Proiectul blocului de 10 etaje de la Liceul de Arte Plastice, repus pe tapet

De Roxana Deaconescu
7Comentarii
Proiectul blocului de 10 etaje de la Liceul de Arte Plastice, repus pe tapet
© Tion: Proiectul blocului de 10 etaje de la Liceul de Arte Plastice, repus pe tapet
Vă amintiți de proiectul imobiliar propus pentru dezvoltare în locul Liceului de Arte Plastice din Timișoara? În luna februarie a acestui an s-a renunțat la el, dar doar pentru a fi studiate și alte soluții. Aparent, proprietarul clădirii care adăpostea Liceul de Arte Plastice nu renunță la ideea pe care o avea, de a transforma complet ansamblul de lângă primărie. Proiectul prevede și ridicarea unui bloc de zece etaje.

Studiul de oportunitate necesar pentru PUZ a fost retras în luna februarie a acestui an, pentru a fi studiate și alte soluții. Documentația a fost depusă însă pentru a doua oară la Primăria Timișoara, iar Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei cere din nou dezbatere publică.

La începutul acestui an, investitorul, un dezvoltator imobiliar din Cluj Napoca, a depus o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru „construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – Bd. C. D. Loga nr. 3. Studiul de oportunitate spunea că „din punct de vedere funcțional, ansamblul propus va cuprinde locuințe colective, birouri și servicii, funcțiuni comerciale, precum și un hotel”. Proiectul a fost semnat de doi arhitecți renumiți din Timișoara, Ioan Andreescu și Vlad Gaivoronschi.

De fapt, în locul fostului liceu de arte plastice ar urma să fie ridicat un complex modern de clădiri care include și un bloc de zece etaje, chiar în partea dinspre primărie.

Studiul de oportunitate a apărut din nou pe site-ul Primăriei Timișoara, la secțiunea „Aviz de Oportunitate | Studii de oportunitate informare – Etapa I PUZ”, iar cei interesați au putut să depună observații până în 13 iulie.

Nota noului studiu este semnată tot de cei doi arhitecți, care spun că va fi păstrat din actualul ansamblul doar imobilul în care funcționează Inspectoratul Școlar Timiș. Terenul urmează să fie împărțit în mai multe zone mixte de „locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar-bancare, comerciale, culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat”, cu un regim de înălțime cuprins între parter, P+M+6 E și P+M+10E.

Așadar, blocul de zece etaje este în continuare prezent în documentație. Iar primarul Nicolae Robu nu părea să aibă nimic împotriva proiectului.

„Este o idee foarte bună. Nu contează că este un bloc de zece etaje lângă primărie. În toată lumea este așa, doar la noi sunt niște clișee care nu au nicio legătură cu normele de urbanism. Să ne uităm în Paris, în Viena sau New York. Cea mai veche catedrală din New York este «străjuită» de doi zgârie-nori din sticlă. Totul poate fi făcut, dacă arhitecții sunt buni”, spunea Nicolae Robu în luna februarie a acestui an.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Cei de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei solicită detalii exacte despre „ce anume se păstrează din actualele obiecte de arhitectură, ce anume se demolează și reconstruiește, ce anume se demolează și se înlocuiește”. Un studiu istoric efectuat propune trei variante de intervenție: restructurare parţială – prin lucrări care conduc la transformarea parţială a clădirii prin demolare şi reconstrucţie locală a unor componente inclusiv structurale şi redistribuiri de spaţii, consolidarea structurii fără modificarea suprafeţei construite totale, a închiderii şi volumetriei, restructurare globală – prin lucrări ce conduc la transformarea de ansamblu a clădirilor ce ocupă în prezent cvartalul, demolare şi reconstruire – în funcţie de prevederile urbanistice pentru dezvoltarea zonei, în limitele aceleiaşi geometrii a lotului, păstrarea tipului de implantare, cu respectarea tipologiei de ocupare a terenului din zona centrală a oraşului.

Reprezentanții asociației cer și dezbatere publică pe marginea documentației.

page
Soarta clădirilor care au adăpostit Liceul de Arte Plastice din centrul Timișoarei nu a fost încă decisă. O primă idee, prezentată la începutul acestui an, prevedea complet transformarea ansamblului de lângă primărie, dar și ridicarea unui bloc cu 10 etaje. Studiul de oportunitate necesar pentru PUZ...7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor