Reprezentantii USR din Timis pun umarul la o lege pentru masurarea mirosurilor. Metode de evaluare

De Adrian Panduru
9Comentarii
Reprezentantii USR din Timis pun umarul la o lege pentru masurarea mirosurilor. Metode de evaluare
© Tion: Reprezentantii USR din Timis pun umarul la o lege pentru masurarea mirosurilor
Timișoara este un oraș care are probleme cu… mirosul, cel puțin în anumite zone. Unii locuitori ai urbei de pe Bega au adevărate probleme în anumite zone ale Timișoarei din cauza mirosurilor urâte care vin din direcția unor fabrici. Reprezentanții Uniunii Salvați România din Timiș promovează o inițiativă legislativă privind măsurarea mirosurilor.

Rodica Militaru, membru al Biroului Local USR Timișoara, participă la promovarea acestei inițiative legislative, cea privind măsurarea mirosurilor. Inițiativa a fost promovată în rândul parlamentarilor USR, care au cerut deja o documentare în acest sens parlamentului, și urmează să se organizeze și alte acțiuni care să ducă spre o astfel de lege.

„În campania electorală ne-am angajat că vom promova o inițiativă legislativă privind măsurarea mirosului. Este o problemă disconfortul olfactiv, nu numai în Timișoara, dar și în alte zone din țară. În 13 ianuarie, cu ocazia unei întâlniri la Sibiu, am semnalat această problemă parlamentarilor, iar aceștia au reacționat rapid, au preluat problema, au făcut un grup de lucru. În cursul lunii martie se va organiza o masă rotundă la Senat pe această temă. Vom parcurge toate etapele necesare elaborării inițiativei legislative”, a spus Rodica Militaru.

Mirosul se măsoară cu un… operator uman, cel puțin în Europa. Cu această lege se va reglementa măsurarea acestui miros și normele care trebuie respectate. Cum se măsoară mirosul? Mai mulți operatori umani selectați dau o notă în momentul în care li se dă „în test” mirosul „incriminat”, în balanță cu aerul curat.

„Mai sunt încă alte două metode, care au apărut ca standarde europene chiar în noiembrie 2016. Una este metoda penajului și a unei rețele, în ambele metode se folosesc operatori umani, selectați în așa fel încât să nu fie foarte sensibili la miros, dar nici insensibili. Sunt operatori care se plimbă pe o anumită arie și dau note de la 1 la 9. Metode sunt mai multe. În Coreea, Japonia, chiar și în Canada sunt niște olfactometre portabile, care pot indica la fața locului gradul de miros. Aceste oflactometre sunt sensibile însă la diverse componente. Vrem să facem o lege nu pe genunchi, ci foarte bine documetată”, a spus Rodica Militaru.

O astfel de inițiativă a fost propusă și de fostul parlamentar PSD de Timiș Cătălin Tiuch, partid cu care USR-iștii sunt dispuși să colaboreze pentru ca această lege să devină realitate.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor