Primaria Timisoara, obligata la prelungirea contractului pentru Heaven pana in 2019

De A. Strugariu
Reactualizat la:
Primaria Timisoara, obligata la prelungirea contractului pentru Heaven pana in 2019
© TION: Primaria Timisoara, obligata la prelungirea contractului pentru Heaven pana in 2019
Încă un proces cu greutate pierdut de Primăria Timişoara. Administraţia locală a fost obligată, printr-o sentinţă definitivă, să prelungească până în 2019 contractul de închiriere pentru folosirea bazei de agrement din zona Stadionului „Dan Păltinişanu”. Este vorba despre clubul şi ştrandul Heaven. Aleşii au votat pentru prelungire după ce contractul… a fost oricum prelungit. Oficialii primăriei afirmă că societatea foloseşte în continuare o suprafaţă mult mai mare, caz care a făcut şi obiectul unei anchete a DNA.

Proiectul de hotărâre privind contractul de închiriere pentru Heaven a fost introdus ca punct suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de vineri şi a fost aprobat de aleşi.

Consilierilor li s-a cerut să aprobe punerea în executare a Sentinţei Civile nr. 6013/ 06.05.2014, pronunţată de Judecătoria Timişoara în dosarul nr. 8231/30/2011***, în contradictoriu cu reclamanta SC „Elaine SRL, în şnur cu Decizia Civilă nr. 538/A/LP/ 30.10.2014 a Tribunalului Timiş şi Decizia Civilă nr. 112/R/11.03.2015 a Curţii de Apel Timişoara.

Primăria Timişoara a fost obligată practic să încheie un act adiţional pentru prelungirea contractului de închiriere încheiat cu societatea„ Elaine, având ca obiect baza sportivă şi de agrement din zona stadionului, până în data de 31 iulie 2019. Sentinţa este definitivă în acest caz.

Municipalitatea a încheiat contractul cu Elaine în 2003, pe o perioadă de un an iniţial, din 01.08.2003 până la 31.07.2004. Acelaşi contract a fost prelungit apoi, prin act adiţional, cu încă 5 ani, până în 2009, stabilindu-se ca societatea privată să facă anumite investiţii şi lucrări de reparaţii acolo, potrivit autorităţilor locale.

Contractul viza baza sportivă şi de agrement de la stadion cuprinzând – bufet şi terasă, sală de popicărie, clădire – vestiar cu grupuri sanitare, chioşc, bazin mare, bazin copii, plajă, casă portar, locuinţă administrativă, teren sport, alei betonate, platforme betonate, rampa auto metalică, platformă betonată pentru tenis.
În 2009, societatea a cerut din nou prelungirea contractului, motivând că a investit în baza sportivă şi de agrement, ba chiar a ridicat şi o nouă construcţie acolo, la inaugurarea căreia au fost prezenţi şi primarul, secretarul, aleşi locali etc.

Autorităţile nu au fost de acord, considerând că spaţiul respectiv ar trebui prelungit în urma unei licitaţii publice, iar chiriaşul nu a respectat întocmai contractul.

Cei de la primărie au reclamat în instanţă şi faptul că Elaine ocupă în realitate o suprafaţă mai mare – 15.000 de metri pătraţi în loc de 3.200 de metri pătraţi, cât s-a stabilit prin contractul încheiat în 2003, lucru constatat de Curtea de Conturi în 2009. Auditorii au constatat atunci prejudicierea bugetului local şi au calculat aproximativ 275.000 de lei diferenţă de chirie şi 1,6 milioane de lei majorări de întârziere.

Primăria a pierdut un proces, dar situaţia Heaven rămâne neclară

Povestea s-a tărăgănat ani în instanţă, iar societatea a reuşit să obţină prelungirea contractului până în 2019, după ce iniţial a avut câştig de cauză primăria.

„SC Elaine SRL a înregistrat pe rolul Tribunalului Timiş, sub nr. 8231/30/2011/ 28.11.2011, o cerere împotriva Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara, privind constatarea prelungirii de drept a contractului de închiriere nr. 868/23.07.2003, pe o perioada de 15 ani (…) Instanta a constatat prelungit contractul de închiriere nr. 868/23.07.2003 pe o perioadă de 15 ani începând cu data de 01.08.2004”, s-a motivat în referatul proiectului de hotărâre aprobat vineri.

Culmea este că aleşilor local li s-a cerut să aprobe prelungirea contractului… după ce a fost semnat oricum actul adiţional de prelungire, fără votul lor. Oricum, unii consilieri au recunoscut că habar n-au avut ce votează…

„În baza adresei Serviciului Juridic SC 2015-584/21.04.2015 a fost încheiat actul adițional de către Biroul Valorificare SAD pentru prelungirea contractului, dar după semnare Serviciul Juridic ne-a recomandat să inițiem un proiect de hotărâre pentru aprobarea prelungirii contractului și aprobarea punerii în executare a sentinței civile”, arată reprezentanţii primăriei într-o notă justificativă care a însoţit proiectul.

Oricum, conflictul privind Heaven este departe de a se fi încheiat, pentru că trebuie lămurită şi problema suprafeţei.

„Problema este complexă, astăzi se rezolvă o parte a ei, strict atât cât derivă din această sentinţă definitivă. Pe o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi trebuie să prelungim contractul, că aşa a hotărât instanţa de judecată. Există acolo mai mult teren, care are o situaţie neclară, pe acea speţă există un proces în derulare”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Edilul a afirmat că surplusul de suprafaţă folosit de Elaine face obiectul unui dosar penal. Este vorba despre celebrul dosar în care au fost trimişi în judecată, în urma unei anchete a DNA, fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu a Primărei Timişoara, Nicuşor Miuţ, şi alţi angajaţi ai municipalităţii pentru abuz în serviciu şi alte infracţiuni.

„Pe această speţă noi nu putem face nimic acum, pentru că procesul este în derulare. Acea suprafaţă suplimentară are un regim de proprietate confuz, care niciodată nu a fost stabilit clar”, a concluzionat Robu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !