Primul timișorean sancționat drastic pentru că a aruncat deșeuri ar putea scăpa de amendă din cauza încâlcelilor legislative

De Bogdan Marta
10Comentarii
Primul timișorean sancționat drastic pentru că a aruncat deșeuri ar putea scăpa de amendă din cauza încâlcelilor legislative
© foto: arhiva
În timpul crizei gunoiului din oraș, oficialii Primăriei Timișoara anunțau că vor lupta cu toate armele împotriva celor care abandonează deșeuri pe stradă. Ba chiar primarul Robu a și făcut un sondaj prin care își întreba fanii de pe Facebook dacă doresc amenzi mărite pentru necivilizații care aruncă gunoaie pe stradă, răspunsul marii majorități fiind „Da”. După o lună, poliția locală a și dat o amendă „mărită” unui timișorean, însă aceasta ar putea fi ilegală și oricum este cu 1.000 de lei mai mică decât minimum actual prevăzut de lege.

Să le luăm pe rând. În timpul crizei gunoiului din Timișoara, cauzată de faptul că primăria nu a reușit să găsească un operator de salubrizare stradală înainte ca vechiul contract cu Retim să expire, primarul Nicolae Robu promitea că municipalitatea luptă cu toate puterile pentru a ține lucrurile sub control, însă mare parte din a problemei este cauzată chiar de timișorenii necivilizați care aruncă gunoaie pe stradă. El cerea atunci poliției locale să îi pedepsească aspru pe cei prinși și amenința chiar că:

„Ținta pe care eu am fixat-o ca Timișoara să ajungă un model de oraș curat va fi atinsă, să fie clar. Acei cetățeni care nu înțeleg să fie civilizați vor ajunge să fie aspru pedepsiți și supuși oprobriului public, că voi ajunge să îi fac și de ocară. Pe Facebook, da, pot să fac. Nu cred că îi onorează. Poliția Locală stă de veghe cu polițiști în civil în locurile în care ne așteptăm să se facă depuneri clandestine de gunoaie. În cele cunoscute deja ca opțiuni ale celor necivilizați și în altele care au caracteristici potrivite pentru a stârni tentații în acest sens”, spunea Robu în timpul crizei gunoiului stradal.

În acel moment, amenzile stabilite la nivel local pentru cei care aruncă deșeuri pe stradă erau între 500 și 1.000 de lei. Deși la acea oră exista o lege națională în vigoare – Legea 211 din 2011, republicată – unde sancțiunile pentru abandonul de deșeuri erau stabilite între 1.000 și 2.000 de lei.

Abia pe 25 octombrie, adică doar în urmă cu o lună, consilierii locali au aprobat o nouă Hotărâre de Consiliu Local – 531/2019 – prin care au mărit amenzile de la 500-1.000 de lei la 2.000-2.500 de lei, pentru această faptă.

Problema este că, în aceeași zi, adică tot pe 25 octombrie, era publicată în Monitorul Oficial Legea 188/2019, care mărește de asemenea sancțiunile pentru abandonul de deșeuri pe stradă, acestea ajungând între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice. Mai mult, niciuna dintre cele două legi, nici cea veche și nici cea nouă, nu prevede vreo amendă de 2.500 de lei, ceea ce ar însemna că HCL-ul aprobat la finele lunii octombrie este nul, pentru că autoritatea locală nu poate prevede amenzi mai mari decât cele stabilite prin lege.

Ba chiar și primarul Nicolae Robu știa că amenzile au crescut pentru cei care abandonează deșeuri. Pe 29 octombrie, deci la cinci zile după aprobarea noului HCL care prevedea amenzi de până la 2.500 de lei, și tot la cinci zile după ce fusese publicată și legea care prevedea amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, edilul-șef al Timișoarei făcea, pe Facebook, sondajul nr.87 prin care îi întreba pe timișoreni dacă să mărească amenzile pentru cei care abandonează deșeuri conform legii, nu conform hotărârii de consiliu ce tocmai fusese aprobată.

„Ne străduim din răsputeri să facem ca orașul nostru să fie nu numai frumos, cu parcuri superbe, cu zone de loisir excelente -deopotrivă în spații istorice și în amenajări moderne-, cu infrastructură modernă, cu o viață culturală bogată, dar și curat. Ei bine, unii concitadini nu înțeleg nicicum să fie civilizați și continuă să abandoneze gunoaie în locuri și în maniere nepermise.

Vrem ca de-acum să-i amendăm pe cei ce fac așa ceva cu 3.000-6.000 lei! Ce ziceți?”, scria Robu pe Facebook.

Din cei aproximativ 3.200 de fani care au răspuns acestui sondaj inutil, având în vedere că autoritatea locală este obligată să armonizeze legislația locală cu cea națională, deci implicit să crească cuantumul amenzii conform legii, 95 la sută s-au declarat de acord ca amenzile să fie crescute. „Foarte bine, ardeți-i”, au optat aceștia în sondajul primarului Timișoarei.

Aproape o lună mai târziu, adică miercuri, 20 octombrie, Poliția Locală a anunțat că a sancționat cu amenda mărită și primul timișorean prins când a aruncat deșeuri de construcții pe strada Gh. Lazăr. Amenda primită de acesta: 2.000 de lei, în baza HCL 531 din 25 octombrie.

„În cursul zilei de ieri (marți – n.r.), polițiștii locali au surprins un cetățean care a abandonat 10 saci cu resturi provenind din amenajarea apartamentului pe str. Gh. Lazăr. Acesta a fost sancționat cu 2.000 lei, cu somație de curățare a locației și predare a resturilor către operatorul de salubrizare. Cel în cauză s-a conformat, declarând că a crezut că acolo are voie deoarece este în spatele blocului. Reamintim că au intrat în vigoare noile modificări ale HCL 371/2007 pe linie de protecția mediului și abandonarea de deșeuri, prin HCL 531/25.10.2019, care prevede că abandonarea de deșeuri de orice fel pe domeniul public care prin conținut sau volum necesită intervenția operatorului de salubrizare și contribuie la formarea rampelor clandestine de deșeuri sau la alimentarea acestora constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 2000 și 2500 lei și măsura complementară de a igieniza rampa și de a preda deșeurile unui operator autorizat în termen de 48 de ore, precum și de a face dovada predării agentului constatator. Nerespectarea măsurii complementare atrage după sine sancțiuni între 2.000 și 2.500 lei”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Poliția Locală Timișoara.

Acesta ar putea scăpa acum de sancțiunea care oricum este cu 1.000 de lei mai mică decât minimum prevăzut acum în lege. Mai mult, nimic nu i-ar fi oprit pe polițiștii locali să-l sancționeze pe timișorean cu amenda prevazută de noua lege.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor