Primaria Timisoara spanzura cultura! Finantarile nerambursabile pentru proiectele culturale, in aer

De Roxana Deaconescu
4Comentarii
Primaria Timisoara spanzura cultura! Finantarile nerambursabile pentru proiectele culturale, in aer
© Tion: Primaria Timisoara spanzura cultura!
Încă un an greu pentru organizațiile, asociațiile sau fundațiile care organizează evenimente culturale la Timișoara. Primăria nu a finalizat nici până în ziua de astăzi evaluarea proiectelor, astfel că mulți organizatori și-au luat deja gândul de la finanțările nerambursabile la care au dreptul prin lege.

În 6 aprilie, reprezentanții primăriei anunțau că pun la dispoziția organizațiilor, asociațiilor și fundațiilor din oraș 3,5 milioane de lei pentru manifestări culturale și de tineret. Persoanele fizice și juridice fără scop patrimonial, respectiv asociațiile și fundațiile care îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea 350/2005 au putut depune propunerile de proiecte în scopul atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă atât pentru domeniul cultural, cât și pentru cel de tineret până în 24 aprilie. Urma ca în perioada 25-30 aprilie să fie făcută evaluarea, de către cele două comisii speciale, „constituite prin dispoziția primarului”.

Dacă suntem optimiști, cu tot cu perioada de contestații, organizatorii ar fi putut afla dacă primesc bani de la primărie până la sfârșitul lunii mai. Anul trecut, lista finală a fost făcută publică în 7 iunie. Suntem deja în iulie, iar primăria încă nu e gata cu evaluarea. Explicația mai-marilor din instituția de pe C.D. Loga? A fost indisponibilă comisia și inițial s-a făcut o evaluare superficială.

„Din păcate, evaluarea a întârziat nepermis de mult din mai multe cauze, legate pe de o parte de disponibilitatea comisiei, de unele probleme de sănătate, dar și din cauza unei evaluări superficiale a eligibilității tuturor proiectelor, care a necesitat reevaluarea”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Comisia de analiză a proiectelor pentru tineret și-a făcut treaba, lista finală a proiectelor finanțate fiind anunțată în 7 iunie. Aceasta cu toate că apelul la propuneri a fost lansat în același timp.

Viceprimarul Dan Diaconu ne mai spunea că cei de la Casa de cultură a orașului fac tot posibilul să publice rezultatele în cursul zilei de miercuri, astfel încât la ședința de săptămâna viitoare lista proiectelor culturale să poată fi aprobată de consilierii locali. Este deja joi, iar pe site-ul primăriei nu a apărut niciun proiect de hotărâre. Acesta nu a ajuns nici în comisiile speciale formate la nivelul primăriei.

Problema este alta însă! Foarte multe evenimente culturale au avut loc deja, astfel că organizatorii își pot lua gândul de la bani. Pot fi finanțate doar manifestările care au loc după data semnării contractului cu primăria, respectiv Casa de Cultură.

„În funcție de sumele care vor rămâne disponibile, se va încerca o a doua sesiune de finanțare. Ceea ce rămâne evident este faptul că acest regulament trebuie schimbat din temelii, dorința noastră de evaluare absolut independentă, fără intervenția factorilor subiectivi, trebuind să regăsească și o formulă eficientă și predictibilă pentru sectorul cultural”, ne-a mai declarat Diaconu.

Comisia de analiză a proiectelor culturale și comisia de analiză a proiectelor pentru tineret sunt formate din minimum cinci specialiști din domeniul activităților destinate culturii și al activităților pentru tineret, numirea fiind făcută, așa cum spuneam deja, prin dispoziție de primar. Secretarul comisiei, precum și supleantul secretarului au fost persoane din cadrul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, dar acestea nu au drept de vot.

Articole pe aceeași temă:

Timișoara, din păcate, nu beneficiază de foarte multe evenimente dedicate filmului, dar de bine de rău există câteva acțiuni pe an care aduc bucurie cinefililor din orașul de pe Bega, cum ar fi festivalul Ceau,Cinema! și Caravana Metropolis. Anul acesta, se pare că a existat o neînțelegere între org...
Reprezentanții Primăriei Timișoara au reușit să împartă banii pentru proiectele de pe agenda de tineret a anului 2018. Cei mai mulți, o treime din suma totală, se duc la Fundația Universitatea de Vest. Solicitările au fost de trei ori mai mari. Peste 1,65 de milioane de lei au cerut diferitele fund...
Asociațiile și fundațiile din Timișoara pot cere bani de la primărie. Municipalitatea pune la dispoziție 3,5 milioane de lei pentru manifestări culturale și de tineret, iar termenul limită este 24 aprilie.Reprezentanții Primăriei Timișoara dau undă verde concursului de proiecte culturale și de tiner...4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor