Protest la Liceul Pedagogic din Timisoara – elevi care cer sa intre si sa iasa din scoala cand doresc

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
134Comentarii
Protest la Liceul Pedagogic din Timisoara – elevi care cer sa intre si sa iasa din scoala cand doresc
© Tion: Protest la Liceul Pedagogic din Timisoara - elevi care cer sa intre si sa iasa din scoala cand doresc
Elevi ai Liceului Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara au protestat joi dimineața în curtea școlii și pe holurile unității de învățământ cerând dreptul de a părăsi incinta unității atunci când doresc.

Protestul a avut loc joi dimineața, la Liceul Pedagogic din Timișoara. Elevii care au participat la protest au strigat pe holuri și în curtea școlii „Vrem schimbare!”. Practic, elevii participanți la protest vor să poată părăsi incinta școlii (cei majori), în pauze, pentru a merge să-și cumpere de mâncare sau alte lucruri. Conform elevilor, acum au acest drept doar în pauza mare, la cerere.

„Au participat aproximativ 250-300 de elevi la protest. Am protestat pentru dreptul elevilor majori de a părăsi școala, dar și pentru respectarea tuturor prevederilor stipulate în statutul elevului, act normativ care pentru decidenți a reprezentat ceva ce le-a intrat pe o ureche și le-a ieșit pe cealaltă. Nu vrem altceva decât mecanisme eficiente de comunicare cu elevii”, a spus Antonia Pup, componentă a Consiliului Județean al Elevilor Timiș și elevă a Liceului Pedagogic din Timișoara.

De altfel, reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Timiș au inițiat un protest online de Ziua Educației, în 5 octombrie, în care au cerut ca elevii majori să poată părăsi incinta școlii.

„Practici precum privarea elevului de drepturile sale fundamentale, cum ar fi dreptul elevilor majori de a părăsi incinta unității de învățământ – problemă din ce în ce mai întâlnită în școlile timișene – nu vor fi trecute niciodată cu vederea de structura noastră. În acest sens, Consiliul Județean al Elevilor Timiș reamintește factorilor decizionali nevoia respectării tuturor drepturilor elevilor. (…) 70% elevi din învățământul preuniversitar, care au împlinit vârsta de 18 ani au afirmat, în cadrul procesului de consultare ce a precedat elaborarea Raportului privind implementarea Statutului Elevului la nivel județean, că le este interzisă părăsirea perimetrului școli”, transmit reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș.

Inspectorul școlar general de Timiș Aura Danielescu spune că profesorii trebuie să aibă grijă de elevi în timpul orelor de curs și nu este normal ca o măsură de acest gen să ducă la un asemenea protest.

„Ei cer ca elevii să poată să intre și să iasă din școală când doresc. Programul de școală este program de școală, noi avem o legislație în vigoare, avem regulamente, avem acte normative care ne obligă să protejăm elevii, să avem grijă de securitatea lor în incinta școlii, noi răspundem de viața lor și de siguranța lor cât timp ei sunt la școală și nu este firesc ca o măsură care nu face altceva decât să-i protejeze să poată să ducă la o asemenea revoltă și nemulțumire. Copilașii ar trebui să vină la școală și să rămână în timpul programului de școală în incintă. Dacă apar lucruri neprevăzute, pentru care copiii ar trebui să părăsească unitatea de învățământ, dirigintele este obligat să ia legătura cu părintele și, cu acordul lui, evident, copilul poate pleca dacă este ceva care impune ieșirea lui din unitate. Sunt măsuri pe care suntem obligați să le luăm pentru a proteja copiii”, a spus Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.

 134Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor