Sarbatori svabesti la Timisoara si Sacalaz

De S.P.D.
Sarbatori svabesti la Timisoara si Sacalaz
© TION: Sarbatori svabesti la Timisoara si Sacalaz
”Sărbătorim 25(0) de ani!”, anunță Forumul Democrat al Germanilor din Banat (FDGB), care organizează alături de Forumul Timişorean şi de Forumul German al Tineretului Bănăţean “Zilele Germanilor din Banat” în perioada 29-31 mai 2015, la Timişoara.


„Ediţia cu numărul 12 din acest an stă sub semnul a 25 de ani de la înfiinţarea FDGB şi a 250 de ani de existenţă a comunei Săcălaz. Vor fi prezente ansambluri populare germane din judeţele Arad, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş, dar şi grupe de dans şi fanfare din Germania. Manifestările vor fi onorate de oaspeti de rang înalt din comunitatea germană din România şi din Germania, din mediul administrativ şi diplomatic”, anunță Ioan Fernbach, președintele FDGB Timișoara.

Vineri, 29.05.2015, programul aniversar se desfășoară la Săcălaz/Sackelhausen, astfel: la ora 10, defilarea a șase grupe folclorice din Banat şi Germania în port şvăbesc, acompaniate de fanfara din Reutlingen; ora 11, Liturghie festivă în biserica romano-catolică; ora 12:15, depunere de coroane și dezvelirea unui monument al germanilor din Săcălaz;ora 14, dezvelire plăci memoriale Egidius Haupt şi Ernst Kannengießer, tradiţii ale rugii şvăbeşti din Săcălaz în faţa casei de cultură; ora 15, alocuţiuni festive; ora 17:30 Comemorarea strămoşilor în cimitir; ora 20, Bal de rugă bănăţeană.

La Timișoara, cei 25 de ani ai Forumului Democrat al Germanilor din Banat vor fi sărbătoriți astfel: sâmbătă, 30.05.2015,ora 11, la Opera din Timișora, deschiderea festivă a “Zilelor Germanilor din Banat” cu alocuţiuni şi discursul festiv rostit de preşedintele FDGB Ioan Fernbach, acordarea distincţiei „Acul de aur” post mortem preşedintelui de onoare Karl Singer, decernarea premiului Stefan Jäger şi înmânarea medaliilor jubiliare către cei mai apropiaţi colaboratori şi susţinători ai FDGB; de la ora 16:30, în Sala Capitol, spectacol folcloric de dansuri şi muzică şvăbească din Banat cu participarea a 17 ansamburi culturale din ţară şi străinătate; ora 21. Bal şvăbesc la Casa Adam Müller-Guttenbrunn.

Duminică, 31.05.2015, la ora 11, la Domul romano-catolic din piaţa Unirii, va începe Adoraţia oficiată de ES Martin Roos, episcop de Timişoara; ora 11:30, Parada portului popular german – defilare cu 200 de perechi, în centrul Timişoarei, depunere de coroane la monumentul revoluţiei în piaţa Victoriei şi spectacol de dans în piaţa Libertăţii.

”La aceste manifestări vor participa ansambluri populare germane şi şvăbeşti din Sânnicolau Mare, Biled, Variaş, Deta, Bocşa, Reşiţa, Orşova, Lugoj, Buziaş, Arad, Vladimirescu, Sântana şi Timişoara, alături de formaţiile şvabilor emigraţi la Singen şi Reutlingen. Partea muzicală o vor asigura fanfara germană din Recaş, Timişoara Big Band şi fanfara Original Donauschwäbische Blaskapelle Reutlingen(Germania).

Zilele Germanilor din Banat sunt un prilej de revenire acasă a celor emigraţi şi de reuniune cu membrii comunităţii şvăbeşti rămase pe meleagurile româneşti. Este cea mai mare manifestare culturală a Forumului Democrat al Germanilor din Banat sub semnul intraductibilului „Heimat” – adică a patriei. Jubileul de la Săcălaz este organizat de către un comitet al germanilor emigraţi din localitate sub coordonarea doamnei Christine Theresia Neu în strânsă colaborare cu primaria comunei.

Premiul Stefan Jäger este acordat anual de către fundaţia cu acelaşi nume tinerilor până la 30 de ani pentru merite deosebite în păstrarea şi promovarea limbii şi valorilor culturale, artistice sau folclorice germane în Banat. Pentru anul 2014 acest premiu îi este acordat arădencei Bettina-Kornelia Nicoară-Szellner, membră activă a cercului cultural Banat-Ja Arad.

Acul de aur este cea mai mare distincţie onorifică oferită de comitetul de conducere al Forumului Democrat al Germanilor din Banat către persoane şi personalităţi, care prin activitatea lor au sprijinit în mod deosebit comunitatea germană din regiune şi perpetuarea valorilor acesteia. Profesorul Karl Singer a condus în mod merituos şi distinct destinul FDGB timp de peste 24 de ani. A decedat în data de 9 mai 2015 la vârsta de 74 de ani”, precizează organizatorii evenimentelor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !