S-a incins Hora Unirii la Gara de Nord din Timisoara

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
15Comentarii
S-a incins Hora Unirii la Gara de Nord din Timisoara
© TION: S-a incins Hora Unirii la Gara de Nord din Timisoara
A sosit ziua în care România sărbătorește Unirea Principatelor Române. La ora 13, la Gara de Nord din Timișoara au început acțiunile cu ocazia acestei zile. S-a putut participa fără bilet, doar cu aducere aminte și voie bună…

La Gara de Nord din Timișoara au fost, de Ziua Unirii Principatelor, dansuri și cântece populare. Ansambluri de dansatori, artişti, toți au sărbătorit împreună cu feroviarii. Până și anunțul trenurilor care veneau ori plecau din stație s-a făcut după un scurt fragment muzical din Hora Unirii, în 24 ianuarie. S-a dansat și Hora Unirii în Gara de Nord din Timișoara, iar unii dintre pasagerii care așteptau diferite trenuri s-au prins în joc.

La manifestare a fost prezentă și Maria Grapini, europarlamentar, dar și un veteran de război de 94 de ani, pe numele său, Ioan Onofrei. S-au prins în horă și unii dintre pasagerii prezenți și chiar și un câine, îmbrăcat de iarnă, care a țopăit nevoie mare pe acordurile muzicale. Nu a lipsit nici un porumbel, curios probabil de ce este atâta agitație în holul mare al Gării de Nord din Timișoara, la casele de bilete, într-o zi de duminică….


Gara Timișoara s-a transformat practic într-o scenă aniversară pentru artiștii și copiii de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, care au celebrat Unirea prin cântecul și dansul popular românesc.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc 24 ianuarie 1859 și reprezintă unirea statelor Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.


Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857, a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

 

Alte articole pe aceeași temă:

Ziua Unirii, celebrata cu parada militara la Timisoara. Oficialitatile au incins hora15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor