Profesor de la Faget ramas fara post: Ni s-a spus sa nu stresam elevii. Au copiat nestresati

De Adrian Panduru
4Comentarii
Profesor de la Faget ramas fara post: Ni s-a spus sa nu stresam elevii. Au copiat nestresati
© Profesor de la Faget ramas fara post: Ni s-a spus sa nu stresam elevii. Au copiat nestresati (foto: arhiva)
Efectele BAC-ului de la Făget se simt încă. După ce au fost eliminaţi 143 de elevi, iar nouă profesori s-au trezit cu contractul de muncă desfăcut disciplinar, acum vin şi dezvăluirile din spatele ”scenei”. Majoritatea sunt sub imperiul anonimatului. Un al doilea profesor eliminat, din cei 9, îşi spune povestea…

Profesorul spune că cei care alcătuiau comisia de la liceu le-au spus să nu streseze elevii, iar sancţiunile nu au fost la fel pentru toţi profesorii implicaţi în examen la Liceul „Traian Vuia” din Făget, deşi faptele, spune acest profesor sub anonimat, au fost aceleași.

„Regret că după ani de studii şi perfecţionări, pentru a fi un profesor competent şi conştiincios, fără să mai am sancţiuni în trecut, în toţi anii mei de cadru didactic am obţinut calificativul FB, după mult stres prin examene, unde nu am fost favorizat să copiez, am învăţat… Îmi plâng de milă acum…. După ce că NU am vrut să merg la supravegheat, am fost trecut pe o listă pe care nu mi-a dat-o nimeni să o semnez (a semnat-o directorul, probabil, sau secretara …) despre comisia de la bacalaureat nu a mai spus nimeni nimic. Am declarat că NU s-a făcut instructajul corespunzător, luni, în prima zi când am ajuns eu, instructajul era început deja…. Miercuri s-a făcut aşa printre rânduri… iar vineri doar verbal, adică nu a mai citit nimeni nimic…. ori dacă eu personal nu am mai fost în comisia de supraveghere de la bacalaureat niciodată ştiam 100% ce trebuie să fac? Nu, nu ştiam…. dar comisia a ţinut să specifice de câteva ori: ,,Aveţi grijă cum vă comportaţi! Copiii sunt pâinea noastră, noi de aici trăim, de aici mâncăm, deci: nu-i stresaţi, nu-i stresaţi, nu-i stresaţi… Atenţie! Să nu atragem atenţia IŞJ-ului (Inspectoratului Şcolar Judeţean) asupra noastră!” Să nu mai spun că nu şi-a făcut apariţia în săli sau pe coridoare deloc, decât atunci când au pus ştampila pe colţul lucrării şi atât!!! … Ori dacă îşi doreau un examen impecabil circulau ca furnicile pe holuri… Nu ne-a spus nimeni cum să îi aşezăm pe elevi în bănci, ne-au spus să nu avem alte activităţi în sală, apoi comisia de disciplină ne-a întrebat: De ce nu aţi citit fişa de atribuţii în sală? În sală…?!?!?! Parcă nu avem voie să avem alte preocupări, hotărâţi-vă! Instructajul pentru ce mai e?! Nu vreţi să recunoaşteţi că incompetenţa a plecat din comisie ?! De ce?”, se întreabă acest profesor, care face parte dintre cei nouă care s-au trezit cu contractul de muncă desfăcut disciplinar.

Cadrul didactic mai scrie că a mai fost un caz de eliminare din sală şi acolo s-au contrazis supraveghetorii între ei asupra unei eleve care a fost prinsă când copia, a fost scoasă pe hol şi apoi băgată în sală de unul din membrii comisiei.

„Unde e filmarea aia? S-a şters?! În filmările de pe hol nu se aude nimic?… Atunci când un cadru didactic spune ,,… nu ştiu să scrie după dictare…… şi doamna respectivă e sancţionată doar cu 15 % pe 3 luni din salar… de ce nu s-a făcut corect această sancţionare a cadrelor? …Poate a uitat doamna inspector Aura Danielescu că ne-a povestit cum a fost ameninţată la telefon noaptea la ora 2 de un bărbat din zona Făget sau Nădrag, presupunea dânsa, după examenul de Bacalaureat, până a răspuns soţul dânsei, poate va da o declaraţie să explice… dacă ea a fost ameninţată, atunci ce să mai zicem noi…? Ce curaj aveam noi să eliminăm pe cineva din sală? Nu ne mutăm aici, locuim, nu avem nevoie de ameninţări sau să ni se spargă maşina, la fel ca şi a colegului care a eliminat luni, în prima zi, un elev din sală”, scrie profesorul.

Acesta consideră că aceste sancţiuni drastice care s-au aplicat pentru unii dintre profesorii supraveghetori de la Liceul „Traian Vuia” din Făget au fost preferenţiale şi politice.

„Cunosc profesori care au mutat ciorna de la un elev la altul, de la rândul 1 la rândul 3, sau care au rezolvat în sala de examen subiectele, profesori care le-au dictat elevilor şi la sfârşit au spus în gura mare: ,,Sunt atât de proşti că nu ştiu să scrie după dictare…. În sala în care a fost o elevă cu telefon… ce a păţit acel supraveghetor? Nimic, vă spun sigur! pe lângă faptul că nu-i ia telefonul, nici nu o dă afară din sală. Niciunul din profesorii care au fost daţi afară nu a mai avut sancţiuni disciplinare în trecut, spre deosebire de alţii, dar nu s-a ţinut cont de asta… nici de faptul că am avut calificativul FB de-a lungul carierei, se pare că au fost protejaţi, s-a ales aleatoriu, în funcţie de preferinţe şi de influenţe sau funcţii, nu de gravitate… Profesori care se plimbau prin clasă şi ciornele treceau prin faţa lor gen ,,Prioritate de trecere a ciornei” şi nu au fost eliminaţi, au fost penalizaţi doar cu procente salariale… Şi atunci despre ce vorbim? Unde e dreptatea?A văzut doamna Inspector Aura Danielescu toate filmările sau şi-a pus semnătura pe deciziile de desfacere a contractelor de muncă doar că să termine debandada. Noi cei nedreptăţiţi şi acuzaţi pe nedrept în locul adevăraţilor nevinovaţi vom merge până la CEDO pentru a dovedii nedreptatea făcută şi desfacerea abuzivă a contractului de muncă în comparaţie cu ceilalţi vinovaţi care au ACELEAŞI ACUZAŢII – la indigo, în deciziile inspectoratului, dar sunt doar penalizaţi. Despre ce gravităţi a faptelor vorbim?!”, încheie profesorul care spune că pentru a curăța sistemul trebuie să se înceapă cu comisia de la Bacalaureat „care ne-a SPUS să nu-i stresăm, nu mai trimiteţi decizii că au copiat nestresaţi!”.

Vă reamintim că nu mai puţin de 42 de cadre didactice din Timiş, care au participat la Bacalaureatul din acest an, au fost cercetate disciplinar de Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Cei mai norocoşi au scăpat fără sancţiuni, după ce comisia a decis că fapta pentru care au fost cercetaţi nu constituie abatere disciplinară, însă mulţi alţii au fost sancţionaţi disciplinar, pedepsele variind între mustrări scrise sau diminuări salariale şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Astfel, nouă dintre profesorii care au participat la Bacalaureatul de la Făget – unde 143 de elevi au fost eliminaţi după ce au fost surprinşi de camerele de luat vederi în timp ce copiau – au fost daţi afară. Alte zeci de cadre didactice s-au ales cu diminuări de salariu pentru trei sau şase luni.

Articole pe aceeași temă:

Scrisoarea unui profesor de la Faget ramas fara post: Prea multe destine zdrobite

Scrisoare catre ISJ Timis de la un fost cadru didactic despre BAC-ul din Faget: De ce unul zboara, altul sta?

Zeci de profesori din Timis sanctionati pentru frauda la BAC. Noua au fost dati afara!

Suspiciuni de frauda la Bacalaureat la Faget. Procurorii au cerut inregistrarile din salile de examen de la ISJ

Cercetarile continua in cazul fraudei la BAC de la Faget. Acum sunt audiati profesorii!

Peste 90 de elevi eliminati la BAC, in Faget! Frauda de la Liceul Traian Vuia a scazut procentul de promovare al Timisului4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor