Reprezentantii CJ Timis vor sa deschida o parte din Castelul Huniade pana in 2021

De Adrian Panduru
11Comentarii
Reprezentantii CJ Timis vor sa deschida o parte din Castelul Huniade pana in 2021
© foto: arhiva
Odiseea Castelului Huniade, sediu al Muzeului Național al Banatului, încă se scrie. De câțiva ani niciun vizitator nu a mai pus piciorul acolo, dar în 2021 ar trebui să fie deschis, pentru că atunci Timișoara este Capitală Culturală a Europei. Reprezentanții Consiliului Județean Timiș fac demersuri pentru a deschide măcar o parte din Castel până în 2021.

Aripa de Nord-Vest a castelului, aflată în reabilitare de 10 ani, cu procese, infiltrații de apă și multe probleme la activ, se pare că nu va fi deschisă până în 2021. O expertiză a lucrărilor efectuate acolo de un deceniu poate să ducă chiar și la noi procese în instanță. Și atunci va trece timp. Așa că reprezentanții Consiliului Județean Timiș vor deschide restul castelului.

„La Castelul Huniade discutăm despre un proiect început de aproximativ 10 ani de zile pentru consolidarea laturii de Nord-Vest. Din păcate, nici la momentul actual nu putem să discutăm de încheierea acestei lucrări. Comisia de recepție a lucrărilor nu a semnat recepția pentru că a contestat calitatea lucrărilor. Am luat decizia să facem o expertiză tehnică, să vedem situația la momentul actual. Această expertiză tehnică ne-a indicat anumite aspecte, dar nu suntem încă mulțumiți de rezultatul acestei expertize. Dorim să aflăm mai în detaliu anumite situații și probleme care sunt la acest castel. Când vom ști mai în detaliu vom lua o decizie, vom face o recepție parțială, o notificare către constructor sau se poate ajunge în instanță pentru clarificarea situației”, a spus președintele CJ Timiș Călin Dobra.

În locul aripii de Nord-Vest, unde lucrurile sunt complicate și… încurcate, va fi deschis restul castelului. CJ Timiș va face demersuri pentru a deschide o parte a castelului (nu aripa de Nord-Vest) până în 2021. Restul castelului va fi reabilitat cu fonduri europene sau chiar bani din bugetul CJ Timiș – aproximativ 5 milioane de euro.

„Am discutat cu specialiștii pentru a găsi o altă variantă. Să lăsăm latura de Nord-Vest să-și urmeze cursul procedural pe care-l are și să încercăm să beneficiem de fonduri europene pentru reabilitarea diferenței din cadrul castelului. Să încercăm să deschidem o parte din castel pentru anul 2021. Nu cred că este obligatoriu să reușim să-l deschidem în totalitate, dar este obligatoriu să-l deschidem atât cât putem circuitului turistic, să-l deschidem publicului. Am văzut astfel de exemple și în alte țări, am văzut chiar și la noi în țară castele deschise pe jumătate, pe un sfert, atât cât se poate vizita și cred că lucrul acesta poate fi realizat ținând cont că există în cadrul Programului Operațional Regional o axă prin care se finanțează aproximativ cinci milioane de euro, o sumă care ar fi aproximativ suficientă pentru a rezolva restul situației din Castelul Huniade”, a declarat Dobra.

Președintele CJ Timiș spune că dacă nu se va reuși deschiderea restului castelului Huniade prin lucrări cu fonduri europene, atunci se va investi din bugetul administrației județene.

„Este iun proiect foarte important, asumat în dosarul de candidatură și chiar mi-aș dori să-l deschidem publicului”, a concluzionat liderul CJ Timiș.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor