Profesoara din Timis acuzata ca a tipat la elevi: A fost o inscenare a copiilor!

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
28Comentarii
Profesoara din Timis acuzata ca a tipat la elevi: A fost o inscenare a copiilor!
© Profesoara din Timis acuzata ca a tipat la elevi: A fost o inscenare a copiilor! (foto: arhiva)
O profesoară de la Liceul din Periam a fost înregistrată și ”pârâtă” de elevi, în timp ce le vorbea urât acestora. Totul s-a întâmplat în urmă cu două zile, la ora de Limba Germană, la Liceul Teoretic din Periam. La rândul său, profesoara spune că totul este o înscenare a unor elevi cu probleme serioase de purtare.

Elevii de clasa a XI-a o acuză pe profesoară că le vorbește urât și că țipă la ei, iar adolescenții au pus la dispoziția conducerii școlii și o înregistrare în care profesoara face aceste lucruri.

Totul a pornit de la un telefonul unui elev care a sunat în timpul orei, iar profesoara și-a pierdut cumpătul, asta după ce, se pare, a fost provocată.

În timpul orei de Limba Germană, la un moment dat a sunat un telefon. Doamna profesoară a dorit să ia telefonul, vreo patru elevi au fost implicați, au început să arunce telefonul de la unul la celălalt, doamna profesoară s-a enervat peste măsură și din declarațiile elevilor reiese că i-a agresat verbal și fizic, spun ei că i-a plesnit peste față. Acest lucru reiese din filmare. Imediat după ore elevii au venit la mine, mi-au arătat filmarea, am stat de vorbă cu doamna profesoară, dumneaei mi-a expus punctul de vedere, spune că s-a enervat peste măsură, știe că nu a procedat corect, dar și-a pierdut cumpătul!”, a declarat directoarea liceului din Periam, Diana Hojda, care a mai precizat că respectiva profesoară a mai avut conflicte, cu o altă colegă, dar nu a avut vreo sesizare scrisă împotriva sa.

Cazul a ajuns și la Inspectoratul Școlar Județean din Timiș, iar inspectorii de aici fac cercetări.

S-a discutat despre caz, a venit doamna director, doamna profesoară va fi cercetată, să vedem ce s-a întâmplat. L-a prins pe un elev cu un telefon, copiii nu au vrut să îi dea telefonul, au început să arunce telefonul de la unul la altul”, spune Mihaela Petrov, inspector școlar general adjunct de Timiș.

La rândul său, Halasz Ferenc, și el inspector școlar general adjunct de Timiș, spune că a urmărit înregistrarea, dar nu a auzit ca profesoara să-i fi înjurat pe copii.

La cazul din Periam, a fost incidentul acela la clasa a XI-a unde doamna profesoară, la obrăznicia elevilor, și-a ieșit din pepeni. Acum am văzut și eu filmarea, deci pe filmare, de văzut nu se vede nimic, de auzit se aude cum doamna profesoară cam strigă la copii. Chiar injurii eu nu am auzit. Ei spuneau acolo că au niște drepturi. <Ce drepturi aveți voi?>, dar așa să îi înjure, eu nu am auzit. Pe deoparte nu este la primul conflict cu această clasă, acolo totuși sunt și niște copii care deja au fost sancționați cu scăderea notei la purtare pentru comportamentul lor inadecvat. Ei s-au comportat provocativ acum, în sensul că la unul dintre ei i-a sunat telefonul mobil și doamna profesoară i-a spus să-i dea mobilul. Cinci băieți au început să arunce din mână în mână telefonul respectiv”, spune Halasz Ferenc.

Potrivit inspectorului, în consiliul de administrație de miercuri s-a format o comisie de cercetare care va stabili, sub supravegherea inspectoratului școlar, dacă profesoara în cauză este sau nu vinovată. Dacă va fi găsită vinovată, profesoara riscă să i se desfacă contractul de muncă.

Ca atare, comisia de disciplină a școlii pe deoparte va trebui să se ocupe și de acești elevi, pe de altă parte în Consiliul de Administrație de ieri s-a făcut o comisie de cercetare, care va cerceta cazul respectiv și va propune sancționarea sau nesancționarea doamnei profesoare, în funcție de ce reiese în urma anchetei. Este vorba despre o comisie de cercetare la nivelul liceului respectiv. Conform legislației actuale, inspectoratul nu poate face comisie de cercetare, această comisie de cercetare se face în școală. Noi monitorizăm activitatea acestei comisii să respecte termenul de 30 de zile în care trebuie să desfășoare cercetarea, să respecte toți pașii legali ce presupune o asemenea cercetare. La finele acestei cercetări va exista o propunere de nesancționare sau sancționare care trebuie prezentată consiliului de administrație al liceului și acel consiliul de administrație va decide ce se va face. Conform statutului de cadru didactic, doamna profesoară riscă de la mustrare și până la desfacerea contractului de muncă, dar acum nu este cazul să ne antepronunțăm”, a mai precizat Halasz Ferenc.

Profesoara acuzată: A fost o înscenare, înregistrarea a fost premeditată

Profesoara de la Liceul Teoretic din Periam, acuzată că ar fi țipat la elevi, spune că adolescenții care au denunțat-o sunt dintr-o clasă pe care a primit-o recent, tinerii find greu de stăpânit. Mai mult, cadrul didactic spune că a solicitat, de mai multe săptămâni, să i se ia această clasă.

Este o clasă pe care au am primit-o peste normă. Această clasă am primit-o abia de o lună și jumătate. Primirea în clasă la prima oră cu ei a fost următoarea, mi s-a spus – auziți, doar nu ați venit dumneavoastră să faceți cu noi germana, dacă de atâta timp nu am învățat-o. Dacă vreți să facem liniște la oră ne lăsați să facem ce vrem noi, să dormim, să jucăm cărți, să ascultăm muzică pe telefon, altfel o să vă pară rău că ați venit la noi. Eu sunt plătită să-mi țin lecția, să transmit informații, să asigur disciplină, mai ales la cei de la liceu. Niște elevi de nota 1, 2, care au fost băgați în comisia de disciplină, de două săptămâni mă rog să-mi ia clasa, am decăzut, mi s-a făcut rău și pe stradă din cauza lor. Am cerut să mi se ia clasa aceasta. Mi-au spus că nu se poate”, a declarat, pentru tion.ro, profesoara acuzată.

Ea spune că întregul incident a fost, de fapt, o înscenare a elevilor, iar înregistrarea a fost premeditată. Profesoara mai explică că a pleznit un elev, de teamă ca acesta să nu dea în ea.

Am să mă duc și la inspector, pentru că cineva trebuie să asculte și un cadru didactic, elevii aceștia au probleme. A fost o înscenare, o provocare, înregistrarea a fost premeditată, vorbeau la telefon în timpul orei mele, s-a aruncat telefonul de la un elev la altul. În legătură cu faptul că l-am pocnit, am dat eu ca să nu mă pocnească el. Mi s-a spart și parola de Facebook. Aș dori să merg în audiență la domnul inspector. Au fost cazuri când au fost profesori scuipați în cap, îmbrânciți, li s-a tras catedra în fața ușii să nu intre la oră. O profesoară a fost înjurată, la alta s-a urlat. Chiar nu se iau măsuri? Am rugat-o pe doamna directoare să-mi ia clasa a XI-a și să-mi dea alta, dacă nu renunț eu la toate clasele. Eu de două săptămâni am plâns și în cancelarie că nu mai răzbesc la clasa asta. Chiar ieri la oră un elev s-a pus să mănânce și a spus că bagă mâncarea la loc, dacă nu-l ascult. Sunt elevi de 1, de 2. Eu miercurea viitoare, de ziua mea, am ore din nou la această clasă. Eu nu mai dorm de două zile”, a mai povestit, pentru tion.ro, profesoara.

UPDATE. Directoarea liceului din Periam: Un cadru didactic trebuie să găsească metode pentru a lucra cu orice fel de copii

Directoarea Liceului din Periam reacționează la declarația profesoarei de germană și spune că nu avea cum să dea altcuiva orele de germană, sau să schimbe clasa la care predă.

Un profesor când activează într-o școală primește tot felul de clase. Aceasta nu este o clasă cu probleme mari, precum dumneaei le prezintă. Nu aveam cui să dau orele de germană. În școala noastră un profesor titular de limba germană, doamna director adjunct, care nu poate să predea decât numărul de ore pe care îl are în prezent, având degrevare de normă. Cealaltă doamnă, doamna în cauză, este cea de-a doua profesoară de germană din școală. Cui să fi dat orele de germană. Nu aveam cui să dăm orele de germană. Acum, spre final de semestru, dumneaei vrea să facem rocada între clase. Niciun profesor din școală nu a cerut vreodată așa ceva. Dacă dumneaei nu a reușit să găsească metode pentru a colabora cu elevii, aceasta nu este vina directorului. Niciun profesor nu a venit să spună vreodată: ia-mi o clasă și dă-mi alta, pentru că mie-mi place la clasa respectivă, iar la cealaltă nu-mi place să lucrez. Un cadru didactic trebuie să găsească metode pentru a lucra cu orice fel de copii. Într-o școală există tot felul de copii. Priceperea unui cadru didactic este aceea de a găsi metode pentru fiecare în parte. Acești copii sunt mai năzdrăvani, un grup de copii, dar dacă întrebați și alte cadre didactice ele vă vor spune că nu au probleme cu acești copii la ore. Depinde și de priceperea cadrului didactic cum se descurcă la nivel de clasă”, a declarat Diana Hojda, directoarea liceului din Periam.

Aceasta a mai precizat că nu este corect ca profesoara în cauză să arunce vina pe conducerea școlii pentru faptul că nu este capabilă să își desfășoare orele la o anumită clasă.

Eu i-am spus doamnei profesoare, care nu este nici calificată, nici titulară la noi în școală, că în momentul în care a ales această meserie ea trebuie să-și asume tot ceea ce se întâmplă într-o clasă, în asta constă priceperea uni cadru didactic. Pentru a-ți demonstra nevinovăția nu este corect să arunci o pată neagră asupra școlii, atâta timp cât tu însuți te-ai declarat vinovat”, a mai spus directoarea.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor