Record de autor pentru un pictor timisorean: 6000 de euro pentru Altarul lui Fikl

De S.P.D.
Reactualizat la:
1Comentariu
Record de autor pentru un pictor timisorean: 6000 de euro pentru Altarul lui Fikl
© TION: Record de autor pentru un pictor timisorean: 6000 de euro pentru Altarul lui Fikl
O lucrare a pictorului timișorean Gheorghe Fikl s-a vândut cu 6000 de euro la cea mai recentă licitație a unei case de licitații de artă din Timișoara, artistul stabilind astfel un record de autor.

”Sabin Bălașa, Ștefan Câlția, Horia Bernea, Georgeta Năpăruș, Constantin Blendea, Sorin Ilfoveanu, Ion Musceleanu s-au aflat ca de obicei în topul preferințelor iubitorilor de artă postbelică și contemporană. Însă, surprizele serii au venit din partea nou-veniților și a artiștilor aflați la primele licitații, confirmând astfel și în România trendul internațional al preferințelor colecționarilor pentru noile talente și pentru valoarea intrinsecă a operei”, punctează reprezentanții celei mai importante case de licitații de artă din Timișoara.

Astfel de recorduri de autor au fost: Gheorghe Fikl cu pictura “Altar” (adjudecată pentru 6.000 euro), Ovidiu Maitec cu sculptura “Icarus” (adjudecată pentru 5.000 euro, de peste 5 ori prețul de pornire), Marc Verlan cu “Să fie pace!” (adjudecată pentru 2.500 euro), Simona Vasiliu-Chintilă cu pictura “Jocuri de copii” (adjudecată pentru 2.000 euro), Radu Rodideal cu “Inner journey to far away places” (adjudecată pentru 2.000 euro).

În cazul Licitației Judaica, cele mai apreciate opere de artă plastică au fost “Grădinarul din Beaucaire” (adjudecată pentru 8.500 euro) de Samuel Mützner, “Portret de evreu” (adjudecată pentru 1.400 euro) de Pan Ioanid, “Tainele Torei” (adjudecată pentru 2.000 euro) de H. Rothschild, “Evreu galițian” (adjudecată pentru 1.800 euro) și “Înțelepciune” (adjudecată pentru 1.000 euro) de Adam Bălțatu.

”Inclusiv obiectele de rit iudaic s-au aflat printre alegerile publicului. Dintre acestea s-au remarcat Carte de rugăciuni zilnice, Lemberg, 1889 (achiziționată pentru 250 euro), Menora cu 8 brațe mobile, decorată cu Tablele Legii (achiziționată pentru 3.000 euro), Yad din argint filigranat, sec. XX (achiziționat pentru 450 euro) sau, din categoria ineditului, livretul de serviciu militar pe numele Bercovici Herman, 1938 (achiziționat pentru 100 euro)”, subliniază Theodora Moldovan, senior editor la una dintre cele mai importante case de licitații de artă din Timișoara.

Următorul eveniment de acest gen va fi licitația de Marine și marinărit: de la Gheorghe Petrașcu și Ion Theodorescu-Sion, la Rudolf Negely și Kimon Loghi, la Sabin Bălașa și Margareta Sterian, o pleiadă de pictori români din toate vremurile și stilurile artistice au scris Mării Negre și întregului peisaj maritim o epopee în culori.

Apoi, peisajul va fi întregit de Licitația Eleganță & Vanitas, care prezintă obiecte de colecție semnate de designeri care au făcut istorie. Astfel, pasionații de design vor avea ocazia de a-și începe sau de a-și completa colecția cu obiecte vintage rafinate, de la eșarfe cu imprimeuri geometrice la poșete Chanel și Louis Vuitton, de la ceasuri Patek Philippe și Rolex la bijuterii extravagante.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12-21 iulie 2014 la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar în perioada 22- 24 iulie la Muzeul de Artă din Constanța, ca, mai apoi, în intervalul 25 – 27 iulie, expoziția să poată fi vizitată la Hotel Vega din Mamaia, unde, pe 27, de la ora 20:30, vor avea loc Licitația de Marine și marinărit și cea de Eleganță & Vanitas.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor