Ramasite din Epoca Bronzului in Parcul Central din Timisoara. S-a facut cea mai veche descoperire arheologica din oras

De Roxana Deaconescu
31Comentarii
Ramasite din Epoca Bronzului in Parcul Central din Timisoara. S-a facut cea mai veche descoperire arheologica din oras
Cea mai interesantă și mai veche descoperire arheologică din Timișoara s-a făcut pe șantierul proaspăt deschis în Parcul Central. Arheologii au oprit lucrările pe o mică porțiune din șantier și continuă cercetările, după ce au scos la iveală fragmente din vase din Epoca Bronzului, fragmente de oase de om și chirpici din locuințe.

Arheologii de la Universitatea de Vest, cu care municipalitatea a încheiat contract pentru lucrările din Parcul Central, au dat peste cele mai vechi vestigii din oraș. Datează din Epoca Bronzului, ne spune arheologul care se ocupă de proiect.

„Am găsit fragmente de vase din Epoca Bronzului, ceva fragmente de oase de om și chirpici din locuințe. Am oprit lucrarea acolo și am făcut toate demersurile către minister pentru a continua cercetarea. Numai într-un anumit sector am găsit, unde a fost pista de skate, în rest se lucrează. Este o așezare din Epoca Bronzului, nu știm deocamdată. Ei au făcut o săpătură foarte îngustă pentru a introduce o țeavă de apă, pe care noi am supravegheat-o. Era de 40 de centimetri. O să ne lățim, am făcut demersurile necesare la Ministerul Culturii pentru autorizații. Așteptăm acordul ministerului, noi preconizăm că de azi în trei săptămâni să avem ceva rezultate”, a explicat, pentru tion.ro, arheologul Dorel Micle.

Toate fragmentele găsite în Parcul Central ar putea ajunge într-o expoziție, dar asta nu se va întâmpla foarte rapid.

„Este cea mai interesantă și cea mai veche descoperire din Timișoara. A fost peste așteptările noastre, este de la sfârșit din Epoca Bronzului, este cultura cea mai interesantă și cea mai frumoasă, nu se aștepta nimeni să găsim un sit așa de frumos în mijlocul Timișoarei. Noi știam de existența unui sit de acolo de când s-a făcut Monumentul Ostașului Necunoscut, când s-a săpat s-au făcut ceva descoperiri, inclusiv un cimitir spun ei că au găsit. Rezultatele acelea nu au fost publicate niciodată. Acum s-a confirmat. O să transformăm în săpătură arheologică preventivă și vom vedea ce iese. În mod sigur piesele vor ajunge să facă subiectul unei expoziții la Muzeul Banatului”, ne-a mai spus Micle.

Șantierul pentru modernizarea Parcului Central a fost deschis la începutul lunii iunie. Parcul a fost îngrădit, pentru ca muncitorii să se poată desfășura în voie. Acum se lucrează la realizarea sistemului de irigație, ne-a dezvăluit primarul Nicolae Robu.

Potrivit unui alt arheolog timișorean, Alexandru Szentmiklosi, în Parcul Central sau în apropierea acestuia ar trebui să existe și un stăvilar, mult mai mare decât cel descoperit în Piața 700. El spunea, la momentul descoperirii celui din 700, că stăvilarul mai mare este amplasat în zona zero a Timișoarei, în Parcul Central. Din spusele specialistului care se ocupă de cercetările arheologice din Parcul Central însă, calculele arată că stăvilarul despre care vorbim ar putea fi amplasat în intersecția Piața Regina Maria, lângă Spitalul Louis Țurcanu. Dorel Micle spune că ar putea da, în parc, peste canalul de cărămidă prin care se scurgea apa.

Ce înseamnă reabilitarea Parcului Central?

Parcul Central ar trebui să fie complet transformat în grădină vieneză în 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor. Practic, în vara anului viitor ar trebui să fie gata șantierul, dacă lucrările nu sunt prelungite foarte mult din cauza vestigiilor sau din cauza înghețului.

Toate aleile vor fi refăcute cu pavaj nou, va fi instalat un sistem automat de udare a spațiilor verzi, va fi amenajat un foișor pentru evenimente muzicale, dar și un amfiteatru.

„Conceptul de modernizare pe care îl propunem armonizează stilul peisager al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic. El urmărește restaurarea parțială și accentuarea acestui stil geometric pe cele două artere perpendiculare, prin întărirea axelor de perspectivă”, se arată în proiectul de reamenajare.

Copacii vor fi toaletați, dar se vor face și „extrageri ale subarboretului, care va fi transplantat”, vor fi amenajate peluze extinse, ce vor fi puse în valoare cu pete de culoare compacte, realizate din vegetație pitică, formată din specii cu colorit sezonier, susțin reprezentanții primăriei.

Printre arborii noi ce vor fi plantați în Parcul Central se numără și bradul roșu de coastă – Sequoia sempervirens, sequoia din Apuseni – Sequoiadendron giganteum, cedrul – Cedrus deodara, bradul albastru-argintiu – Picea pungens ‘Hoopsii, Metasequioa sp. sau conifere Chamaeciparis nootkatensis ‘Pendula’, Calocedrus decurrens, Cornus controversa ‘Variegata’, Ostrya carpinifolia sau Fagus sylvatica ‘Riversii’.

Foișor muzical pentru orchestră și labirint din gard viu, sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba

Foișorul muzical va fi sub forma unui octogon, conform proiectului, iar pe margini va avea plăcuțe pe care vor sta scrise numele unor muzicieni români.

„Printre obiectivele noi care apar în parc, am avut în vedere realizarea unui foișor de muzică destinat evenimentelor culturale, în special a concertelor orchestrale în aer liber, o structură de piatră și lemn cu acoperiș verde patinat, armonizată stilului de amenajare. Pe toate laturile octogonale ale foișorului se vor amplasa plăcuțe inscripționate cu nume ale unor compozitori și muzicieni români recunoscuți pentru operele lor”, ne-au dezvăluit reprezentanții primăriei.

În Parcul Central vom avea și un amfiteatru, în jurul căruia vor fi plantați stejari, care vor da impresia unei curți interioare.

„Se vor crea două gradene verzi în lateralele scărilor dinspre Podul Traian, iar între cele două scări menționate se va crea o gradenă tip amfiteatru, cu trei nivele de ședere: Grădina «Patio» prin plantarea sub forma circulară a unor specii de stejar conduși și formați sub forma unei perdele verzi, dând aspectul unei curți interioare parcului. Labirintul va fi creat din specia Lonicera nitida ‘Elegant’, tolerantă la semi-umbră, plantată sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, aproape de arborele existent cu același nume”, au completat reprezentanții municipalității.

Mese de șah pentru nevăzători

Parcul Central va avea o zonă numită „Șahul verde”, un spațiu de trecere de la stilul geometric la cei peisager, prin amenajarea unui caroiaj realizat din gazon intercalat cu dale din granit compozit, însoțit de piese de mari dimensiuni.

Locul preferat al pensionarilor din Timișoara, cel cu mesele de șah, nu va dispărea, ci va fi transformat. Piațeta șahiștilor va fi refăcută și extinsă spre o piațetă nou înființată în jurul statuii B.H. Delavrancea.

Parcul Scudier va avea pergole noi, de cinci tipuri, cu aspect clasic, formate din piatră și din lemn. Toate piațetele vor fi reamenajate, chiar reproiectate – Monumentul Ostașului Român, Al. Mocioni, Vincențiu Babeș, Babu St. Delavrancea – „ca zone de ședere, de odihnă și de contemplare”.

Parcul Central Anton Scudier este unul dintre parcurile de referință ale Timișoarei, cu o suprafață de opt hectare, dar și unul dintre cele mai vechi parcuri ale orașului.

Lucrările, estimate la 11,6 milioane de lei fără TVA, se vor face cu 6,5 milioane de lei fără TVA, adică aproape 1,7 milioane de euro cu tot cu TVA.

Articole pe aceeași temă:

A inceput santierul la Parcul Central, cu gard de jur imprejur. Accesul e interzis timp de un an

In Parcul Central al Timisoarei exista un stavilar cu mult mai mare decat cel din Piata 700 care poate fi pastrat in situ31Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor