S-a stins din viata un erou al binelui: doctor Bárányi Ildikó Mária

De S.P.D.
3Comentarii
S-a stins din viata un erou al binelui: doctor Bárányi Ildikó Mária
Timișoara se desparte, duminică, de unul dintre cei mai dăruiți oameni, a cărui bunătate incomensaurabilă, energie de neegalat, putere de muncă și de convingere nu vor putea fi uitate de miile de oameni în nevoie pe care i-a ajutat: s-a stins din viață, la 77 de ani, doamna doctor Bárányi Ildikó, presedinta filialei Timisoara a Serviciului de Ajutor Maltez în Romania. O pierdere imensă, nu doar pentru comunitate timișoreană, ci pentru întreaga umanitate.

Pentru doctorița Bárányi Ildikó a face bine nu era o alegere, un scop, nici măcat o vocație. Era, pur și simplu, o nevoie vitală. Așa, ca aerul. Dependența ei de a fi de partea binelui se dovedea adesea molipsitoare printre cei care aveau norocul să-i fie aproape. Muncea continuu, îngrijea zilnic de oameni în vârstă pentru care a clădit un cămin, de oameni bolnavi, de oameni singuri, de cei în nevoi. Noaptea, scria mailuri să-i convingă pe alți oameni că binele e bun și merită făcut și construia alte edificii ale generozității. Nimeni nu putea ține, la drept vorbind, pasul cu doamne Bárányi. Ar fi fost candidata ideală pentru un premiul Nobel pentru pace, la care nu s-a gândit niciodată. Și dacă l-ar fi primit, l-ar fi dat, probabil, pentru un microbuz nou, o bucătărie sau altă nevoie a Căminului maltez de bătrâni.

Dr. Bárányi Ildikó Mária s-a născut în data de 8 iunie 1937, în Ciceu, judeţul Harghita. După absolvirea Facultăţii de Medicină din Târgu-Mureş (1960) a profesat ca medic la Moldova Nouă (1960-1965), apoi la Timişoara.

Ca membru fondator şi preşedinte al Serviciului de Ajutor Maltez-Filiala Timişoara, dr. Bárányi Ildikó a condus organizaţia începând din anul 1991 până în ultima clipă a vieții, sub deviza Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta: ” A păstra credinţa şi a ajuta aproapele la nevoie!”,

A fost membră a Asociaţiei Medicilor Scriitori din Ungaria şi a Uniunii Scriitorilor din România. A colaborat la publicaţiile: „Szabad Szó”, „Utunk”, „A Hét”, „Lépcsők”, „Ezredvég”, „Új Szó”, „Nyugati Jelen”, „A Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének XX. jubileumi antológiája”.

Premii, distincţii: Premiul pentru Reportaj al Ziarului Szabad Szó (1968); Premiul pentru Proză în Limba Maghiară al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara (2001); Medalia Jubiliară Malteser Hilfsdienst – 50 (2003); Medalia de Bronz „Apor Vilmos” pentru Muncă deosebită (2006), Voluntarul Senior al anului (2012).

A fost soția doctorului Bárányi Francisc, fost ministru al Sănătății.

”Ne luam rămas bun de la o persoană cu totul deosebită: doamna doctor Bárányi Ildikó Mária. Gânduri de mulțumire și recunoștință pentru că am avut onoarea să întâlnim si un asemenea om, care și-a dedicat viața celor aflați în nevoie, cu consecvență, cu omenie. În comuniune cu toți cei care au cunoscut-o, spunem în inimile noastre: Nunc dimittis servum tuum, Domine, secundum verbum tuum in pace”, transmite filiala Timișoara SAMR.

Dumnezeu să-i dea veșnic odihna de care, în viață, s-a ferit!

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor