Recurs în casație respins în dosarul Politehnica, în care a fost condamnat Constantin Ostaficiuc, fostul președinte al CJ Timiș

De Raoul Jurchela
9Comentarii
Recurs în casație respins în dosarul Politehnica, în care a fost condamnat Constantin Ostaficiuc, fostul președinte al CJ Timiș
© foto: arhivă
Poveste ajunsă la final în dosarul finanțării ilegale a echipei de fotbal Politehnica Timișoara, în care a fost condamnat fostul președinte al CJ Timiș, Constantin Ostaficiuc. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins recursurile în casație declarate de inculpați. Condamnările rămân neschimbate.

Ostaficiuc Constantin, Borza Petru, Roșca Liviu Ioan, Cionvica Dan Sabin, Negrei Ion, Hrenoschi Răzvan, Pepa Daniela Octavia, Mihuț Mircea Marian şi Chivorchian Haic Gheorghe au fost condamnați, în ianuarie 2018, de magistrații Curții de Apel Timișoara.

Procurorii DNA i-au acuzat că, în perioada 2008-2011, profitând de funcțiile pe care le aveau, au dispus abuziv și ilegal plata din bugetul județului Timiș a sumei de 9.950.000 de lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A., condusă la momentul respectiv de Marian Iancu.

Inițial, fostul președinte al CJ Timiș – Constantin Ostaficiuc dar și fostul președinte al clubului de fotbal – Gheorghe Chivorchian, au fost condamnați cu executare de magistrații de la Tribunalul Timiș. Decizia a fost însă schimbată în apel de judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara care au decis, în ianuarie 2018, să îi condamne cu suspendare pe toți inculpații din dosar. Judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis însă să îi pună și să plătească sume consistente pentru a acoperi prejudiciul.

„În baza art. 25, 397 C.p.pen., art. 1349 C.civ., art. 1382 C.civ., obligă în solidar inculpații Ostaficiuc Constantin şi Nădăştean Ioan Petrișor și partea responsabilă civilmente SC Politehnica Timișoara SA, la plata sumei de 9.950.000 lei (cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plății, din care în solidar cu inculpatul Hrenoschi Răzvan pentru suma de 8.450.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Mihuţ Mircea Marian pentru suma de 3.000.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Cionvică Dan Sabin pentru suma de 6.300.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plății, în solidar cu inculpatul Chivorchean Haic Gheorghe pentru suma de 5.050.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Negrei Ion pentru suma de 4.500.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plății, în solidar cu inculpatul Roşca Liviu Ioan pentru suma de 8.050.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu Borza Petru pentru suma de 1.500.000 lei (cu accesoriile aferente), actualizată la data plății, în solidar cu Pepa Daniela Octavia pentru suma de 1.500.000 lei (cu accesoriile aferente), actualizată la data plăţii despăgubiri civile către partea civilă Consiliul Judeţean Timiş”, motivau sentința în ianuarie magistrații de la Curtea de Apel Timișoara.

Deși sentința a fost definitivă, inculpații au atacat-o cu recursuri în casație, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii bucureșteni au decis însă să respingă acțiunile celor implicați în dosar.

„Respinge, ca nefondate, recursurile în casație declarate de inculpații Borza Petru, Roșca Liviu Ioan, Ostaficiuc Constantin, Cionvica Dan Sabin, Negrei Ion, Hrenoschi Răzvan, Pepa Daniela Octavia, Mihuț Mircea Marian şi Chivorchian Haic Gheorghe împotriva deciziei penale nr. 1/A din data de 03 ianuarie 2018 a Curţii de Apel Timișoara – Secția Penală, pronunțată în dosarul nr. 6402/30/2015. Obligă recurenții inculpați la plata sumei de câte 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Onorariile parțiale cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu pentru recurenții inculpați Borza Petru, Roșca Liviu Ioan, Ostaficiuc Constantin, Cionvica Dan Sabin, Negrei Ion, Hrenoschi Razvan, Pepa Daniela Octavia, Mihuț Mircea Marian şi Chivorchian Haic până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 65 lei, rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Nadastean Ioan Petrișor, în sumă de 260 lei, rămâne în sarcina statului”, se arată în motivarea magistraților Bucureșteni.

Sentința este definitivă.

Articole pe aceeași temă:

Sentințe grele acordate de Tribunalul Timiș în dosarul finanțării echipei Politehnica Timișoara de către Consiliul Județean Timiș. Constantin Ostaficiuc, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș a fost condamnat la închisoare cu executare. La fel s-a întâmplat și cu fostul președinte al clubu...
  Fostul președintele al Consiliului Județean Timiș Constantin Ostaficiuc scapă de închisoare în dosarul Politehnica, după ce, inițial, alte două instanțe îl condamnaseră la ani grei de pușcărie.Vă reamintim că, în 2015, Constantin Ostaficiuc și alte nouă persoane au fost trimise în judecată d...9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor