Primarul Robu: Este o poveste cu 14.000 de cladiri istorice in Timisoara, vreau sa-mi fie aratate

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
15Comentarii
Primarul Robu: Este o poveste cu 14.000 de cladiri istorice in Timisoara, vreau sa-mi fie aratate
© Tion: Primarul Robu: Este o poveste cu 14.000 de cladiri istorice in Timisoara, vreau sa-mi fie aratate
Primăria Timișoara poate renova, în urma modificării unei legi, clădirile istorice proprietate privată din capitala Banatului, urmând să recupereze banii de la proprietari. 17 imobile se află deja pe lista primăriei, însă Timișoara are cel mai mare patrimoniu arhitectural de clădiri istorice din țară. Nicolae Robu nu crede că este chiar așa…

Edilul-șef al Timișoarei susține că afirmațiile cum că în capitala Banatului ar fi 14.000 de clădiri istorice sunt false. Robu crede că ar trebui să ne uităm în Franța, Anglia, Italia, Spania, Austria sau chiar Ungaria și apoi să dăm o definiție termenului „monument”.

„Asta este iarăși o poveste cu 14.000 clădiri istorice în Timișoara. Noi nu știm să fim riguroși și serioși, ne plac așa, baloanele, fără conținut. Unde sunt 14.000 de clădiri monument în Timișoara? Vreau să-mi fie arătate. Cineva a venit la un moment și a zis «Tot ce este în perimetrul cutare înseamnă zonă protejată fiindcă acolo sunt clădiri monumentale». Dacă te duci acum și faci o analiză să vezi care clădiri merită statutul de monument, că nu am inventat noi noțiunea de monument… trebuie să ne uităm ce este monument în Franța, în Anglia, în Italia, în Spania, în Germania, în Austria… Trebuie să ne uităm ce este monument la alții și atunci să definim și noi noțiunea de monument în Timișoara”, a explicat Robu.

Primăria Timișoara a desfășurat un Program de sprijin financiar KfW, pentru reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timișoarei, cu sprijin financiar din partea Guvernului German.

„Cifra de 14.000 de clădiri istorice este avansată de cei de la KfW, care vorbesc despre clădiri construite înainte de 1940, ceea ce nu e totuna cu monumente istorice. De altfel, în aria de protecție sunt și clădiri ridicate după 1940, unele chiar mult mai noi. Ele sunt în zona de protecție și sunt protejate. E greu de făcut un inventar al monumentelor istorice. Avem însă trei zone foarte mari: zona centrală, zona Traian, până la uzina de apă, și zona Iosefin – Elisabetin. Putem spune că un sfert, dacă nu chiar o treime din Timișoara, este considerat în zona protejată și de protecție”, ne-a declarat Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Timiș.

Cât despre renovarea clădirilor proprietate privată, vă reamintim că municipalitatea are undă verde la alocarea de fonduri din bugetul local pentru reabilitări.

Potrivit legii, sumele avansate de către administrațiile publice locale pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari se recuperează dintr-un fond de reparații constituit în acest sens. În cazul în care aceste sume nu au fost integral recuperate din fondul de reparații până la recepția lucrărilor, se impune o taxă de reabilitare clădirile istorică, stabilită prin hotărâre de consiliu local.

Primăria Timișoara are două programe prin care poate acorda bani asociațiilor de locatari pentru renovarea imobilelor istorice, unul cu bani din bugetul local, iar altul cu bani de la nemți, printr-un împrumut luat de municipalitate. Practic, proiectul de lege propune un mecanism asemănător celui după care sunt anvelopate blocurile de locuințe. Consiliul local a aprobat deja programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acțiune prioritară a municipiului, care spune că primăria poate subvenționa 20% din valoarea lucrărilor de refacere a fațadelor și acoperișurilor imobilelor degradate, restul de 80% din fonduri urmând să fie acordate proprietarilor, doar persoane fizice, sub formă de împrumut, cu dobândă zero, rambursabil în zece ani. Au fost stabilite și criteriile după care să fie selectate clădirile istorice.

„Problema nu a fost că nu am avut bani să reabilităm clădiri istorice, problema a fost că nu am avut voie. Facem rectificare de buget, nu este nicio problemă. Așteptăm promulgarea legii și ne vom organiza apoi. Noi am lansat, dacă vă aduceți aminte, un program care cuprindea câteva proiecte de reabilitare pentru Piața Victoriei. Vom relua ceea ce am lansat în 2013, după ce am adoptat acele hotărâri de consiliu local, în sensul în care noi acum am reușit să modificăm legea, pentru că a fost inițiativa noastră, la care au aderat parlamentarii. Vom porni cu acele clădiri unde totul este pregătit pentru punerea în aplicare a noilor prevederi legale”, a conchis Robu.

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, urmează ca aleșii municipali să modifice programul de finanțare conform noii legi, să instituie taxa specială de reabilitare clădire istorică, iar apoi mai este nevoie de întrunirea comisiei pentru proiectele care au fost deja jurizate. 17 clădiri se află deja pe lista primăriei.

Articole pe aceeași temă:

E oficial: Primaria Timisoara poate da bani din bugetul orasului pentru renovarea cladirilor istorice private

 15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor