Zeci de profesori din Timis sanctionati pentru frauda la BAC. Noua au fost dati afara!

De Bogdan Marta
Zeci de profesori din Timis sanctionati pentru frauda la BAC. Noua au fost dati afara!
© Zeci de profesori din Timis sanctionati pentru frauda la BAC (foto: arhiva)
Măsuri fără precedent după frauda la Bacalaureat! Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş a decis concedierea a nouă cadre didactice care au participat la Bacalaureatul din acest an şi sancţionarea altor zeci de profesori care au ajutat elevii să copieze.


Nu mai puţin de 42 de cadre didactice din Timiş, care au participat la Bacalaureatul din acest an, au fost cercetate disciplinar de Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

Cei mai norocoşi au scăpat fără sancţiuni, după ce comisia a decis că fapta pentru care au fost cercetaţi nu constituie abatere disciplinară, însă alţii nu au avut aceeaşi soartă. Nouă dintre profesorii care au participat la Bacalaureatul de la Făget – unde 143 de elevi au fost eliminaţi după ce au fost surprinşi de camerele de luat vederi în timp ce copiau – au fost daţi afară. Alte zeci de cadre didactice s-au ales cu diminuări de salariu pentru trei sau şase luni.

Astfel, din cei 42 de profesori din Timiş cercetaţi disciplinar, doar 15 au scăpat de sancţiuni. Pentru majoritatea dintre ei, comisia a decis că fapta pentru care au fost cercetaţi nu constituie abatere disciplinară, însă au fost şi câţiva profesori care nu au putut fi cercetaţi, aflându-se în concediu. Pentru ei, comisia urmează să se întrunească la o dată ulterioară.

Astfel, au scăpat de sancţiuni trei cadre didactice de la şcoala din Mănăştur, un cadru didactic, membru în comisie, de la Liceul Pedagogic din Timişoara, un cadru didactic, membru în comisie de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timişoara, un cadru didactic, membru în comisie, de la Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timişoara, trei cadre didactice de la Şcoala din Tomeşti, care au făcut parte din comisia de examinare de la Făget, un profesor din Dumbrava, membru al comisie din Făget, un profesor din Pietroasa, membru al comisiei de examinare din Făget, şi doi profesori de la Sudriaş, membri ai aceleiaşi comisii din Făget. Alţi doi profesori, unul care a făcut parte din comisia de la Liceul Tehnologic Special din Timişoara şi unul din Dumbrava, membru al comisiei din Făget, au scăpat de cercetare, deocamdată, pentru că se află în concediu.
Alţi 18 profesori au fost sancţionaţi de consiliu cu observaţie scrisă sau cu diminuarea salariului de bază cu 10 sau 15 la sută pentru o perioadă de trei sau chiar şase luni.

Cele mai grave sentinţe au fost date pentru profesorii supraveghetori de la Făget, acolo unde doar 30 de elevi au trecut Bacalaureatul, iar 143 au fost eliminaţi pentru că au fost surprinşi de camerele de supraveghere în timp ce copiau. Astfel, au rămas fără loc de muncă două cadre didactice de la Şcoala din Curtea, doi profesori de la Şcoala din Fârdea, doi profesori din Dumbrava şi trei cadre didactice de la Şcoala din Sudriaş. Toţi profesorii daţi afară disciplinar au făcut parte din comisia de supraveghere de la Făget. Mai mult, şase dintre cei nouă profesori concediaţi, care lucrau în mai multe şcoli, şi-au pierdut toate funcţiile deţinute.

„Precizăm că un număr de 9 cadre didactice au primit sancțiunea de desfacere a contractului de muncă, dintre acestea 6 fiind titulare și trei persoane cadre didactice suplinitoare. Totodată 6 persoane sancționate disciplinar au norma de bază în mai mult de o unitate de învățământ, sancțiunea, aplicându-se, deopotrivă, în toate unitățile de învățământ unde este încadrat”, au arătat reprezentanţii ISJ Timiş.

Articole pe aceeași temă:

Suspiciuni de frauda la Bacalaureat la Faget. Procurorii au cerut inregistrarile din salile de examen de la ISJ

Cercetarile continua in cazul fraudei la BAC de la Faget. Acum sunt audiati profesorii!

Peste 90 de elevi eliminati la BAC, in Faget! Frauda de la Liceul Traian Vuia a scazut procentul de promovare al Timisului0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !