, candidatura sa la CA al SDM a fost validată de o comisie formată din patru persoane, din care au făcut parte un evaluator independent și controversata șefă a Biroului Resurse Umane din cadrul Primăriei Timișoara, Rodica Aurelian.

Chiar dacă Adam Crăciunescu a primit cel mai mare punctaj la concurs – 47,25 de puncte -, Adunarea Generală a Acționarilor SDM, care este formată din consilierii locali timișoreni, a decis, la propunerea liberalilor, să nu valideze numirea lui în funcție și, în schimb, să înființeze o nouă comisie formată din reprezentanți ai Departamentul Juridic al Primăriei Timișoara, evaluatorul independent care a fost la concurs și reprezentanți ai Biroului de Resurse Umane. AGA a redactat o solicitare către aceștia să reevalueze situația lui Crăciunescu și să exprime un punct de vedere până în 10 ianuarie prin care să spună dacă, într-adevăr, social-democratul poate face parte din Consiliul de Administrație al SDM.

Evident, scoaterea din schemă a lui Adam Crăciunescu nu a fost primită cu brațele deschise de grupul PSD din Consiliul Local Timișoara. Daniel Idolu, liderul de grup, a declarat, pentru Tion.ro:

„Domnul Adam Crăciunescu nu a fost condamnat de nicio instanță. Considerăm că e un abuz în a da verdicte înainte ca o instanță să se pronunțe. O grupare din Consiliul Local Timișoara a condamnat oamenii în paralel cu o instanță de judecată. Până la o condamnare definitivă, orice cetățean are prezumția de nevinovăție. Pe tema asta s-au purtat discuții timp de 60 de minute. Grupul de consilieri PSD și independenți a spus că nu avem niciun drept să respingem un raport deja votat în Consiliul Local care stabilea cine sunt membrii Consiliului de Administrație. Au mai stabilit ca domnul Adam Crăciunescu să se prezinte în fața unei comisii pentru a-și dovedi nevinovăția. Nu el trebuie să își dovedească nevinovăția, ci o instanță trebuie să dovedească că el e vinovat”, a declarat Idolu pentru Tion.ro.

O altă decizie controversată a AGA a fost luată imediat după tragerea pe linie moartă a lui Adam Crăciunescu. Astfel, membrii adunării generale au decis cu majoritate de voturi ca viitorul Consiliu de Administrație al SDM să fie format, în primă fază, doar din cinci persoane, mai exact cei care au obținut punctajul minim de 40 de puncte la concurs și nu din nouă, așa cum era până acum. Dar, cum numirea lui Crăciunescu tocmai picase, a cincea persoană trebuia aleasă dintre cele care nu au obținut punctajul minim. Pe locurile 6 și 7 în ordinea punctajului obținut la concurs se aflau, însă, Cătălin Tiuch (PSD), care a obținut 36 de puncte și Liviu Filimon (PSD), care a luat 31.75 de puncte la concurs.

Totuși, majoritatea membrilor AGA a decis ca în locul lui Crăciunescu să fie validat interimar Sorin Anghel (PNL), candidatul de pe poziția 8, care a obținut 31 de puncte la concurs.

Astfel, în acest moment, Consiliul de Administrație al SDM este format din patru liberali și un membru UDMR. Este vorba despre Cătălin Iapă, Ilie Lucian Stoinel, Ciprian Orhei, Molnar Andrei și Sorin Anghel.

În mod evident, decizia a stârnit furia celor de la PSD.

„Cu ce drept politizează domnul Nicolae Robu o procedură? S-a implicat în mod direct și a politizat această validare, ținând cont că Adam Crăciunescu este PSD și locurile 6 și 7 sunt tot PSD. Este o rușine pentru Timișoara moral să condamni oameni înainte de judecată. Și domnul Robu are dosar penal, dar nimeni nu i-a cerut în această perioadă demisia. Și domnul Diaconu (viceprimarul Dan Diaconu – n.r.) a fost cercetat pentru incompatibilitate și nu s-a suspendat din funcție până când și-a dovedit nevinovăția. Și nu și-a permis nimeni să le ceară suspendarea. Cum ei și-au permis să judece oameni. Scopul vădit a fost să politizeze conducerea SDM”, a concluzionat Idolu.

Articole pe aceeași temă:

Unul dintre numele grele de pe lista pentru Consiliul de Administrație al Societății de Drumuri Municipale, Adam Crăciunescu, fost director al Romsilva, ar putea fi incompatibil cu funcția vizată. Crăciunescu a trecut toate testele de până acum, inclusiv cel al Serviciului de Resurse Umane din primă...
Adam Crăciunescu, Cătălin Iapă, Ilie Lucian Stoinel, Cătălin Tiuch sunt doar câteva dintre numele care s-au înscris pentru un post în Consiliul de administrație al SDM, societate al cărei unic acționar este Consiliul Local Timișoara. Cei interesați au putut depune dosare, s-au făcut evaluări, iar ce...15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor